Fransızların İstanbul'u İşgal İçin
Mağrur ve küstahça bir giriş yaptılar
8 Şubat 1919’da Fransız General Esperey, İstanbul’a işgal için geldiğinde, Beyoğlu’nda kendisi için bir zafer alayı tertip edilmiştir.
Bindiği beyaz at, kara derili iki insan tarafından çekilmektedir. Kendisini karşılayan Osmanlı bandosunu, atını ürküttüğü için susturur. Dolmabahçe’de oturacağını söyleyerek padişahın oradan çıkarılmasını ister.
Beyoğlu’nda kendisini karşılayanlara artistlik pozlarla verir. Bir Türk subayı kendisini selamlamadığı için Harbiye Nazırı’nın istifa etmesini ister. Fatih edasıyla Cadde-i Kebir’den geçen general, Türk kamuoyunun vicdanında bir yara açar. Süleyman Nazif bu olayı “Kara Gün” başlıklı yazısıyla, Hadisat gazetesinin sayfalarına taşır. İşgal gününden itibaren basına ağır bir sansür uygulayan İtilaf devletlerinin Nazif için uygun gördüğü ceza, d’Esperey’in kurşuna dizilmesini istemesine karşın, Hadisat’ın 15 gün kapatılması olur.
Diğer tarafta İstanbul Rumları, Osmanlı Hükümeti ile ilişkilerini kestiklerini ve vatandaşlık sorumluluklarını reddettiklerini bildirirler; Yunanistan ile birleşmek isteğindedirler. Ailelerindeki erkeklerin Milli Mücadele saflarına katıldığı, takipten kaçmak için saklandığı İstanbullu kadınlar ise Mart 1919’da Fatih Türbesi’nde şehitleri anma toplantısı düzenleyerek, işgale karşı kadın direnişini başlatmış olurlar.