Adab-ı Muaşeret Değerlendirme Soruları -3

Adab-ı Muaşeret Değerlendirme Soruları -3

1.  Adabı Muaşeret Açısından Ortak Kullanım Alanlarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:   PDF çıktı almak için:  Word Yazı Çıktısı almak için

    a.) Toplumumuzda Ortak kullanım alanları nerelerdir?

Okul, kütüphane, sağlık ocağı, ibadethane, müze, park alanları, sinema, restoran, kafe, trafik ve yaya yolları…vs.gibi

     b.) Ortak kullanım Alanlarını Adab-ı Muşeret açısından değerlendirerek kendi açınızda açıklayın.

Ortak kullanım alanlarında kişisel temizliğe özen göstermek, tuvaletleri temiz kullanmak, öksürme ve hapşırma anlarında ağzı mendil ya da kolun iç kısmıyla kapatmak ve çevreyi temiz tutmak kişinin sorumluluğunda olan, adabımuaşerete uygun davranışlardandır. Yaşlılar, kadınlar, çocuklar ve özel gereksinimli bireylere ortak kullanım alanları nın giriş ve çıkışlarında öncelik tanımak bu alanlarda düzenin sağlanmasını kolaylaştırır.  Uygun ses tonuyla konuşmak, asansör ile merdivenlerde sırayı gözetmek diğerlerine saygının bir göstergesidir ve toplumda huzur ortamının oluşmasına katkıda bulunu

Ortak kullanım alanlarının başında gelen okullarda adabımuaşerete uyulması, eğitim  ve öğretimin huzur içinde sürdürülebilmesi açısından önemlidir.

S-2) Benliğimizde sahip olduğumuz Özgüven-Umut, kıskançlık-İmrenme ve kibir ile alçak gönüllülük duygularını birbiri ile karşılaştırarak Adab-ı muaşeret açısından değerlendirin. (Bu kavramları kullanarak kendi açınızdan bir yaşam öyküsü de oluşturabilirsiniz)

Kendimize olan öz güvenimizi daima korumalıyız, zorlu ve sıkıntılı zamanlarda umudumuzu asla yitirmemeli ve Allah’tan yardım dileyerek hakkımızda hayırlı olan şeyin olması için dua etmeliyiz.

Duygularımızı gözden geçirmeli, birisine karşı kıskançlığımız varsa bunu düzelterek ona karşı imrenmeye çevirmeli ona yetişmek için kendi gücümüz alanında çaba sarf etmeli, kıskandığımız kimseye zarar verecek derecede ona kötülükte bulunmamalıyız.

Bizde olan herhangi bir yetenek veya başarılarımız karşısında ayrıcalıklı yanlarımızdan dolayı kimseye karşı kibirli olmamalı ve alçak gönüllü olmalıyız.

3-) Türk Kültüründe komşuluk ilişkilerinin önemini anlatan veya ezberinizde olan hadis, özdeyiş,  atasözü veya kendi düşüncenizi yansıtan en az 4 cümleden oluşan bir paragraf yazınız.

Sosyal bir varlık olan insanlar toplu yaşamak zorundadır. Türk kültüründe aileden sonra komşuluk ilişkilerinde verilen komşunun değeri ikinci sırada yer alır. Bu nedenle Türkler komşuluk ilişkilerine çok önem vermişler.

Türklerin misafir perver olduğunu, komşu komşunun külüne muhtaçtır, ev alma komşu ad diyerek komşuya önem verdiklerini göstermektedir.

Yine yüce dinimiz kutsal kitabımızda; komşuya değer vermemizi emiretmiş.

Komşularımızla iyilik, güven, yardımlaşma ve dayanışma içinde olmamız emredilmiştir. Onların iyi günlerinde; düğün, nişan ve sünnet törenlerine katılmamızı, sıkıntılı ve zorlu günlerde acılarını hafifletmek için paylaşmamızı yardımcı olmamız hem kültürümüzde hem de inanç değerlerimiz olan İslam’da önemli yeri vardır.

S-4)  İstişare adabı nedir? Hangi alanlarda istişareye başvurmalıyız?

a) İstişare; danışma, görüş alışverişinde bulunma, danışan kimseye fikrini söyleyip onu yönlendirme, meseleleri etraflıca araştırma ve fikir alışverişi yapma anlamlarını taşıyan bir kavramdır. Verilecek kararlarda hata olasılığını en aza indirmek ve sorumluluğu paylaşmak istişarenin amaçların dandır.

b) Dinî, ticari, siyasi, hukuki, bilimsel, bireysel ve ailevi konularda istişareye  başvurulur.

