Türk Havacılık Tarihi; Çanakkale Kartalları

Türk Havacılık Tarihi; Çanakkale Kartalları

Onlar Çanakkale'de Türk kuşları ile bir destan yazdılar. Bir şahin gibi düşman karargahını gözlediler.

ÇANAKKALE HAVA SAVAŞLARI

Çanakkale Savaşları, Türk havacı­lık tarihi açısından da önemli bir yere sa­hip. Çanakkale'de konuşlandırılan l. Tayyare Bölüğü, yaptığı keşif uçuşlarıyla düşman donanmasının gücü, sal­dırı pozisyonu ve yeri konusunda bilgi' toplamanın yanında, düşman uçaklarının Osmanlı ordusu hakkında bilgi edinmelerinin de önüne geçti. Türk havacılık tarihinde ilk kez havadaki bir-Türk uçağı, düşman uçağını makineli tüfek atışıyla düşürmeyi bu savaşta başardı. 30 Kasım 1915'te Üsteğmen Ali Rıza Bey idaresinde havalanan Albatrus CI modeli uçakta Gözetleyici Teğ­men İbrahim Orhan, bir Fransız tayyaresini makineli tüfek ateşi ile vurarak

düşürdü. Başarısından sonra Almanya'ya pilotluk

 eğitimi için gönde­rilen Orhan, dönüşünden sonra, Filistin, Hicaz ve İzmir’deki

 5. Tayyare Bölüğü'nde görevlendirildi. Temmuz 1918'de Sakız Adası üzerinde keşif uçuşu yaparken İngilizlerin uçaksavar ateşi ile vurularak şehit düştü.

Savaş boyunca Osmanlı ordusunun 21 Uçağı vardı ve müttefik güçlerin 40 civarındaki tayyaresine karşı büyük bir mücadele vermişti. Tayyare Bölüğü'nde 5'i pilot, 10'u gözetleyici, toplam 15 Türk havacı bulunmaktaydı. Buna ilaveten 16'sı pilot, 7'si gözetleyici 23 Alman havacının da Çanakkale'de düşmana karşı savaşmıştır. Savaş boyun­ca sadece bir Türk uçağı uçamaya­cak şekilde yara almıştır. Ama buna rağmen uçak inmeyi başarmıştır.10 aylık zaman zarfında 6'sı hava savaşı, 16'sı ise yerden açılan savunma ateşi sonucunda toplam 22 düşman uçağı düşü­rülmüştür. Bunun yanında karşı tarafça te­yit edilmeyen; ancak Osmanlı ordusu tarafından 9 düşman uçağı daha düşürülmüştür.

     Ayrıca Çanakkale Savaşı’nda İngiliz ve Fransız müttefik filosuna ait toplam 12 uçak gemisi, 6 adet de balon gemisi bulunmaktaydı. İngilizlerin Ben-My-Chree uçak gemisi, Antalya’nın Kaş ilçesi açıklarındaki Meis adasında demirlemiş durumdayken 27 Aralık 1916 Pazar günü Türk askerlerinin top ateşi ile tarihte batırılan ilk uçak gemisi olmuştur.

     18 Mart 1915'te Ege Denizi'ndeki adalardan hareket eden itilaf devletle­ri donanması, Osmanlı ordusu havacılarının yaptıkları keşif uçuşları sonucu tespit edilerek gerekli tedbirler alınmıştır. Keşif uçuşlarıyla düşmanın gücü hakkında bilgi edinen Osmanlı havacıları, düşman uçaklarının Türk mevzileri üzerinde keşif yapmalarını da önlemiştir. Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz ve Fransız hava birlikleri Farman, Breguet, Nieuport, Bristol, B.E., Osmanh ordusu ise Almanlar tarafından verilen Albatrus, Rumpler, Fokker, LVG modeli uçaklar kullanılmıştır.

Hava Kuvvetleri General Fevzioğlu

Hava birliklerinin başarıyla hizmet edebilmesi için özveriyle görev yapan Şakir Fevzi Bey (Generalfevzioğlu)

1’inci tayyare Bölüğü’nün makinistleri, kendi buluşlarıyla uçağın üst kanat ortasına bir Parabellum makineli tüfek yerleştirmişler ve Çanakkale Cephesi’ndeki ilk “Silahlı Uçağı” yapmışlardır. Türklerin bu yaratıcı girişimi, daha sonraları havacılık sanayindeki birçok kuruluşa ilham kaynağı olmuştur.

 İKİ KÖRPE GENÇ; HER ŞEY VATAN İÇİN

 

Yıl 1915, yer Birinci Tayyare Bölüğü Havaalanı. Çanakkale’de iki körpe genç, elde yok avuçta yok. Ne düşmana atacak kurşun kalmış, ne de giyecek potin. Elbiseler yırtık pırtık, yama dahi tutmuyor. Heybelerinde bir dilim kuru ekmek, içecek bir tas suları bile yok. Tek varlıkları içlerine çektikleri nefesleri ve canları. Onu da vatanı, namusu, dini için her an vermeye hazır ve şahadete susamış iki körpe delikanlı, yaşları 14 bir diğeri 16. Bunlar Vatan için; “Ölmek var dönmek yok” diyerek seve seve canlarını vatan için verdiler. Yaşları küçük olduğundan postacı olarak görevlendirilmişlerdi. Onlardan geriye kalan tek hatıra, çektirdikleri fotoğraflar olacaktır.

 

Google+ WhatsApp