Küreselleşen Dünyada, Bilim ve Teknolojideki Gelişmeler

Küreselleşen Dünyada, Bilim ve Teknolojideki Gelişmeler

Bilim ve Teknolojik Gelişmeler. Küreselleşme ve Etkileri

   DÜNYADAKİ GELİŞMELER

1.BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK GELİŞMELER

2.KÜRESELLEŞME VE ETKİLERİ

Uluslararası düzlemde yaygınlaşmış iktisadi etkinliklerin işlevsel anlamda birbirlerine eklemlenmesi.

      Şimdiye kadar küreselleşmenin genel kabul gören bir tanımı bulunmamakta, bu kavram birbirinden farklı anlamlara gelebilecek şekilde kullanılsa da en genel şekilde küreselleşme;   yerkürenin farklı bölgelerinde yaşayan insan, toplum ve devletlerarasındaki iletişim ve etkileşim derecesinin “karşılıklı bağımlılıkkavramı çerçevesinde giderek artması olarak tanımlanabilir. Başka bir şekilde ise küreselleşme;ticaret, finans, teknoloji değişimi, bilgi ve işgücünün bakımından dünya ekonomilerinin birbirleriyle bütünleşmesi olarak ifade edilebilir.

   Yukarıdaki tanıma baktığımızda küreselleşme farklı iki manada kullanılmıştır. Geniş manada bilimsel ve iletişim alanında yaşanan teknolojik gelişmenin insan yaşamını önemli bir şekilde etkilemesidir. O zaman Küreselleşmenin tanımını en kısa ve kapsamlı olarak şöyle tarif edebiliriz: Küreselleşme, ekonomik, sosyal, teknolojik, kültürel, politik ve ekolojik denge açılardan küresel bütünleşmenin, entegrasyon ve dayanışmanın artması anlamına gelmektedir

 “Çoğrafi küreselleşme” sınırsız dünya fikri ortaya çıkarmıştır.

“Teknolojik Küreselleşme” ile internet ve bilişim alanın çok yaygınlaşmıştır. Bu süreçte telekomünikasyon ve ulaşım lokomotif durumundadır.

“Finanslal Küreselleşme” dünya sermaye piyasalarının birbirlerine olan bağlılıklarının artamsı ve ortaklar kurmalarını sağlamıştır.

“Siyasi küreselleşme” serbest Pazar ekonomisi ve kamu harcamalarının kısılmasını gündeme getirmiştir.

“Sosyal küreselleşme” fikirler yaygınlaşmış, uluslar arası sivil toplum örgütleri yaygınlaşmış.

       Küreselleşme döneminde;

-uluslararası ticaretin yaygınlaşmış,

-emek ve sermaye hareketlerinin artmış.

-ülkeler arasındaki ideolojik kutuplaşmaların sona ermesi istenmiş,

-teknolojideki hızlı değişim sonucunda ülkelerin gerek ekonomik, gerekse siyasal ve sosyokültürel açıdan birbirlerine yakınlaşmaları ortaya çıkmıştır.

-Küreselleşme 1960′larda ortaya çıkan hızlı değişimlere dayalı, politik sonuçları beraberinde getiren bir süreçtir.

-İletişim teknolojisindeki gelişmeler ülkeleri pek çok alanda birbirlerine yakınlaştırmıştır. Küreselleşme Dönemi Beraberinde Birçok Problemleri Getirdi:

-Küreselleşmeye yöneltilen eleştirilerin merkezinde yer alan en önemli olgu, çok uluslu sermaye karşısında ulusal hükümetlerin yetersiz kalmasıdır.

-Aynı zamanda enformasyon ağlarıyla finans piyasalarının birbirine bağlı olduğu bir küresel ekonomide, uluslar üstü sermayenin çok kısa zamanda mevcut ülkeyi terk etmesi küresel krizlere neden olmaktadır.

-Ekonomik gelişme hedeflenirken sosyal gelişme ve adaletin göz ardı edilmesi, yoksulluk sorunları uluslararası boyut kazanmaktadır.

-Eğitim ve sağlık alanlarında sorunlar yaşanmakta,

-Doğanın tükenme hızı artmakta, çevre sorunları şiddetlenmekte, çalışma standartları aşınmakta, ücretler gerilemekte, çocuk işçi istihdamı artmakta, işsizlik sorunu yapısallaşmakta, sosyal huzursuzluklar ve şiddet artmaktadır.

    “En uzakta zannettiğimiz bir olayın bize bir gün temas etmeyeceğini bilemeyiz. Bunun için insanlığın hepsini bir vücut ve her milleti bunun bir organı saymak icap eder; bir vücudun parmağının ucundaki acıdan, diğer bütün organlar etkilenir; Dünyanın filân yerinde bir rahatsızlık var ise bundan bana ne? dememeliyiz; böyle bir rahatsızlık varsa tıpkı kendi aramızda olmuş gibi onunla meşgul olmalıyız. 

   

 

Google+ WhatsApp