Tarih Dersi Proje Çalışma Raporu

Tarih Dersi Proje Çalışma Raporu

2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Tarih Dersi Proje Çalışma Raporu

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

................................................................. LİSESİ

TARİH GRUBU ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ ÇALIŞMA RAPORU 

 

2013-2014 Eğitim öğretim yılında tarih kurulu zümre öğretmenleri;

A) Talim ve Terbiye ve 134 sayılı kararı ile Tarih 10, Tarih 11 ve Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersleri Programlarında yapılan değişikliklere uygun olarak planlanarak yapılmıştır.

 

B) Talim ve Terbiye Kurulunun 11/05/2012 ve 36 sayılı kararı ile T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Programında yapılan değişikliğe göre palanlar uygulanmıştır.

 

TARİH DERSİNİN KAZANIMLARI

1. Atatürk ilke ve inkılâplarının, Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesindeki yerini kavratarak öğrencilerin laik, demokratik, ulusal ve çağdaş değerleri yaşatmaya istekli olmasını sağlamak,

2. Geçmiş, bugün ve gelecek algısında tarih bilinci kazandırmak,

3. Türk tarihini ve Türk kültürünü oluşturan temel öge ve süreçleri kavratarak öğrencilerin kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesinde sorumluluk almalarını sağlamak,

4. Millî kimliğin oluşumunu, bu kimliği oluşturan unsurları ve millî kimliğin korunması gerekliliğini kavratmak,

5. Geçmiş ve bugün arasında bağlantı kurarak millî birlik ve beraberliğin önemini kavratmak,

6. Tarih boyunca kurulmuş uygarlıklar ve yaşayan milletler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak,

7. Öğrencilerin farklı dönem, mekân ve kişilere ait toplumlar arası siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik etkileşimi analiz ederek bu etkileşimin günümüze yansımaları hakkında çıkarımlarda bulunmalarını sağlamak,

8. Barış, hoşgörü, karşılıklı anlayış, demokrasi ve insan hakları gibi temel değerlerin önemini kavratarak bunların korunması ve geliştirilmesi konusunda duyarlı olmalarını sağlamak,

 

YÖNTEM VE TEKNİK

Tarih derisini işlerken bir tek metodun yeterli olmayacağını birden fazla yöntem ve tekniğin kullanılması gerektiği,

Bu konuda etkin ders anlatım metotları, bilgisayar ortamından yararlanma,

Derslerde sadece öğretmenlerin ders anlatılması ile yetinilmemesi gerektiği ders işlenirken öğrencilerin de ders işlenmesine katılmalarını sağlayacak yöntem ve tekniklerin uygulanması için

   -Soru cevap metodu

   -Öğrencilerin ilgilerine göre ünite konuları ile ilgili performans çalışmaları verilmesi yöntemleri ile öğrencilerin derslere katılımları pekiştirilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

-Tarihte gelişim içinde geçmişteki bir takım meydana gelen olay ve olguların etkilerinin devam ettiğini günümüzdeki olaylarla bağ kurarak anlatılmasının önemi üzerinde duruldu.

-Öğrencilerin derse katılımlarını sağlamak için konularlailgili geziler düzenlemek, tepegözü, CD, video, tarihi belgeseller izletilmesi veya öğrencilere performans olarak çalışma görevi verilmesinin yararlı olduğu tartışması yapıldı. Yapılan çalışmaların arşivlenmesi ve idareye bilgi verilmesi gerektiği vurgulandı.

-Öğrenciye kazandırılabilecek en güzel becerilerden birtanesinin de “Nasıl öğreneceğini öğretmektir”. Bilgiye nasıl ulaşılacağını ve ayrıca ulaştığı bilgiyi nasıl kullanabileceğini öğrenmiş bir öğrenci için başarı kazınılmazdır, görüşü üzerinde duruldu.

