Eski Türklerde Dini İnanış (İlk Türklerde)
İslamiyet Öncesi İlk Türklerde Din, tek tanrı inancı olduğundan dolayı putçuluk Türklerde olmamıştır.
Animizm (Ruhçuluk) Naturizm (Tabiatçılık) gibi çeşitli inançlar meydana geldi. İslâm Dininden önce Şamanizm'e inanırlardı. Şamanizm'in temeli ruhçuluğa dayanırdı. Dünyanın iyi ve kötü ruhlarla dolu olduğuna inanlılar. Ruhlar ile insanlar arasındaki ilişkileri düzenleyen kimselere Kam, Baksi ya da Şaman denirdi. Ölülerin Ruhlarını huzura kavuşması için ölüleri hemen gömülmez, Yuğ denilen cenaze törenleri-yaparlardı. Mezarlarına Kurgan denirdi. Mezarları etrafına öldürdüğü düşman sayışı kadar Balbal denilen taşlar dikerlerdi. Şamanlıktan başka; Mani, Buda ve Musevi dinleri de Türkler arasında yayılmıştır. Türkler din konusunda çok hoşgörülüydüler. Bu nedenle Türk devletlerinde birçok dini inanç yayılmıştır. Türkler Maniheizm, Budizm, Naturzim (tabiatçılık),Musevilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık gibi inançları da kabul etmişlerdir.
Türklerde en eski din Gök Tanrı dinidir. Türkler bazı dağ, ırmak, vadi gibi varlıklarda bir takım gizli güçlerin bulunduğuna inanmışlar, Güneş ve Ay'ı kutsal saymışlardır.
Eski Türklerde Tanrı sonsuzdur ve herhangi bir şekle sokulamaz. Bundan dolayı Türklerde putçuluk olmadığı gibi putları korumak için yapılan tapınaklar da olmamıştır.
Gök Tanrı dininde cennet, cehennem ve yeniden dirilme inancı vardı. Öldükten sonra dirilmeye inanan Hunlar, ölülerini günlük hayatta kullandıkları eşyalarıyla birlikte gömerlerdi.
Tek Allah inancı ve yeniden dirilme düşüncesi Türklerin İslam dinini benimsemelerini kolaylaştırmıştır.
Türklerde İslamiyet dışındaki dinleri benimseyen toplulukların zamanla benliklerini yitirdikleri görülmüştür. Bu durumun ortaya çıkmasında bulundukları bölgede azınlıkta kalmaları da etkili olmuştur.