5.)                                 RAMAZAN AYININ ÖNEMİ                                                                                   

I-Ramazan ayının kelime manası: Ramazan sözcüğünün, "kuru sıcak" anlamına gelen ramaḍ kökünden veya "güneşin güçlü ısısından çok fazla kızmış olan yer" manasındaki ramdâ' kelimesinden türetilmiştir. Anlamı ise Allah’ı Teala’nın bu ayda günahların affı için tövbe kapılarını ardına kadar açarak günahların yakılarak yok edileceği anlamında “Ramadan” sözcüğü seçilmiştir.

Ramazan ayı İslam inancına göre Peygamberimiz Hz. Muhammed' (s.a.v)’a Kur'an ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya başlandığı aydır. Bu ayda oruç tutmak, İslam'ın beş temel şartından biridir. Ramazan, Ay'ın hilâl şeklinde ilk kez görülmesiyle başlar ve 29 veya 30. Gün’de hilalin görülmesiyle sona erer.

II. İslami kaynaklarda bu ayı değerli kılan Ramazan ayında tutulan oruç nedeniyle değil bu ayda indirilen Kur’an-ı Kerim nedeniyle bu ay önemli kılınmış ve insanlara oruç tutmaları emredilmiştir. Bu ayda yardımlaşma, fakirlere yardım, ilmi  sohbetlerin yapılması

Her alanda yardımlaşma ayı olarak tanımlanmıştır. Ramazan ayında yapılan amellerin 70 kat daha sevaplı olduğu belirtilmiş. Bu ayda günahların bağışlanmasını dilemek, tövbe etmek anlamında Allah’tan istiğfar dilenir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek, Allah’ı zikir etmek önemli amellerdendir. Dinimize göre Allah sonsuz mağfiret sahibidir ve şirk günahı dışında tüm günahların bu ayda affedeceği belirtilerek bu ay mağfiret ve istiğfar ayı olduğu kabul edilmiştir.

III. Sadece bu ayda oruç tutmak değil insanlar bir yıl içinde yaptıklarıni gözden geçirmeleri, emredilmiş. Konuşmalarında bozukluk ve edepsizlikler varsa konuşma adabını düzeltmeleri, nefsini ve öfkesini gözden geçirerek terbiye etmesi emredilmiş. Nefsini bir takım istek ve arzularını kısıtlamakla, öfkesini sabretmekle terbiye etmesi isitenmiş.

Ayrıca, savaş, kıtlık gibi durumlara hazırlanma ile ilgili bir eğitim ayı olarak kabul edilmiş.

IV. Ramazan ayı sonunda bayramlaşma ve tebrikleşme olur. Bunun anlamı ise günahların af edildiği, hemen bu ayda oruç tutan ve bu ay içinde tövbe ederek istiğfar ve mağrifet dileyen herkesin yıla temiz bir sayfa ile başladığı anlamında bu ayın bitiminde bayram yapılır, eşler dostlar akrabalar birbirini ziyaret ederek birbirlerini tebrik ederler.

Aşağıdaki soruları yukarıdaki metne göre cevaplayın:

  1. Yukarıdaki Metinden yola çıkarak “istiğfar” ve “mağfiret ne anlama gelir sadece kelime anlamını yazın?

istiğfar: tövbe etmek, Allah'tan suçlarının bağışlanmasını dileme.

mağfiret: Allah’u Tela’dan (Tanrı'dan )suçlarının bağışlanmasını dileme

  1. Ramazan ayının önemi ile ilgili 4 tane önemli özellik yazın?

Ramazan ayı sonunda bayramlaşma ve tebrikleşme olur.

Bunun anlamı ise günahların af edildiği, hemen bu ayda oruç tutan ve bu ay içinde tövbe ederek istiğfar ve mağrifet dileyen herkesin yıla temiz bir sayfa ile başladığı anlamında bu ayın bitiminde bayram yapılır,

Eşler dostlar akrabalar birbirini ziyaret ederek birbirlerini tebrik ederler.

    Hangi alanlarda ve neden ramazan ayı bir eğitim ayı olarak kabul edilmiştir? (İki cümle ile açıklayın)

Konuşma, hal, hareket, nefsani istekler, öfkemizdeki sabırsızlıklar bu ayda eğitilmeli

             Düşüncemiz, hal ve hareketlerimizi gözden geçirmeli ve varsa yanlışlıklarımız düzeltilmeli

             Deprem, kıtlık ve savaş gibi durumlarda aç ve susuz kaldığımızda sabırsızlık yapmayara kendimizi eğitmeliyiz.

  1. Ramazan ayının diğer aylara göre değerli olması hangi özelliğinden dolayı olduğu belirtilmiş?

         Kur’an-ı Kerim’in bu ayda inmesi

 

 

 

 

Google+ WhatsApp