Düzenli Ordunun Kurulması

Düzenli Ordunun Kurulması

Milli Mücadelenin Başlaması ve Düzenli ordunun kurulması

 

Türk kurtuluş Savaşı; içte saltanata, Ermenilere, Rumlara, bazı Kuvay-ı Milliye liderlerine ve Anadolu’da çıkan isyanlara karşı, dışta ise; İngiltere, Fransa, İtalya ve Yunanistan gibi işgalci devletlerine karşı yapıldı.  

Düzenli Ordunun Kurulması:

     Mondros Ateşkesi’ne göre Osmanlı orduları dağıtıldığı için Türk kurtuluş Savaşı’nın askeri safhasını Kuvay-ı milliye birlikleri başlattı. TMMM açıldığı sırada Osmanlı Devleti’nden kalmış eldeki tek düzenli askeri birlikler Doğu Anadolu’daki 15. Kolordu idi. Bu kolordunun başında bulunan Kazım Karabekir Paşa tüm baskılara rağmen elindeki birlikleri dağıtmamış ve Milli Mücadeleye destek olmuştur.         

     Batıda ise Kuva-i Milliye Birlikleri vardı, fakat; Kuva-i Milliye birliklerinin Yunan ilerleyişini durduramayışı ve halktan zorla malzeme almaları, yeni devletin yeni ve düzenli bir orduya sahip olma gerekliliği sebebiyle düzenli ordu kuruldu.

        Bu sebeple Kuva-i Milliye birliklerinin Milli Savunma Bakanlığı emrine verilmesi için düzenleme yapıldı.

İsmet İnönüBatı Cephesi Komutanlığına, Refet Bele ise Güney Cephesi komutanlığına atandı.

İsmet bey’in Batı Cephesi’ne tayninden sonra 8 Kasım 1920’de düzenli ordunun kurulması için karar alındı.

     10 Kasım 1920’de Bilecik’e giden İsmet bey, ilk iş olarak emrindeki Kuvay-ı Milliye birliklerini düzenli ordu haline getirmeye başladı. Böylece, Batı Cephesi’ndeki kuvvetler birleştirilerek düzenli ordu kuruldu.

     Düzenli orduya geçiş aşamasında İstiklal Mahkemeleri kurularak askerden kaçmalar önemli ölçüde engellendi. Böylece 1921 başlarında Kuvay-ı milliye Birlikleri büyük ölçüde düzenli biriliklere dönüştürüldü.

     Mustafa Kemal Paşa; " Para vardır veya yoktur. Ama ordu mutlaka olacaktır" demiştir.

Türk Kurtuluş Savaşı ve Cepheler

İnkılap Tarihi Konuları:

Ana Sayfa 

Google+ WhatsApp