İftar Duası

İftar Duası

Ramazan Ayında İftar açtığında okunan dua

“Bismillah. Allahumme leke sunma ve ela rizgike eftarna, fetegabbel minna inneke entes-semiu’l-alîm.” Denerek ilk lokma alınır ve sonra aşağıdaki dua okunur.

“Bismillahirrahmanirrahim. Ya vasie’l-mağfirati, iğfirati, iğfir lî”

Türkçe Anlamı:

Allah’ın Adıyla. Allah’ım, senin için oruç tuttuk ve nimetinle iftar ettik. Öyleyse bizden kabul et, çünkü sen duyan ve bilensin.

Rahman ve Rahim olan Allah’ın Adıyla. Ey mağfireti geniş olan, bağışla beni.  

 

Ramazan

Lügat açısından “Ramazan”’ın anlamı;  şiddetli sıcaklık ve güneşin taş ve kumlara ışığını yansıtan remeze (رمض) kökünden gelmektedir. Ramazan Ayı, zorluk, susuzluk ve açılığa tahammül ayı olduğundan bu isimle adlandırılmıştır. Bu ay Hicri Kameri aylardan dokuzuncusu ve Kur’an’da adı geçen tek suredir. Ayrıca Ramazan Allah’ın adlarından bir addır. Bundan dolayı İslami rivayetlerde Ramazan adının yalnızca kullanılmaması ve Ay kelimesine tamlanması istenmiştir. Ramazan Ayı, tüm aylardan üstün bir aydır. Zira Tevrat, Zebur, İncil, Suhuf ve Kur’an gibi semavi kitapların tümü bu ayda nazil olmuştur. Kadir Gecesi ve İmam Ali’nin (aleyhi selam) şehadeti bu aydadır. Bu sebeplerden dolayı bu ay oruç tutulması için seçilmiştir.

Savm (Oruç) lügat açısından imsak ve her şeyden kaçınmak anlamındadır. Fıkıh ıstılahı açısından ise “Sabah Ezanından akşam ezanına kadar Allah’ın emrini yerine getirmek kastıyla sekiz şeyden kaçınmak ve terk etmek” anlamına gelmektedir.

Oruç, Yahudi, Hıristiyan ve öteki toplum ve milletlerde de vardı. Onlar her ne zaman üzüntü ve acıyla karşılaştıklarında Allah’ın rıza ve tövbesi için oruç tutar, bununla Allah’ın katında kendi acizliklerini ve tevazularını belirterek günahlarını itiraf ederlerdi. İncil’den anlaşıldığı kadarıyla Hz. İsa (a.s) kırk gün boyunca oruç tutmuş ve sonunda acıkmıştır. Kur’an-ı Kerim, açık bir ifadeyle önceki ümmetlerde orucun ilahi bir farz olduğunu belirtmektedir.

Türkçe’de Arapçadaki savm sözcüğü kullanılmamaktadır. Türkçe’de savm kelimesi yerine Farsçadaki karşılığı olan ruze ((روزه kelimesi kullanılmaktadır. Ruze kelimesi zamanla oruç kelimesine dönüşmüştür… 

  

Google+ WhatsApp