Gizli Konuşma

Gizli Konuşma

Gizli Konuşma veya Fısıldaşma

 

Kuran'ı Kerim'de gizli konuşma veya fısıldaşmalar ile ilgili yüce Allah (c.c) Mücadele Suresi'nin; 7, 9, 10, 12. ayetlerinde şöyle buyurmuştur:

 “ Ey insanoğlu! Göklerde ve yerde olan her şeyi, Allah'ın bildiğinden haberin yok mu? Aralarında gizli gizli konuşan her üç kişinin, dördüncüsü mutlaka O'dur ve her beş kişinin altıncısı, ister daha az, ister daha çok olsunlar ve nerede bulunurlarsa bulunsunlar Allah mutlaka onlarla beraberdir. Ama sonunda kıyamet günü, Allah yaptıklarını onlara gösterecektir. Çünkü Allah, her şeyi hakkıyla bilendir."
 
Ey iman edenler, aranızda gizli konuştuğunuz zaman;
-günahı
-düşmanlığı
 ve Peygamber’e isyanı fısıldamayın;
İyiliği ve takvayı fısıldayın. 
Ve kendisine haşır olunacağınız (huzurunda toplanacağınız) Allah’a karşı takva sahibi olun.
Gizli konuşma (fısıldaşma)  şeytandandır. 
 
Bu gizli konuşmanızdan önce bir sadaka verin. Bu sizin için daha hayırlı ve daha temizdir.
Şayet sadaka verecek bir şey bulamaz iseniz Allah bağışlayandır, esirgeyendir. 
 

"Necva" gizli konuşma/fiskos/kulis anlamındadır. Allah'ın Resul'ünün (Sallallahul Aleyhum Selam) meclisinde bazı kişiler gerekli greksiz, onunla gizli konuşuyor, yanında fısıldayarak konuşuyorlardı. Allah'ın Elçisi özellikle zenginlerin yaptığı bu işten sıkılıyor, fakat incitmemek için kimseye bir şey demiyordu.

Bunun üzerine bu ayet inmiş ve alemlere peygamber olarak gönderilen Şanlı Peygamberimizle gizli konuşmadan önce bir sadaka verin buyurmaktadır. İşte inen bu âyet, bu tür konuşmayı şarta bağlayıp kısıtlamıştır. (Rivayete göre bu hükmü uyglayan tek kişi Hz. Ali (a.s) olmuştur. 1 Dinarı 10 Dirheme bozdurup, sadaka vermiştir. ) 

__________________________________________________

Kaynak: Fahri Razî, Mafatih'ul-Gayb C: 23, s: 384) 

 

Google+ WhatsApp