Sorumluluk
Sorumlu olmanın bilincine varmayı öğretmeliyiz.
İyi yapılan işin ödülü onu iyi yapmış olmaktır.
Sorumluluk özgürlüğün bedelidir.
Herkes kendi evinin önünü süpürse dünya tertemiz olur.
Eğer çocuklarının ayakları üzerinde durmasını istiyorsan omuzlarına bazı sorumluluklar yükle.
SORUMLULAKLARIM
-Yataktan zamanında kalkmak.
-Ödevleri bitirmek
-Kendi işlerini yapmak
-Okul malzemelerini okula düzenli olarak getirmek.
-İyi bir tutum sergilemek
-Teşekkür etmek,
-Lütfen demek.
NASIL SORUMLU BİR İNSAN OLUNUR?
-Güvenilir ol ve insanlara güven; bir şeyi yapmaya söz verdiğinde sözünde dur.
-Kendi işine önem ver. Senin yapman gerekenleri başkalarına yaptırma.
-Davranışlarının sorumluğunu al; mazeret bulma ya da başkalarını suçlama.
-Aklını kullan; harekete geçmeden önce düşün; davranışlarının sonuçlarını düşün.
-Yaptığım her şeyden sorumlu olduğunun bilincinde ol. "Eğer iyi yaparsan itibar görürüm" düşüncesini bilinç altına yerleştir.
- Eğer yapamazsam, kendim yapmadığımı kabul eder suçu başkalarına atmam.
İyi bir iş ve hayat tarzı için eğitiminden ben sorumluyum, dolaysıyla benim yapmam gerekenleri kapasitem yeterli olduğu ölçüde kendim ve çevrem için başkaları değil ben yaparım.
-Ailemi ve çevremdeki diğer kişileri anlayış ve saygı çerçevesinde eğitmekten sorumluyum.
-Farklı olsak, farklı görünsek ve farklı düşünsek bile bu önemli olmamalı, önemli olan her birimizin değerli bir insan olmasıdır.
-Halkıma, uluslara ve dünyaya destek olmaktan sorumluluklarım arasındadır. Bu her bireyi daha adil, daha demokratik ve daha misafirperver olmaya götürür.
-Dünyayı sevgiyle umursamak ve daima korumaktan sorumluyum.
Sorumluluk:
Öğrencilerimizin kendi ayakları üzerinde durabilmeleri, bir birey olarak toplumsal rollerini alabilmeleri için çok önemlidir. Sorumluluk, bireyin sosyal yaşama uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesidir. Ayrıca, bireyin kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerini üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarını sahiplenmesi anlamına da gelmektedir.
Sorumluluk, doğuştan getirilen değil, sonradan öğrenilen davranışlardan oluşur. Sorumluluğu öğrenmek de tıpkı diğer becerileri öğrenmek gibidir. Kişi ne kadar çok denere bu konuda o kadar çok başarılı olur.
Sorumluluk kazandırmanın en uygun olduğu belli bir yaş sınırı yoktur. Sorumluluk erken çocukluk dönemlerinden başlayarak çocuğun yaşına cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun görevler vermekle başlar. Çocuklarınızın sorumlu birer birey olmalarını istiyorsanız öncelikle anne baba olarak sizler model olmalısınız. Sorumluluk kazandırmak istediğiniz halde sorumluluklarınızı yerine getirmemeniz onları olumsuz etkileyecektir.
Çocuğunuzun yaşına uygun sorumluluklar listesi hazırlayın. Üstlenmek istediği sorumlulukları, bu listeden seçmesine fırsat verin ve onun doğru kararlar verebileceğine olan güveninizi hissettirin.
Çocuğunuza kazandırmak istediğiniz sorumluluk alanı ne olursa olsun mümkün olan en basit basamaktan başlayın. Bir yetişkin bile dağınık bir odaya girdiğinde nereden başlayacağını bilmeyebilir. Eğer çocuğunuzun odasını toplamasını istiyorsanız öncelikle yapacağı işleri basamaklandırın.
Birinci basamak:
Oyuncakları kutularına yerleştirmek.
İkinci basamak:
Kirli ve temiz çamaşırları ayırmak, kirlileri kirli sepetine, temizleri ait oldukları yerlere yerleştirmek gibi olabilir.
Onun adına düşünmek yerine kendi başına düşünmesine fırsat verin. Problemlerini kendisinin çözmesi için onu yönlendirin.
Çocuğunuzun yapmadıklarına değil yaptıklarına odaklanın. Olumlu geri bildirim verin. Çocuğunuz verilen sorumluluğu yerine getirdiğinde bu davranışını fark edip ona bundan duyduğunuz memnuniyeti belli edin.
Çocuğunuzun adına işlerini siz yapmayın. Biraz geride durup çocuğun kendi başına iş yapmasına ve hatalarının sonuçlarını yaşamasına olanak sağlayın.
Unutmayın aşırı koruyucu, otoriter veya çocuğun serbest bırakıldığı aile ortamlarında sorumluluk bilinci gelişmez. Anne babanın lider konumunda olduğu ve sorumluluğu evdeki tüm bireylerin paylaştığı demokratik aile ortamlarında çocuk sorumluluk bilincini öğrenir.
DİKKAT!
Anne babalar bazı durumlarda çatışma çıkamaması ya da çocuklarını korumak adına çocuklarının sorumluluklarını onların yerine üslenir. Çocuk “nasıl olsa benim yerime yapıyor” diye düşünmeye başlar ve bir süre sonra her şeyi kendisinin yerine başkalarının yapmasını bekler. Çocuğunuzun davranışlarının sorumluluğunu alması için; eğer gerekiyorsa olumsuz sonuçlarına katlanması ya da başkalarıyla çatışması gerekmektedir.
İnsan, sadece sorumluluk üstlenerek zihnini sağlam ve dengeli bir şekilde geliştirebilir.”
SORUMLULUK SAHİBİ KİŞİLER
-Kendine güvenir, kararlarını kendisi verir.
-Karar alırken seçenekleri düşünür ve ileriyi görebilir.
Bağımsız davranır, davranışlarının etkisini dikkate alır.
Kendi başına yapabileceği işleri yardım almadan yapar.
Etkili plan yapar, zamanını iyi kullanır.
Özeleştiri yapar.
Bugünün işini yarına bırakmaz.
Ancak sorumluluk, başkalarının söylediği her şeyi yerine getirmek olarak düşünülmemelidir. Bu şekilde davranan çocuk, gerektiğinde öncelik vermesi gereken konuların ayrımını yapamaz. Örn: Ertesi gün dersi varken, arkadaşı çağırdı diye gezmeye giden çocuk sorumlu değildir.
Önceliklerimiz zorunluluklarımızdan daha büyük olamaz. Haklarımız sorumluluklarımızı yerine getirdiğimiz sürece korunurlar.
Sorumluluk; Öğrencilerimizin planlı ders çalışma, ödev yapma, yaş gruplarına göre evdeki ve sınıf içindeki sorumluklarını hatırlatmak, sorumluluk duygusunun sağlıklı başarılı, çevresiyle uyumlu ve mutlu bir birey olabilmedeki önemini vurgulamaktır.
Sorumluluk anlayışını öğrencilere benimsetebilmenin onların ileriki hayatlarını olumlu yönde etkileyeceğine inanıyoruz.
VA