Sivil Savunma Gösterisi
Bahçelievler Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nde Sivil Savunma Kulübü tarafından "Savunma Taktikleri" üzerine bir gösteri düzenlendi.
PROGRAM
Okulumuzda Sivil Savunma Kulübü tarafından hazırlanan program 28.03.2014 tarihinde havanın yağmurlu olması nedeniyle 04.04.2014 tarihine ertelendi.
BAHÇELİEVLER CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ SİVİL SAVUNMA KULÜBÜ "SAVUNMA TAKTİKLERİ" ÜZERİNE BİR PROGRAM DÜZENLEDİ. PROGRAM; SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI'NIN OKUNMASI İLE BAŞLADI.
Deprem zili çaldığında öğrenciler güvenli bir şekilde başlarını koruyarak sıraların altına sığındılar. Deprem anında olası cam kırılmaları karşısında pencerelerden uzak durdular. Deprem zili durduğunda güvenli bir şekilde sınıfları terk ettiler.
Program 04.04.2014 tarihinde 11-TM/H sınıfı öğrencilerinden Cihat Canbay’ın Sunumu ile başladı.
Program, Cuma günü son ders saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başladı. İstiklâl Marşı’nın okunmasından sonra okulumuz idarecilerinden Baş Müdür Yardımcısı Halil İbrahim Bey bir konuşma yaptı.
|
Halil İbrahim Bey, konuşmasında özet olarak şunları söyledi: Bastığımız toprağın altında nerede ve ne zaman geleceğini bilmediğimiz bir deprem tehlikesi ile karşı karşıyayız. Kaçınılması mümkün olmayan muhtemel doğal afetlerin bulunduğu bir coğrafyada bulunmaktayız. Bugün veya yarın ya da ne zaman deprem olacağını bilmiyoruz. Yaşadığımız yerin altı her an patlamaya hazır bir bombanın olduğu bir coğrafyadayız. Daha bir kaç gün önce Şili'de bir deprem oldu ve bu deprem 8.2 şiddetindeydi ve sadece 6 kişi öldü. Bizde 1999'da 7.2 şiddetinde bir deprem oldu ve ölü sayımız 40 binin üzerine çıktı. O zaman sormak gerekir neden bizdeki depremin şiddeti düşük olduğu halde ölü sayımız oldukça fazla? Demek ki burada öldüren deprem değil depreme karşı bilinçsizlik, cehalet ve duyarsızlık insanı öldürmektedir. Burada anlaşılan o ki; insanı öldüren deprem değil kendi duyarsızlığımızdır. Düşünce ve fikir olarak depreme karşı bilinçli ve hazırlıklı olursak depremden korkmamamız gerekir.
|
Program 11 Fen E Sınıfı Öğrencilerinden Canan Söylemez ve Ömer Nefçi “Sivil Savunma’nın Tarihçesi” hakkında aşağıdaki konuşmayı yaptılar.
SİVİL SAVUNMANIN TARİHÇESİ
Savaşların silahlarının cephe gerisinde sivil halk üzerine uzanan etkileri göz önüne alındığında Sivil savunmanın gerekli olduğu görülmüştür. Özellikle I. Dünya Savaşı’ndan sonra sivil halkın bu silahların etkisinden korunması bakımından bir örgütlenmeye gidilmesi fikri ortaya çıkmıştır.
II. Dünya Savaşı, savaşların bilinen karakterini değiştirmiş, özellikle uçak tekniğinde meydana gelen hızlı gelişmeler savaşan devletlerin tüm ülke alanlarını savaş haline getirmiştir.
Cephe gerisindeki sivil halk ile savaş gücünü destekleyen resmî ve özel kuruluşlarla ulaştırma tesislerinin korunması, gerek ülke geleceği açısından ve gerekse orduların savaş güçleri ile moral güçlerinin ayakta tutulması açısından sivil savunma adı verilen kavram ortaya çıkmıştır.
