DÜNYAMIZDAKİ VOLKANLARIN SAYISINDAKİ ARTIŞLAR NEYİN HABERCİSİ?

DÜNYAMIZDAKİ VOLKANLARIN SAYISINDAKİ ARTIŞLAR NEYİN HABERCİSİ?

Bilgi Notu: 

A. Bilgi Notu; Yanardağların (Volkanların) Aktifleşmesi 
B Sönmüş Volkanların Giderek Aktifleşmesi Ne Anlama Gelir?
C. Küresel ısınma ve iklimsel değişmenin sebep ve sonuçları üzerine yaptığımız araştırma

KİTAP

A. Bilgi Notu; Yanardağların (Volkanların) Aktifleşmesi 
Aşağı yukarı 9, 10 yıl öncesinden beri dünya üzerinde bulunan sönmüş volkanların sayısında artış var. Aktif hale geçen volkanlar sürekli lav, duman ve gaz püskürmeye devam ederken yenileri faaliyete geçerek sayıları her gün artmaktadır. 
Volkanların atmosfer ve iklim üzerindeki etkilerini tarihin derinliklerine inerek gözlemlediğimizde, aşağıdaki sonuçlarla karşılaştık. Gelecekte meydana gelebilecek olumsuz doğa olaylarına hazırlıklı olun. Yanardağların faaliyete geçmesi ne anlama gelir bunun kısaca tahlil ve tahmini: AŞAĞIDAKİ DURUMLARDAN BİRİ VEYA HEPSİ İLE KARŞILAŞMA DURUMU VAR.  
-1. ÖNCESİNDE YILLIK ORTALAMA SICAKLIKLARIN YÜKSELMESİ, YAĞAN YAĞMURLARIN SELE DÖNÜŞMESİ SONRASINDA İSE KURAKLIK VE KITLIK
Volkanlardan çıkan karbondioksit gazı (CO2) sera gazı yarattığı ve sera gazı etkisiyle güneşten aldığı ısıyı tutarak atmosfere salmadığından yıllık ortalama sıcaklıkların yükselmesine neden olmaktadır. Bu durum karşısında iklim üzerinde etki yaratmaktadır. Bu durum kuraklığa neden olmaktadır. Bu durumda Dünyanın bir çok yerinde kuraklık ve kuraklığa dayalı olarak kıtlık, kıtlığa dayalı olarak yetersiz beslenme ve ardından salgın hastalıklar ortaya çıkmıştır. 
2. DÜNYA ATMOSFERİNİN SOĞUMASI VE BUZUL ÇAĞININ BAŞLAMASI
Volkanlardan çıkan sülfirdioksit gazı havaya karıştığında; hava, oksijen ve güneşin etkisiyle sülfürik asit partiküllerine  dönüşerek yeryüzünden 15 ile 25 kilometre yükseklikte sülfürik asit katmanı oluşturuyor. Böyle olduğunda güneşten gelen ışınlar geri gönderildiğinden  dünya atmosferinde bir soğuma olarak yaz ortadan kalkabiliyor. Kışın şiddeti ve buzul çağının süresi yanardağlarından çıkan gazlara özellikle de sülfürik asit gazına bağlıdır. 
3. DEPREM VE TSUNAMİLER (SAATTEKİ HIZI 1000 KM’YE ULAŞAN DEV DENİZ DALGASI) OLUŞMASI
Volkanlardan püsküren çeşitli gazlar ve lavlar nedeniyle yerkabuğu altında magma boşaldığından büyük boşluklar meydana gelmekte. Zamanla bu boşlukların üzerindeki yer kabuğu üzerindeki ağırlığı taşıyamadığından büyük bir gürültü ile çöküş yaparak büyük depremlere neden olmaktadır. 
Yanardağlardan püsküren lavlar magma içinde damar halinde kendisinden çok uzak yerlerde olan bir yerde deprem yaratabilir. 
4.  BÜYÜK GÖÇLER VE BUNA BAĞLI OLARAK SAVAŞLARIN ÇIKMASI

KITLIK, KURAKLIK SONUCU BÜYÜK GÖÇ DALGALARININ OLUŞMASINA VE KENİDİSİNİ BU GÖÇ DALGALARINDAN KORUMAK İSTEYEN YERLEŞİKLER ARASINDA BÜYÜK SAVAŞLARA NEDEN OLABİLİR. 

Daha detaylı görmek için lütfen alttaki konu başlııklarının üzerine veya "tarih34.com" linkine tıklayın.

tarih34.com:
B Sönmüş Volkanların Giderek Aktifleşmesi Ne Anlama Gelir?
C. Küresel ısınma ve iklimsel değişmenin sebep ve sonuçları üzerine yaptığımız araştırma

 


 

Google+ WhatsApp