Aşık Veysel

Aşık Veysel

Âşık Veysel gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu (25 Ekim 1894; Sivas Şarkışla'da doğdu. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Aşık veysel Türk halk ozanı olarak ün yapmıştır. Hayatın zorlukları onu ozan yapmıştır diğebiliriz. 



Âşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas Vilayeti'nin Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası "Karaca" lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi. Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalığa yakalandı. Bu hastalıktan dolayı gözünün birisi kör oldu diğeri de de bir süre sonra kör olmuştur. 

Babasının, Âşık Veysel'e oyalanması; dert ve kederden kurtulması için ona bir saz alır. Böylece Aşık Veysel'de bağlama çalma hevesi doğar. Bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başlar.  1930 yılında Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından düzenlenen bir şairler gecesinde tanışır.  Kutsi Bey tarafından verilen destek ile birçok ili dolaşmaya başlar.

Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yapmış.  1965 yılında özel kanunla maaş bağlanır. 1970'li yıllarda Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok ve Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Âşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Aşık Veysel'in çocuklarından öğretmen olan Bahri Şatıroğlu, babasının yaşamını gün gün kaleme almış ve pek çok çalışmaya kaynak kişi olarak katılmıştır. Ayrıca babasının saz ve söz geleneğini sürdürmektedir.

Eserlerinde Türkçesi yalındır. Dili ustalıkla kullanır. Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde iç içeydi. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de vardır. Şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı. 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda öldü. Ölümünden sonra Bütün Şiirleri (1984) adıyla eserleri tekrar yayınlandı.

Google+ WhatsApp