Türklerin Anayurdu-Türk Kelimesinin Anlamı

Türklerin Anayurdu-Türk Kelimesinin Anlamı

Orta Asya Tarih Öncesi Türklere ait ilk kültür merkezleri

Türklerin Anayurdu: 
Türklerin anayurdu Orta Asya’dır. Orta Asya, doğuda Kingan Dağları, batıda Hazar Denizi, kuzeyde Sibirya düzlükleri, güneyde ise Hindikuş, Tibet ve Karanlık Dağları ile çevrilidir.
Bölge yüzey şekilleri itibariyle yüksek platolardan oluşmakta, karasal iklim hüküm sürmekte, bozkır bitki örtüsü görülmektedir. Bu nedenle tarıma elverişli bir yer olmayan bölgede yaşayanlar hayvancılıkla uğraşmışlar ve göçebe bir yaşam sürmüşlerdir.
 
 
    Orta Asya’nın Tarih Öncesi Devirlere ait ilk kültür merkezleri:
1. Anav (M.Ö. 4500 - M.Ö. 1000): Orta Asya’nın en eski kültürüdür.
2. Kelteminar, Afanasyeva (M.Ö 3000 - M.Ö. 1700): Bu kültür çevresi geniş bir alanı etkileyerek Orta Asya uygarlığının temelinioluşturmuştur.
3. Andronova (M.Ö. 1700 - M.Ö. 1200): Bu kültürde yaşayanlar atı evcileştirmişlerdir.
4. Karasuk (M.Ö. 1200 - MÖ. 700): Orta Asya uygarlığında demir ilk defa bu bölgede işlenmiştir.
5. Tagar (M.Ö.700 - M.Ö. 100): Orta Asya’daki kültürlerin en gelişmiş olanıdır.
 
 
 
“Türk” Kelimesinin Anlamı:
 
Türk kelimesi “türemek” fiilinden gelmektedir. Ayrıca “Töreli” yani kanun ve nizam sahibi anlamında da kullanılmaktadır.
Sıfat olarak kullanıldığında Türk kelimesi “güç, kuvvet” anlamındadır.
Türk kelimesinin devlet adıyla tarihte ilk kez kullanılması 6. asrın içerisinde başlamıştır (Göktürkler). Daha sonraki dönemlerde Türk soyundan gelen bütün toplulukları ifade eden ulusal bir isim olmuştur.
Tarih boyunca Türk adını taşıyan devletler; Göktürkler, Türkiye Cumhuriyeti, Hatay Türk Devleti, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan’dır.
 
Coğrafi bir ad olarak Türkiye - Türkia şeklinde ilk defa Bizans kaynaklarında Orta Asya için kullanılmıştır. 11. yüzyılın sonlarından itibaren Anadolu için kullanılacaktır.
 

Google+ WhatsApp