Klasik Sorular, Çağdaş Türk Dünya Tarih Dersi Birinci Dünya Savaşı ve Sonraki dönem ile ilgili klasik sorular
1. Avusturya'nın I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf devletleri ile imzaladığı antlaşma:.....................
Sen Jermen Antlaşması
2. Meiji Restorasyonu denilen reform sürecini başlatan lider .............'dur
Mutsihito
3. Rusya'da Bolşevik İhtilali’nden sonra başa geçen Lenin tarafından benimsenerek uygulamaya konulan ekonomik politika................................
NEP
4. 1924'te Lee'nin ölümü ile iktidar mücadelesini kazanan ünlü Rus Lider ..............
Joseph Stalin
5. Amerika'da 1930'lu yılların ekonomik kriz dönemlerini anlatan 1930’lu yıllarda işçilerin yaşamına dair doğalcı romanlarla ünlenendi ve en önemli romanı “Gazap Üzümleri” 1962’de Nobel Edebiyat ödülünü alan dünyaca ünlü yazar kimdir?
John Steinbeck –
6. Dış ticarette iki ülke arasında yapılan alışverişin karşılıklı olarak döviz kullanılmadan malla ödenmesi yani takas malı alanın malını satın alma anlamına gelen sisteme ne ad verilir?
Clearing ( Kliring)
7. ABD'de 24 Ekim 1929'da başlayan daha sonra bütün dünyayı etkileyen dünya ekonomik krizinin adının konulduğu gün hangi isimle anılır?
……………………………………..Kara Perşembe
8. Basmacı hareketinin önemli isimlerinden birisidir ve Ağustos 1922'de bir ihbar üzerine ani Rus baskını ile Duşanbe yakınlarında çatışmada şehit düşen Türk lider kimdir?
…………………………..Enver Paşa
9. 10 Ocak 1920'de Paris Barış Konferansı'nda 32 devlet tarafından Uluslararası bir teşkilat kurulması kabul edilmiştir. Bu teşkilat aşağıdakilerden hangisidir?
……………………………….Milletler Cemiyeti
10. Çanakkale Zaferini kazandı. Daha sonra Doğu Cephesine atandı. I. Dünya Savaşı bittiğinde Osmanlı hükümetinin imzaladığı Mondros Ateşkes Mütarekesinin şartlarının çok ağır olduğunu söyledi Daha sonra da Anadadoluya geçerek Kurtuluş Savaşını başlatan ünlük Türk Komutanı kimdir?
...............Mustafa Kemal
11. McMahon Anlaşmasının önemli iki özelliğini iki cümle ile ifade ediniz? (10p.)
a) Şerif Hüseyin tarafından Arapların Osmanlılara karşı isyan etmesi hâlinde, Arap yarımadası ile Suriye ve Irak’ı içine alacak Arap bağımsızlığının kontrolü Şerif Hüseyin verilecekti.
b) Şerif Hüseyin ise İngiltere’ye ekonomik konularda öncelik verecektir. I. Dünya Savaşı sonrası İngiltere Şerif Hüseyin’in Arap krallı ilan edecekti
12. Birinci Dünya Savaşı'nı bitiren ve galip devletlerin yenilen devletlerin durumunu görüşmek üzere toplandıkları Paris Konferası (18 Ocak 1919)'na 32 devlet katılmıştı. Bu konferansta en etkili olan devletleri sırasıyla yazınız? (10p.)
…………………………………..
İngiltere, Fransa, ABD, İtalya
13. Coğrafi Keşifler sonrasında başlayan sömürgecilik anlayışı hızla dünyaya yayıldı. Bu anlayış I. Dünya savaşı sonrası isim değiştirilerek "Mandacılık" şeklinde ifade edilmeye başlandı. Buna göre Mandacılığın doğmasının nedenlerinden bildiğiniz 4 madde yazınız?
Osmanlı Devleti'nin yıkılması
Wilson İlkeleri'nin sömürgeciliği reddetmesi
Manda bölgelerinin sahip olduğu yeraltı zenginlikleri
Devlet bilinci ve geleneğinin olmayışı
14. Basmacı Hareketi:
a) Ne demektir, tanımını yapınız?
-“Baskın yapan, hücum eden” anlamına gelen, Basmacı tabiri Çarlık döneminde Türkmenistan, Başkurdistan ve Kırım’da mücadele eden, Türk güçleri için kullanılmıştır.
b) Basmacı Hareketi'nin çıkış amaçlarından 4 tanesini yazınız.
Türkistan’ı Ruslardan kurtararak, bağımsızlığına kavuşturmaktır.
-Enver Paşa’nında katılımıyla (1921) Basmacıların mücadeleleri giderek artmış ve 1931 yılına kadar sürmüştür.
-Bu tarihten sonra Ruslar Basmacı Hareketi’ne kesin olarak son vermişlerdir.
-5 Aralık 1936’da Batı Türkistan’da SSCB’ye bağlı Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan cumhuriyetleri kurulmuş fakat bu cumhuriyetlerin milli bir askeri güce sahip olma hakları kaldırılmıştır.
-Sovyet yöneticileri II. Dünya Savaşı’ndan sonra Kırım Türkleri ile Kafkasya’da yaşayan Karaçay, Balkar, Ahıska (Meshet), Çeçen ve İnguş Türklerini düşmanla işbirliği yaptıkları gerekçesiyle Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün etmişlerdi.
15. Emperyalizm: Ne demektir, tanımını yapınız?
Bir devletin bir başka devlet ya da toplukukları kendi çıkarları doğrultusunda siyasi ve ekonomik yönden egemenlik altına alarak kaynaklarından istediği şekilde istifade etmesidir.
b) Dünyada dört emperyalist ülke adı yazınız:
İngiltere, Fransa, ABD, İtalya
G. 1901'de Milli Azatlık Hareketi ile Rusya’da Çar idaresine karşı başlatılan milli direniş sonuçsuz kalmış. "Musavat Partisi" ile Arezbaycan milli direnişi, siyasi bir boyut kazınmıştır. 28 Mayıs 1918'de “Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’ni kurarak bağımsızlığını ilan etti. Tarihte ilk defa cumhuriyet yönetimine dayalı Türk Devletini kurmuştur. Bakü'de Nuripaşa'nın da desteğiyle Osmanlı ve Azeri askerlerinden oluşan Kafkas İslam Ordusu kuruldu. Bakü Ermeni işgalinden kurtarılarak başkent ilan edildiysede 23 ay sonra kurulan bu devletin varlığına SSCB tarafından son verilmesi üzerine Türkiye’ye gelmiştir.
Yukarıda bahsedilen ünlü Türk lideri kimdir?
............................
M. Emin Resulzâde