Yumuşama Dönemi Türk -Yunan İlişkileri Nasıl Olmuştur, Açıklayınız

S O R A L I M - C E V A P L A Y A L I M
       Yumuşama dönemi Türk-Yunan ilişkileri nasıl bir gelişme göstermiştir, açıklayın?

1960-1980 arasındaki Türk-Yunan ilişkilerini, 1974 ön¬cesi ve 1974 sonrası diye iki kısımda ele almak gerekir.
•1974 öncesindeki ilişkiler tamamen Kıbrıs meselesi etrafında dönmüş ve Batı Trakya Türkleri, Ege adalarının silahlandırılması gibi meseleler daha geri planda kalmış,
•1974 sonrası Türk - Yunan ilişkilerinin meseleleri Kıbrıs'tan uzaklaşmış ve Ege Denizi üzerinde yoğunlaşmıştır. Bunlar da kıt'a sahanlığı, karasularının genişliği, hava kontrol sahası gibi sorunlardır.

Lozan Antlaşması'na aykırı olarak Yunanistan'ın Ege adalarını silahlandırmış olması da, Türkiye'yi rahat¬sız etmiştir.

1954 -1959 arasındaki Kıbrıs meselesi, Türk-Yunan ilişkilerini oldukça sarsmış ise de, NATO'nun aracılığı ile gerçekleştirilen 1959 Londra ve Zürih Antlaşmaları ve Kıbrıs'ın bağımsız bir cumhuriyet olarak ortaya çıkışı, havayı tekrar yumuşatmıştır. Bu ilişkiler 1954'den önceki şekline dönmemiş, fakat aradaki soğukluk za¬manla azalmış ve iki devlet NATO'nun güneydoğu kanadı olarak yeniden bir işbirliği havası içine girmişlerdir.

Fakat 1963 - 1964 Kıbrıs buhranı ile beraber, Türk - Yunan ilişkileri eskisinden daha şiddetli bir gerginlik dönemine girmiştir. Bu buhran sırasında Makarios ve Kıbrıs Rumlarının insanlık dışı saldırıları karşısında Yunanistan, bu saldırıların önlenmesi ve krizin yok edilmesi için yardımcı olacağı yerde, aksine bu saldırıların destekçisi olmuştur. Çünkü bu buhran süresince Yunanistan'ın ümidi, Enosis'in gerçekleşmesi, yani adanın bir bütün olarak Yunanistan'ın eline geçmesi idi. Enosis hayali ile Yunanistan, Türkiye ile dostluğun ve yakın iliş-kilerin getirebileceği bütün avantajları bir kenara itivermişti.

1967 - 1974 arasındaki Yunan cuntası ise Türk - Yunan ilişkileri konusunda kendinden önceki sivil hükümetlerden çok daha düşüncesiz çıkmıştır. Zira cunta, kendi siyasi iktidarını Enosis ile perçinlemekten başka bir şey düşünmemiştir. Bu yüzden de Türkiye ile ilişkilerini bozmaktan çekinmemiştir. Fakat bu politikasında tam bir başarısızlığa uğramıştır. 1967 Enosis teşebbüsü sonunda, Kıbrıs'taki 12.000 Yunan askerini geri çekmek zorunda kaldığı gibi, 1974 Enosis teşebbüsü ise, cuntanın kendi başını yemiştir. Ne var ki, 1974 Kıbrıs buh-ranından Türk-Yunan ilişkileri, bir harabe halinde çıkmış ve Türkiye ile olan ilişkilerindeki yıkıntıları bugüne kadar tamir etmek de mümkün olmamıştır. Çünkü bu yıkıntıların üzerine, 1974'den sonra yeni sorunlar yığılmıştır. 
 

Google+ WhatsApp