Osmanlıların Büyümesinin Nedenleri

Osmanlıların Büyümesinin Nedenleri

Osmanlıların kısa sürede büyümesinin nedenleri

 
-Kurulduğu bölgenin coğrafi yönden önemli oluşu 
-Kuruluş Dönemindeki beylerin ve hükümdarların, üstün özelliklere sahip örnek kişiler olması, yani yetenekli ve deneyimli yöneticilerin devlet yönetimine geçmesi, 
-İslâm Dini ve İslam Dini'nin öngördüğü cihat inancı, 
-Uç bölgesinde olması nedeniyle Anadol'u da  bulunan Gaziyani Rum ve Ahiler (Anadolu Erenleri) tarafından insan bakamından sürekli desteklenmesi. Bu nedenle sürekli olarak nüfusunun artaması. 
 
-Türkmen desteğinin alınması ve beylikler ile iyi geçinilmesi: Ertuğrul Gazi’nin ölümüyle beyliğin başına geçen Osman Bey, Anadolu’da Türkmen beylikleri arasındaki mücadelelere karışmayarak yönünü Bizans’a çevirdi. Bizans tekfurlarının kendi aralarında yapmış olduğu mücadelelerinden faydalanarak beyliğin topraklarını Bizans sınırlarına doğru genişletti. 
 
-Fethedilen yerlere Anadolu’dan getirilen Türkmenlerin düzenli olarak yerleştirilmesi (düzenli iskân politikası) 
-Balkanlardaki düzensiz siyasi birlik ve Bizans'taki taht kavgaları,
 
-Merkezi otoritenin güçlü olması, 
-Başlangıçtan itibaren egemenliğin paylaştırılmaması ilkesine bağlı kalarak devletin tek bir yönetici tarafından idare edilmesi. 
Fethedilen bölgelerde halka karşı adil davranılması ve dinsel hoşgörünün olması.
 
Türkiye Selçukluları Moğ baskısı altındaydı, buna kızan bazı Selçuklu üst düzey devlet adamlarının Osman Bey'in hizmetine girmesi Kayı Aşireti'nin daha teşkilatlı ve düzenli siyaset izlemesine neden olmuştur.
 
 
 

Google+ WhatsApp