Strateji

Strateji

Ortaçağ'dan günümüze kadar devletlerin izledikleri stratejilere genel bakış.

 

Batı önce kendisine karşı düşman yaratır, sonra kendisine karşı direnecek bir örgüt ortaya çıkarır ve sonra o örgüt aracılığı ile bölge yenitimini ele geçirir.

Batının sömürgeci yayılmacı stretejisi karşısında Çin ve Rusya arasında yakınlaşma oldu.

Batı, Ukrayana konusunda Rusya üzerine bir baskı kurma yoluna gidince Rusya-Çin yakınlaşması oldu.

Tarihin en büyük Ticaret sözleşmesi yapıldı. Çin ile Rusya arasında yapılan anlaşmayla 400 milyar dolarlık bir ticari sözleşme oldu. Bu tarihten günümüze kadar yapılmış en yüksek düzeydeki ticaret anlaşmasıdır.

Türkiye ile İran arasında bir yakınlaşma var. Eğer Türkiye ile İran arasında bir yakınlaşma olursa bu Orta-Doğu Müslümanlarının güçleneceği ve emperyalizme karşı diş göstere bileceği anlamına gelir.

Eğer Türkiye ile İran arasında bir yakınlaşma olursa ABD ve Batılı müttefikleri istedikleri gibi Ortadoğuda at koşturamayacaklardır. 

Birzamanlar düşmanın olan devletleri kurtarıcı olarak görmek:

Mısır valisi'nin yaptığı isyan ve Kütahya'ya kadar ilerlemesi karşısında Osmanlılar önce Rusya, sonra İngitere ve Fransa'dan yardım istedi. Bunun sonucu Balta Limanı Ticaret Sözleşmesi ile Osmanlı pazarları İngilizlerin eline geçti.

İngileter ve batılı bazı devletlerden Rus saldırıları sırasında 1853-56 yardım istendi. Bu durum karşısında İslahat Fermanı ilan edildi.

1877 Osmanlı Rus Savaşları sırasında Rusalar yenilen Osmanlılar Ayestefonos Antlaşmasını imzalamak zorunda kaldılar. Fakat İngiltere Kıbrıs'ta kendisine üst verilmesi şartıyla Ruslara karşı Osmanlıları destekleyeceğini söyledi. Bu durum üzerine İngilizlere Kıbrıs'ta üst verildi ancak İngilter bir süre sonra 1881'de Mısır'ı işgak eltti. İtalya ise gözlerini Trablusgarp'a çevirdi.

ABD, Orta Doğu'da Müslümanlar arasında mezhep savaşı çıkarmak için ...... 60 milyar dolar harcıyor

 

 

Yeni

Google+ WhatsApp