Moğol İstilası

Moğol İstilası

Moğollar Selçukluları 1243'te yenilgiye uğratarak Anadolu'yu egemenlikleri altına aldılar.

Alaeddin Keykubat döneminde  Olası Mogol saldırısına karşı gerekli önlemleri alınmaya çalışıldı.  Surları güçlendirilerek asker sayısı artırılmıştır. Komşu devletlerle Moğollara karşı İttifak arayışlarına girmiştir. 
• Bu dönemde Yassıçemen Savaşında Harzemşahların yenilerek yıkılış sürecine girmesi sonucunda Moğollarla aradaki tampon bölge ortadan kalktığından Moğollarla komşu olunmuştur. 
Allaeddin Keykubat’ın Moğollarla barış yapmak istemesi ve Moğollara vergi vermeyi kabul etmesi bazı devlet adamlarını rahatsız etmiştir. Bu nedenle elçiler onuruna verdiği bir yemek sırasında kendi oğlu ve bazı devlet adamları tarafından zehirlenmesi sonucu ölmüştür.
Yerine Geçen II. Gıyasettin Keyhüsrev devlet yönetecek liyakatte değildi. Yönetimden tecrübeli devlet adamlarının atılması, rüşvet ve adam kayırmalar devletin yıpranmasına neden oldu. İç ayaklanma çıktı. 
• Ekonomi bozuldu, ekonomiyi düzeltmek için halka ağır vergiler koydu.
• ll. Gıyaseddin Keyhüsrev vezirliğe Sadedin Köpek’i getirdi. Fakat hükümdarı yanlış yönlendirme ve halka karşı kışkırtarak devlete önemli hizmetleri olmuş devlet adamlarını öldürttü.
Ancak bu vezirin kendine zarar vereceğini düşünen hükümdar onu ortadan kaldırdı.
• Diyarbakır’ı alarak Suriye Eyyubilerine zarar verdi.
• Bu dönemde Baba İshak ayaklanması çıktı. Ayaklanma Amasya Tokat’a kadar yayıldı. Bu Türkmen ayaklanması güçlükle bastırıldı. Ayaklanma devletin direncini iyice zayıflattı. Bu durum Moğol istilasına ortam hazırladı. Moğollarla Kösedağ Savaşı yapıldı.

• KÖSEDAĞ SAVAŞI (1243):
Busavaşla birlikte Anadolu Selçukluları büyük bir yenilgi aldı. Anadolu Selçukluları yıkılma sürecine girerken
Anadolu’da Moğolların egemenliği altına girdi.Anadolu Selçukluları Moğollara her yıl vergi vermeyi kabul ettiler.
Anadolu Selçukluları bu savaştan sonra yıkılma sürecine girdi. Moğollar bu dönemden sonra Anadolu’yu işgale başladılar. İstedikleri Selçuklu şehzadesini başa geçirdiler istemediğini tahttan indirdiler.Sonuçta 1308 de Anadolu Selçukluları tarihten silindi. Bundan sonra Anadolu toprakları üzerinde birçok beylik kuruldu. Bu beylikleri geçmeden önce Haçlı seferlerinin nedenleri ve sonuçları anlatılacaktır.


 

Google+ WhatsApp