Türklerde Ahilik Geleneği:

Ahilik sistemi; Ahi Evren tarafından kurulmuştur. Ahi Evren, Letaif-i Hikmet adlı kitabında ahiliğin kuruluş felsefesini anlatmaktadır.

     Ahilik sistemi; Ahi Evren tarafından kurulmuştur. Ahi Evren, Letaif-i Hikmet adlı kitabında ahiliğin kuruluş felsefesini anlatmaktadır.

     Türk İslam devletlerinde ekonominin diğer bir önemli unusuru belki en önemli unsuru ahilerin sunmuş olduğu sistemdi.  Şehirlerde kurulan ve gayrimüslimlere kapalı olan meslek birlikleri olan loncalar ahilerce işletiliyor ve böylece iktisadi faaliyetlerin önemli bir kısmının Müslüman Türkler tarafından yürütülmesi sağlanıyordu.

    Selçuklularla başlayıp Anadolu Selçukluları döneminde zirveye ulaşan bir esnaf örgütlenmesi olan ahilik; bekar ve zanaat sahibi gençlerden oluşan esnaf dayanışma örgütleridir ....   XIV. Yüzyılın ünlü seyyahlarından  İbn-i Batuta eserlerinde Anadolu’ya yerleşmiş Türkmenlerin yaşadıkları her beldede ahilerin, sanat sahibi gençlerden müteşekkil gençlerden oluştuğunu, gençlerden her birinin halk içinde gözde bir mesleği icra ettiğini belirtmektedir. Mesleki yeterliliği benimseyen, kaliteli, bol ve ucuz üretimi gerçekleştiren ahi birlikleri üretim ve dağıtımın düzen içinde gerçekleşmesini sağlayarak halkı refaha kavuşturmuş ve Osmanlılar Döneminde de faaliyetlerini sürdürmüşlerdi.  

      Ahilik teşkilatının önemli özellikleri;

a- Sadece Müslümanlar üyedir.

b- Merkezi Kırşehir kurucusu Ahi Evren’dir.

c- Her meslek grubunun en önemlileri grubun başkanı şeklindedir.

d- Şehirde bulunan her meslek Grubunun kendi örgütlenmesi vardır.(derici-Ayakkabıcı gibi)

e- Usta çırak ilişkisi ile esnaf yetiştirilir. f- Üretim miktarı ve kalitesi ile fiyat kontrolü yapılır. 

Google+ WhatsApp