Frigya Krallığı

Frigya Krallığı

. FRİGYALILAR (MÖ 800-MÖ 676)

Frigyalılar; MÖ 1200 yılında boğazlar üzerinden Anadolu'ya gelen Balkan kökenli boylardan biridir. Hititlerin Anadolu’daki siyasi varlıklarının sona ermesiyle MÖ VIII. Yozyılda Batı Anadolu’dan Kızılırmak kıyılarına kadar uzanan topraklara siyasi bir güç haline geldiler. Ancak hiçbir zaman ülke genelinde siyasi birlik sağlayamadılar.

-Başkentleri Gordion (Ankara-Polatlı)  şehri olmak üzere devletlerini kurmuşlar.

-Frigya Devleti Gordios tarafından kurulmuştur.

Kral Midas döneminde bütün Orta Anadolu'nun, tamamına egemen oldular. Frigler krallıkla yönetiliyordu.  Temel uğraşları tarımdır.

MÖ 600’de Lidyalıların egemenliğine giren Frigya Devleti’ne Kafkaslar üzerinden gelen Kimmerler  son vermiştir (MÖ 676).

 Krallıkla yönetilen Friglerde kralın yanında aristokrat (soylu ) sınıfı da devlet yönetiminde etkili olmuştur.

-Öküz öldürmek ve sapan kırmanın cezası ölümdü.

Ziraatçı bir kavim olduklarından dini inanışlarında bunun etkisi görülür. Tarihçi Herodotos, Friglerden Anadolu’nun en zengin halkı olarak bahsetmiştir. 

 En büyük Tanrıları; toprak ve bereket tanrıçası “Kibele” dir.

Friglerde; dokumacılık ve maden işçiliği ileriydi. Anadolu’nun ilk kuyumcuları olarak bilinir. Dokumacılıkta oldukça ilerleyen Friglerin, “tapetes” denilen halı ve kilimleri oldukça ünlüydü.

Sanat alanında kaya mimarisi gelişmiş olup bu alanda en ünlü eserleri Midas Mezarlığıdır. Ayrıca Gordios’ta da kayalar içine oyulmuş sığınaklar vardır.

Ayrıca Fibula adı verilen ilk çengelli iğneleri Frigyalıların bulduğu sanılmaktadır.

Google+ WhatsApp