Aşk ve Sevgi Arasındaki Fark

Aşk ve Sevgi Arasındaki Fark

Aşk denilen şey bir su bardağının içine doldurulmuş su gibidir.  Her bakışta, her göz temasta o aşk su bardağı bir damla eksilir.  Bu nedenle İslam kesinlikle namahreme bakmayı haram kılmıştır. Ve aşk evliliğin ilk 3 yılında biter. Sadece aşka güvenerek evlilik yapanların evlilikleri ilk 10 yılda ne yazık ki bitiveriyor.  Bundan dolayı boşanmalar ilk 10 yıl içinde oluyor.

Evlilikte aşk sadece evlilik dürtüsünü tetikleyen hızlandıran bir katalizör gibidir. Aşk sadece evliliği hızlandırır veya cazip hale getirir. Sonrasında yerini;

1. Sevgi

2. Saygı

3. Sorumluluk ve sabra bırakır.

İşte evlilikte bu üç önemli şey çok önemlidir. Bu üç şeyden birisi eksik oldu mu o evlilik yürümez. Bu nedenle aşka pek güvenerek evlilik yapmak deposuna az miktarda benzinden daha yanıcı madde koyarak yola çıkmak gibidir. Benzin deposuna benzinden daha yanıcı miktarda olan bu yanıcı madde otomobilin daha hızlı kalkış yapmasını sağlar ve  yolda da hızlı hareket ettirir.  Of be her şey ne kadar da düzgün gidiyor dediğin anda araba bir anda duru verir. Bir adım dahi hareket etmez. Bunun için benzine ihtiyaç vardır. Eyvah benzin yok der ve benzin koyma ihtiyacı doğar.  

İşte insanın evlilikteki benzini ise; sevgi, saygı ve sorumluluktur.

Sevgi ve aşk aynı şeyler değildir. Aşk harcadıkça tükenir, ama sevgi harcadıkça çoğalır. Sevgi ilim gibidir, aşk para gibidir. Parayı harcadığında nasıl biter veya azalırsa aşk da öğle bir şeydir. Ama sevgi öğle değil. Sevgiyi harcadıkça çoğalır.

Tabi ki evlikte bu üç şeyin yanında yani saygı, sevgi ve sorumluluğun yanında hem de öncelikli olarak aşkın da olması herkesin tercih edebileceği bir seçenektir. Ama ne yazık ki insanlar veya kızlarımız hayal dünyasında yaşıyor. Hayalindeki o aşkı bulmak da zor olur.

Hale birisine gönül bağlamak sonrasında ise o gönül bağlanılan şahısla evliliğin gerçekleşmemesi hadisesi olursa ki bu demek ki her düşünüşte, her karşı karşıya gelişinde aşk damlasında bir damla eksilmiştir. Yani evliliği harekete geçirecek aşktan eser yoktur. Böyle olundu mu bu şahıslar pek zor evlilik yaparlar. Çünkü evlik dürtülerini harekete geçiren aşk damlasından tek damla yoktur.

Vakit bulup yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Ben Ali Vedat Akbulak’tan tüm okuyucularıma ve okuyucularımın sevdiklerine selam olsun.

 

Google+ WhatsApp