Hz. İbrahim ve Kurban Kesme Olayı

Hz. İbrahim ve Kurban Kesme Olayı

Kurban bayramının bize anlatıkları

Hz. İbrahim (a.s)’ oğluna: “Ey oğulcuğum Rüyamda seni Allah için kurban ettiğini gördüm. Bu Allah'ın emridir, Ey oğulcuğum, senin görüşün nedir?” 
Hz.  İsmail babasına: “Ey Babacığım sana emredileni yap.  Allah'ın emrini yerine getir. Beni sabredenlerden bulacaksın.” cevabını verir. 

 

Ramazan ayı kulluğun nişanesidir. Tövbe kapılarının tümü ardına kadar açılır ve adem oğlu Allah’a kul olmaya davet edilir.  İnsanlar işledikleri günahları bu ayda tövbe ederek günahlarını yok eder ve Allah’a iyi bir kul olmanın eğitimi verilir. 
Ramazan ayı sonunda da bayram yapılır. Yani bütün günahlardan arınmanın ve Allah’a iyi bir kul olmanın bayramı yapılır. Bayram sonrasında Allah’a olan bağlılık ve iyi bir kul olma yürüyüşü başlar. Bu yürüyüş 100 gün sürer. 
Nihayetinde Kurban bayramı gelip çatar. Hz. İbrahim (a.s)’ın oğlu İsmail’e olan sevgi ve muhabbeti imtihana çekilir. 

KURBAN BAYRAMI SEVGİ VE MUHABBETİN SINANDIĞI BİR İMTİHANDIR
Allah’a olan sevgi ve muhabbet mi yoksa Allah harici sevgi ve muhabbet mi daha ağır basmaktadır hayatın bu sınavı başlar. 
Allah’ın muhabbetini yani ilahi sevgiyi diğer sevgilerden üstün tutmak için bu bayramı yapılır. İlahi muhabbet insan kalbinde en üstün seviyeye gelmenin bayramı yapılır. Kabe ve etrafında dönme neyi temsil eder?  İnsanlar kalplerindeki Allah sevgisini merkeze koyup Allah merkezli sevgi, merhamet ve muhabbetin merkezinde dönmeye başlarlar. Kâbe orada bir semboldür. Yani Allah merkezli Muhabbet ve Sevginin Sembolüdür. Dünya üzerindeki İnsanlar özelde ise Allah’a kul olmayı ispatlamış müminler bu defa Allah’a olan sevgi ve muhabbetlerini Kâbe etrafında dönerek bunu yansıtmaya çalışırlar. Mala olan sevgi, evlada olan sevgi, karşı cinse ve eşe olan sevgilerinin üzerinde bir sevginin haykırmanın adıdır Kurban bayramı.
Tüm sevgilerin üstündeki sevgi duyulacak kudret, sadece Allah
Muhabbet duyulacak en kudretlisi Allah’ın olduğunun haykırışı yapılmaktadır.
İlahi muhabbet insan kalbinde en üstün seviyeye gelmenin bayramına KURBAN BAYRAMI denir. 

Kur’an’da İsra Suresi 44. Ayette: “Yedi gök ve yerle arasında ne varsa hepsi, onu noksan sıfatlardan tenzih eder ve hiçbir şey yoktur ki ona hamdederek onu noksan sıfatlardan tenzih etmesin, 
Yalnız siz, onların tesbih edişlerini anlayamazsınız. Şüphe yok ki o, azap etmede acele etmez, halimdir ve suçları örter.

İşte Kâbe’nin etrafında dönen hacılar Allah’ı yüceltmek, tesbih etmek, anmak, tüm eksiklik ve noksanlıkları olmayan tek İlah Allah’ı anmak için yapılır. Bunun en zirve zamanı muhabbet duyulacak en zirvedeki Allah için Hicri Zilhicce ayında yapılmaktadır. 

Hac ayında nede Kurban kesilip gücü yetenler Mekke’ye giderek, Kabe ve Mina’da tövbe eder. Tevbe suresi 24. Ayette Yüce Allah: “De ki: Babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, karılarınız, kabileniz, biriktirdiğiniz mallar, durgunluğa uğramasından korktuğunuz ticaret ve hoşunuza giden evler, size Allah'tan, Peygamberinden ve onun yolunda savaş etmeden daha sevimliyse artık Allah'ın emrini (azabının) gelmesini bekleyin.  
Allah, buyruktan çıkan kötü topluluğu doğru yola eriştirmez.
”  buyurmuştur. 
Bu bayram; İnsanlar, özelde ise Mü’min insanlar tüm önem verilen bütün değerlerden Allah’ ve Peygamberi’nin daha önemli olduğunu tüm sevgilerini Allah’a ve Peygamberine yönelik olacağının bir sözleşmesidir. Gerektiği zaman Allah yolunda cihat etmekten çekinmemenin ve Allah yolunda seve seve canını feda etmenin sözleşmesidir Kurban Bayramı. Bu ahde bu sözleşmeye, bu ayette bildirilenlere sadık kalınmadığında önem verilmediğinde o zaman Allah’ın azabını bekleyin diye Kur’an’da uyarılmıştır. 
Muhabbet ve sevgi duygusunun merkezinde Allah olursa diğer sevgi ve muhabbetler de rayına oturur. 
Eğer sevgi ve muhabbetin merkezinde Allah yoksa o zaman amelde yetersizlikler vardır. İnsanlar ibadetlerini isteyerek ve severek yerine getirmez. Zora ki yapar. 
Namaz ve oruç gibi ibadetlerde ilk adım itaatle başlar, sonra kul olma mertebesine dönüşür, ardında Muhabbet ve sevgiye dönüşür. Çünkü muhabbetin merkezinde Allah vardır. Muhabbetin daha gelişmiş ve kemale ermesine meveddet denir. 
Eğer sevgide kendisini unutur ve yalnız sevdiğini düşünürse buna aşk denir. Aşk her haliyle onunla birlikte ona dönüşme ve onda bütünleşme haline aşk denir. Allah’a olan sevgiyi kalbin derinliklerine yerleştirmenin adıdır Kurban Bayramı.
İşte Kurban bayramları bize muhabbetin daha üst aşamasına bizim erişmemizi istiyor. Aşkımızı sevgimizin asıl kaynağı olan Allah’a yöneltmemizi istiyor.  Anca böyle olduğunda şeytanların vesvesesi etkisiz kılınır. Güven, huzurlu yaşam, korkulardan uzak, mutlu bir hayatın sadet mutluluğuna giden yol keşfetmiş olunur. 

 

Google+ WhatsApp