Anadolu'nun Fethi ve Türkiye Tarihi
ANADOLU’NUN FETHİ VE TÜRKİYE TARİHİ
TÜRKİYE TARİHİ
Türklerin Anadolu'nun fethinden önce Anadolu yıllarca devam eden Sasani-Bzans savaşları nedeniyle Anadolu harabeye dönmüştü. Özellikle Doğu ve Güney Anadolu bölgelerindeki savaş yüzünden Karadeniz, Akdeniz ve Ege bölgelerine göçler olmuştu. Ayrıca salgın hastalıklar yüzünden Anadolu’da nüfus oldukça azalmıştı. Bizans ise Anadolu’daki hâkimiyetini kaybettiğinden bu bölgelerde Gürcü ve Ermeni prenslikleri kurulmuştu.
Anadolu’nun Fethi:
Anadolu’ya ilk Türk akınlarını İskit, Hun ve Sibir Türkleri gerçekleştirmiştir. Çağrı Bey komutasındaki Türklerin 1015 yılında başlattıkları Anadolu akınlarının temel amacı;
—Anadolu’yu yakından tanımak ve gelecekte yapılacak olan kesin yerleşmenin ne şekilde olacağını kararlaştırmaktı.
Anadolu’nun fethi için yapılan Türk akınları Büyük Selçuklu Devleti’nin kurulması ve Tuğrul Bey’in Anadolu’ya yerleşilmesine karar vermesinden sonra hız kazanmış ve planlı olarak fethedilme kararı alınmıştı.
Tuğrul Bey döneminde,
*Göçebe Türkmenlerin Müslümanların yaşadığı bölgeler göç ederek çevreye zarar vermeleri
*Abbasi halifesinin kontrol edilmeyen göçebe Türkmenlerden şikayetçi olması
Türkmenlerin Bizan üzerine sevk edilmesine yol açmıştır.
Bu durum Türklerin Anadolu’yu fethetmesinde sosyal ve siyasal şartların etkili olduğunu göstermektedir.
Tuğrul Bey döneminde, Bizans ile yapılan Pasinler Savaşı kazanımlı (1048) ve Türklerin Doğu Anadolu’daki etkileri artmıştır. Alp Arslan döneminde 1071’de Malazgirt Savaşı’nın kazanılmasından sonra Türkler Anadolu’ya yerleşmeye başlamışlardır. Moğol saldırılarının önünden kaçan Türkler akın akın Anadolu’ya göç ederek Anadolu’nun Türkleşmesini sağlamışlardır.
TUĞRUL VE ÇAĞRI BEYLER
Selçuk Bey ölünce yerine Arslan Bey geçti. Arslan Yabgu’nun Gazneli Mahmut’u bir hile yakalanarak tutsak düşmesinden sonra yerine Musa Yabgu geçtiyse de Tuğrul ve Çağrı kardeşler bunu kabul etmediler. Ağabeyi Çağrı bir fedakârlık örneği göstererek Tuğrul Bey’i hükümdar ilan ederek kendisi de komutan olmuştur.
Anadolu’daki Fetih Hareketleri:
Tuğrul ve Çağrı Beyler tahta geçtiklerinde iki problem vardı:
1. Göçebe Türklere yurt bulmak
2. Tam bağımsız bir devlet kurmaktı.
Bu gaye ile 1015-1021 yılları arasında, Çağrı 3 bin kişilik bir ordu ile Anadolu’da Van Gölü kıyısına kadar akınlarda bulunmuşlardır. 1048’de Pasinler ve 1071 Malazgirt Savaşı ile Bizans ordusunu hezimete uğrattı.
|