Analiz, sentez, yöntemiyle öğrencilerin konular arasında bağlantı kurarak bilgiler kalıcı hale getirilmeye çalışılmalıdır. Özellikle yeni sınav sisteminde faydalı olunacağı, anlatılan konuların kalcı olup olmadığını mutlaka değerlendirilmeli ve ders sonunda öğrencilere konuyla ilgili sorular sorulmalıdır. ÖSS’de öğrencilerin tarih sorularında başarılı olabilmesi için daha önceki yıllarda çıkan sorular mutlaka konuların sonunda çözülmeli, bunun yanı sıra öğrencilerin test sorularında başarılı olabilmesi için derslerde konularla ilgili örnek testler çözülmeli ve öğrenciye yorum gücü kazandırabilmek için çok kitap okumaları teşvik edilmelidir. 

Derslerde kullanılacak metotların gösteri, anlatım, soru-cevap, tartışma, tümevarım, tümden gelim metotları olabileceğini ancak bu metotları işlerken aşağıdaki hususlarda dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durularak tartışıldı.

-Takrir metodunda; planlı ve programlı olmanın öğrenciyi iyi motive etmenin, konuyla ilgili geniş bilgiye sahip olmanın, akıcı ve öğrenci seviyesine uygun bir dil kullanılmasının önemi vurgulandı.

-Soru-Cevap metodunda sınıfın iyi motive edilmesi, öğrencilerin derse hazır gelmesinin sağlanması, soruların düşündürücü olması, geniş ölçüde zihni faaliyette bulunmayı sağlanması ve soruların yumuşak ve güven verici bir şekilde kullanılması gerekir, denildi.

-Tartışma metodunda, konuların güncelleştirilmesi, öğrencilere yapıcı yaratıcı bir düşünme kabiliyeti ile serbest konuşma alışkanlığı kazandırılması gerekir.

 

Ders Kitapları ve Öğretim Materyalleri ile İlgili Görüşler:

 -Ders kitaplarının yanı sıra yardımcı kitaplarında birlikte ders işlenirken konulara göre eldeki mevcut haritaların desteğiyle konular ayrıntılı olarak öğrencilere sunulmuştur.

 -Ayrıca görsel olarak verilecek konularda ise bilgisayar yardımıyla dersler işlenmiştir.

-Her konunun bitimi sonrasında bilgileri tazelemek amacıyla öğrenciye pekiştirme amacıyla testler uygulanmıştır.

 

Okul İçi ve Dışı Sosyal ve Kültürel Etkinlikler İle İlgili Görüşler:

 Okul içinde düzenlenen ve tarih dersiyle ilgili etkinliklerde yer almaya dikkat edilmiştir. Okul dışında ise proje çalışmaları İstanbul’daki tarihi yerlerin araştırılması olarak verilmiş, Öğrenciler bu tarihi yerleri ziyaret etmeleri konusunda teşvik ettirilmiştir.

 Sınıf Yönetimi, Öğrencilerle İletişim ve Akademik Başarının Artırılmasıyla İlgili Görüşler:

Öğrencilerin ruhsal, ahlaki, sosyal ve kültürel yönden gelişmeleri hedeflenmiştir. Toplum sorunlarına karşı duyarlı olmaları milli değerlere sahip çıkmayı, evrensel değerlere saygılı olmaya önem verilmeye dikkat edilmelidir.

Her açıdan saygılı ve mutlu bireyler olarak yetiştirilmelerine önem verilmelidir.

Her öğrenciye ulaşabilmek için öğrenme öğretme yöntem ve tekniklerindeki çeşitlilik dikkate alınmalıdır.

 

Ölçme ve Değerlendirmeyle İlgili Görüşlerimiz:

Öğrencilerin ölçme ve değerlendirme sırasında araştırma-sorgulama, sorun çözme, bilgi teknolojilerini kullanma, gözlem yapma, değişim ve sürekliliği algılama, yaratıcı düşünme, Türkçeyi; doğru, etkili ve güzel kullanma becerisine sahip olması ön planda tutulmalıdır.

 

 ………………….                ……………….       …………………            …………………                 …………………   

Hakan ALPEREN,    Elmas KISA    Tülay MAVİSOY    Vedat ATAHAKAN            Mücahid ASR  

 Zümre Başkanı               Tarih Öğret.         Tarih Öğret.             Tarih Öğrt                   Tarih Öğrt         

                                              

                                                                                                                 

            16/06/ 2014

......................

Okul Müdürü 

Google+ WhatsApp