Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

Eğitimde köklü bir değişim için yeni eğitim-öğretim programının adı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla uygulamaya konuldu. Bakan 10 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu ve 67 binden fazla görüş alındığını, söyledi. Bu eğitim modeli, özellikle son yıllarda ahlakı çöküntünün hat safhaya vardığı ülkemizde bunun önünü almak için İslami inanç değerleri ile milli değerleri öne çıkarmayı esas alarak oluşturulmak istenmiştir. Ne derece başarılı olunacak bunu da ilerleyen yıllar içinde öğreneceğiz.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

Vatandaşlar, eğitimde yeni dönemin kapılarını aralayan Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatını merakla bekliyorlar. "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla tanıtılan bu yeni yaklaşım, eğitimde köklü bir değişimi beraberinde getiriyor. Peki, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? İşte detaylar...
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli:

Bütüncül Eğitim Yaklaşımı: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yayımlanan programın ilgili bölümünde şu ifadeler ön plana çıkarılmıştır:
İnsan, doğası gereği çok yönlü bir varlıktır. Bu nedenle, zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki açılardan çok yönlü bir gelişimi destekleyen bir eğitim yaklaşımı olan "bütüncül eğitim" önem arz etmektedir. Bütüncül eğitim, insan ve toplum hayatındaki tüm alanların dikkate alındığı bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımın ana hedefi: “İnsanı temel değerler doğrultusunda yetiştirmek ve ona, kendi varoluşunu ve tüm varlıkların varoluşunu bir bütünlük içinde anlamlandırarak yaşamı anlamlı hale getirmek için gerekli olan beceri ve davranışları kazandırmaktır.”
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, bu bakış açısını temel alır ve insanın fıtri özelliklerini koruma ve geliştirme, karakterin olgunlaştırılması, kişisel bütünlüğün oluşturulması, insanın potansiyelini gerçekleştirme ve toplumla akılcı ve ahlaki bir uyum sağlama gibi hedeflere odaklanır. Bu model, öğrenenin kişisel gelişimine, sosyal ilişkilerinin derinleşmesine ve çevresiyle uyum içinde yaşamasına katkıda bulunur. Ayrıca, öğrencilerin kişisel ve sosyal sorumluluklarını üstlenmelerine ve insanlar arası, toplum-insan ve insan-doğa ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olacak becerilerle donatılmasını amaçlar.
Bütüncül eğitim yaklaşımına dayalı olarak geliştirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli program tasarımı bileşenleri aşağıda sunulmuştur: olacak becerilerle donatılmasını amaçlar.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde şu prensipler ön plandadır:
-Her öğrencinin kendini tanıma ve keşfetme şansına sahip olması, ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerine uygun esnek ve özgür öğrenme ortamlarının yaygınlaştırılması esastır.
-Türkçenin doğru ve etkili kullanımına önem verilirken, öğretim programlarında Türkçenin öğretimi ve geliştirilmesi önceliklidir.
-Kavramsal ve alan becerileri ile bunları destekleyen eğilimler ve programlar arasındaki bağlantılar gözetilerek, beceri örgüsüne dayalı bir yaklaşım benimsenmiştir.
-Öğretim ve öğrenme süreçleri, öğrencilerin etkileşimde bulunduğu ve öğrenme sorumluluğunu üstlendiği aktif öğrenme yaklaşımlarına dayanmaktadır.
-Bireysel farklılıkları dikkate alan, yarışmacı ve ayrıştırıcı değil, farklılaştırılmış bir öğretim yaklaşımı benimsenmiştir.
-Milli ve manevi değerleri destekleyen Erdem-Değer-Eylem Modeli, tüm derslerin önemli bir parçası olarak öğrencilerin çok yönlü gelişimini destekler.
-Ölçme ve değerlendirme süreçlerinin daha nesnel ve açık olması için somut ve gözlemlenebilir öğrenme kanıtlarına dayalı süreç ve durum temelli değerlendirme yöntemleri benimsenmiştir.
-Bilim ve teknolojiyi üreten ve yönlendiren, dijital yetkinliklere ve hayat boyu öğrenme kültürüne sahip bireyler yetiştirme hedeflenmektedir.

Şimdi bu programın içeriği ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız lütfen ampülün üzerine tıklayınenlightenedTıkla

 

                      1. Bölüm
                       2. Bölüm
                       3. Bölüm
                       4. Bölüm

   Yeni Sistem "Türkiye Yüzyılı Marif Modeli" Nedir?

Google+ WhatsApp