Merkantalizim
Özcan Kemal 10 Sos/R
Merkantilizm Ve 2. Osman (Genç Osman)
Proje Ödevi Konuyu Hazırlayan: ÖzcanKemal TORGUT Sınıf: 10/SOS-R Konu: Yeni Ekonomik Model: Merkantilizm Ve II.Osman(Genç Osman) Merkantilizm: coğrafi keşifler sonrası XVII. yüzyıl Avrupa'sında yeni bir ekonomik anlayış baş göstermiştir. Gelirlerini daha çok artırabilmek için Avrupalı devletlerin geliştirdiği merkantilizme göre bir ülke ne kadar çok madene ve paraya sahipse o kadar zengin sayılıyordu. Zengin devlet statüsünde yer almak isteyen Avrupalı devletler iç ve dış ticarete önem verdiler.Yeni yollar bulma ve yeni sömürgeler sayesinde ham madde ve pazar sahibi olma isteğinin altında yatan etkende budur. Avrupa'daki bu ekonomik modelle gelirlerini yeni teknolojik gelişmeleri kullanarak tarım,ticaret ve sanayide artırmaya çalışırken Osmanlı Devleti bu yöntemi uygulamamıştır. Osmanlı devleti gelirlerini artırma yolu olarak fetihlerle elde edilen topraklardan gelecek vergileri tercih ediyordu.
Avrupalı devletleri bu yeni model çerçevesinde gelirlerini artırıcı tedbirler alıp değişik yollar bulurken Osmanlı devleti bu modele ayak uyduramamıştır. Yeni ekonomik kaynaklar bulup geliri artırıcı tedbirler almak bir yana Avrupalı devletlerin mallarının kapitülasyonlar sonucunda ülkeye ucuz yollu girip piyasaya hakim olmasına dahi engel olamamıştır. Bu yeni ekonomik model çerçevesinde Osmanlı devleti ekonomik zorluklar yaşadı ve zamanla tımar sisteminde bozulmalara kadar devam etti.
II.Osman(Genç Osman): Islahat hareketlerine girişen ilk padişah II.Osmandır. Ona göre devletin içinde bulunduğu bu kötü durumun sebebi adam kayırmaları,rüşvet ve kötü yönetimdi. Bu amaçla padişah yetkisini ve otoritesini artırmayı amaçlamıştır.Şeyhülislam ve ilmiye sınıfının yetkilerini sınırlandırmış ilk kez saray dışından evlenerek değişik bir yol izlemiştir. Başkenti İstanbuldan Anadoluya taşımayı dahi düşünmüştür.
II.Osman daha önceki hükümdarların geleneklerine uyarak Lehistan üzerine yapılan sefere bizzat katıldı. Busefere çıkma amaçlarından birisi asker üzerindeki otoritesini hissettirme düşüncesiydi. Padişahın bizzat katıldığı seferde Hotin kalesi kuşatıldı(1621) kale kuşatılması sırasında yeniçerilerin isteksizliğini gören padişah yeniçeri ocağını kaldırmayı dahi düşünmüştür. padişahın bizzat katılması sorunun kaynağını görmesi açısındanda çok önemlidir. ancak padişah bu köklü ıslahat düşüncesini gerçekleştiremeden yeniçeriler tarafından yedi kule zindanlarında yakalatırak öldürülmüştür. Babası: I.Ahmet Annesi: Mahrifuz Haseki Sultan Doğumu:1604 Vefatı:1622 Saltanatı:1618-1622