Barış zamanında da doğal afetlerle, büyük yangınlara karşı halkın can ve mal emniyetinin sağlanması da bu kavramla birlikte düşünülmüştür.
Türkiye’de 1959 yılında İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak Sivil Savunma Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Sivil savunma halkın afetlerde can ve mal kaybını en aza indirmek için çalışır.
17 Ağustos 1999’ da Marmara ve 12 Kasım 1999’da Düzce’de meydana gelen ve on binlerce insanın ölümüne ve sakat kalmasına neden olan depremlerde arama-kurtarma çalışmalarına katılmıştır.
Türkiye’de, Arama-Kurtarma Ekibi, 8 Ekim 2005 tarihinde, Pakistan’da meydana gelen ve on binlerce insanın hayatını kaybettiği deprem felaketi sonrası ilk defa Türkiye dışında bir ülkede arama-kurtarma görevi yapmıştır
11-TM/L Sınıfı öğrencilerinden Tuğba İlayda Gülbaş tarafından “Sivil Savunma” adlı bir şiir okundu.
SİVİL SAVUNMA
Uzun yıllardan beri insanlar savaşmakta,
Ölüm ile birlikte servetler yok olmakta.
Yangın ve felaketin anası oldu harpler,
Savaş sonralarında geri kaldı milletler.
Gelin kardeşler gelin Sivil Savunmaya
Barış, huzur getirelim dünyaya.
Zaman ilerleyince kavga biter sanıldı,
Çağdaş gelişmelere kılıflar takıldı
Oysa ki gizli gizli ne silahlar yapıldı,
Demokrasi adına savaşlar çıkarıldı.
Gelin kardeşler gelin Sivil Savunmaya
Barış, huzur getirelim dünyaya.
Görüldü ki savaşta asker değil sadece,
Sivil halk ölüyor, binlerce, on binlerce.
Çağdaşlaşma adına ülkeler yakıldı,
Modernleşme adına insanlık sömürüldü,
Gelin kardeşler gelin Sivil Savunmaya
Barış, huzur getirelim dünyaya.
Her birimiz olalım bir Mustafa Kemal
Yurtta Sulh cihanda Sulh diyerek
Barışı getirilim dünyaya
Teknolojiyi yayalım tüm dünyaya.
Gelin kardeşler gelin Sivil Savunmaya
Barış, huzur getirelim dünyaya.
Kimmiş kim dünya barışını bozanlar
Teknolojik sınırlandırmalarla dünyayı yakan
Sizi gidi sizi demokrasi barbarları
Demokrasi’nin asıl savunucuları bizler.
Gelin kardeşler gelin Sivil Savunmaya
Barış, huzur getirelim dünyaya.
SİVİL SAVUNMA
Afet, Savaş Olursa
Yetişir Sivil Savunma
Kurtarır Sivilleri
Yardım Eder Onlara
Savaş Yıkıntı Afette
Veririz Biz El ele
Sivil Savunma İle Birlikte
Mutlu Oluruz Yine
Gelin Paylaşalım
Bu Sıkıntıları
Umutlarla Saralım
Köyü Anılarımızı
Mutluluğun Altında
Yatar Sivil Savunma
Mutlu Oluruz Tekrar
Sağ ol Sivil Savunma
Program M. Fatih Çeker’in rehberliğindeki Sivil Savunma Ekibinin gösterisi ile son buldu.
Beden Dersi Öğretmenimiz Fatih Gezer ve Sivil Savunma Ekibinde bulunan öğrenciler tarafından okul içinde veya okul önünde çıkabilecek bir kavga karşısında savunma gösterisi yapıldı. Gösteri öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.
Okulumuzun çeşitli spor dallarında dereceye giren öğrenciler okul müdür yardımcımız tarafından tebrik edildi
Sivil Savunma Gösterisindeki Fotograflar için tıklayın: