Göbeklitepe

Göbeklitepe

Göbekli tepe kazıları, tarih öncesi çağları ve insanların yaşam biçimleri ile yazılan tüm bilgilerin yeniden yorumlanması ve yeniden değerlendirilmesini gerekli kılmıştır.

   Şanlıurfa Müze Müdürlüğü'nün 1995 yılında başlattığı Göbeklitepe kazıları Alman arkeoloji Enstitüsü Profesör Doktor Klaus Schmit ‘in başkanlığında sürdürüldüğü kazı çalışmalarının halen devam etmektedir.
     Göbeklitepe 2018 yılında UNESCO tarafından dünya miras listesine alındı. Günümüzden 12 bin yılına ait tapınak ve sütunları ve sütunların üzerindeki işlemeli hayvan figürleri bilinen tarih anlayışını değiştirecek türden bir bulgu olmuştur. 
    Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınak yerleşim yeri Göbeklitepe tarih öncesi dönem ve yerleşik hayata geçiş ile ilgili pek çok tarihi bilgiyi altüst etti. Yakın zamana kadar Çayönü ve Çatalhöyük'ün en eski yerleşimler olduğu kabul edilirken Göbeklitepe'nin keşfi ile birlikte uygarlıklar ve dinler tarihinin yeniden yazılmasını gerekli kılmıştır.
     Zira ilk yazının ortaya çıktığı Tarih Öncesi’ne ait Göbeklitepedeki tapınaklar insanların henüz tarım ve hayvancılığa geçmediği bir döneme aittir. Buna göre avcılık ve toplayıcılıkla beslenen insanlar beslenme ihtiyaçlarını gidermek ile kalmamış doğayı da anlamaya çalışmışlardır.
     Göbeklitepe Tapınağı ibadet amacıyla dev boyutlarda süslü 12 sütunlardan oluşmuştur. Tapınak sütunlarının boyu 4-6 metre ve ağırlıkları ise 40 ile 60 ton arasındadır. Sütunlar 2 km ötede yapılmış ve taşınarak getirilmiştir. MÖ 10 bin öncesinin insanlarının yaptıkları bu dev sütunları 2 km öteden nasıl taşıyarak getirdikleri tartışma konusu olmuştur. Bu durum insanların avcılık ve toplayıcılıktan yerleşik hayata geçtiği görüşünü alt-üst etmiştir.

Tarihi değiştiren Göbeklitepe bakın nasıl keşfedildi

Bir diğer tartışma konusu da Kazı çalışmalarını yürüten Klaus Schmit'in kalp krizi nedeniyle ölmesi ve yapılan kazılardaki bazı tabletlerin çalınması hadisesi kafaları karıştıracak gelişmelerdir. 

 

Yine Göbeklitepe kazılarında dışbasında dergilere kapak yapılarak  basın aracılığı ile gündemin ilk sıralarında olmasına karşın Türkiye'de basın bu durumla ilgili yeterli açıklama yapmamış olmasıdır.

Tarihi değiştiren Göbeklitepe bakın nasıl keşfedildi

 
 

Google+ WhatsApp