Alma Ata Deklerasyonu ve SSCB’nin Fiilen Sona Ermesi
Alma Ata Deklerasyonu ve SSCB'nin Fiilen Sona Ermesi
Alma Ata Deklerasyonu ve SSCB’nin Fiilen Sona Ermesi
Alma Ata Zirvesi′nde, SSCB′nin yerini alacak BDT′ye, Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna′nın yanı sıra diğer 8 cumhuriyet de katılmayı kabul etti. Böylece BDT′nin üye sayısı 11 ′e yükseldi. Rusya Federasyonu′nun, SSCB′nin BM′deki yerini alması kararlaştırıldı. Alma Ata′da BDT′nin kurumlarının oluşturulmasıyla ilgili bir anlaşmaya varılarak "Alma Ata Deklarasyonu" yayınlandı.
Alma Ata Deklarasyonu′nda şu hükümler yer almıştır:
-Bağımsız Devletler Topluluğu ortak bir siyasi ve ekonomik alana sahip olacaktır.
-Uluslararası barışın korunması sorumluluğu üstlenilecek, üye cumhuriyetler birbirlerinin toprak bütünlüğüne saygı gösterecektir.
-Mevcut cumhuriyetlerin sınırları değişmeyecektir.
-Üye devletler hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik devletler olacaktır.
-Cumhuriyetler birbirleriyle eşit statüye sahip bulunacaktır.
-Topluluk insan haklarına ve özgürlüklere saygı ilkesini temel alacak, uluslararası hukuka uyacak ve SSCB′nin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirecektir.
Alma Ata Toplantısı 21 Aralık 1991 ′de SSCB′ye fiilen son verdi. BDT′yi oluşturan devletlerin devlet başkanları 30 Aralık 1991′de Sovyetlere ait bütün kurumların varlığına son verilmesini ve yeni kurumların oluşturulmasını kararlaştırdı. Sovyet temsilcisi 22 Aralık 1991′de son defa BM toplantılarına katıldı. SSCB Devlet Başkanı Gorbaçov, BDT′nin kurulmasından sonra devlet başkanlığından istifa etti.