Yazı

Yazı

YAZININ BULUNMA HİKÂYESİ

Çivi yazısı Sümerler buldular. Sümerlerde Zigurat adı verilen tapınaklara getirilen ürünü unutmamak ve belgelendirmek amacıyla her vatandaş için ürünlere ayrı bir işaret koymaya, işaretin karşısına da getirdiği ürünlerin resimlerini yapmaya başladılar. İdeogram denilen bu yazının zaman kaybına ve karışıklığa yol açtığını görünce resimlerin yerine heceleri ifade eden çiviye benzeyen işaretler kullanmaya başladılar.

      Sümerlerin Çivi yazısı Mısır, Anadolu, Suriye, İran ve Akdeniz havzasında pek çok kavim tarafından öğrenildi.

Piktografik:  (Sembol yazısı) çivi yazısı da denir.

Çivi yazısı Asur, Babil, Akat, Hitit ve Urartular gibi bu uygarlıklar hem bu yazıyı kullandılar hem de kendilerine göre bazı değişikler yaptılar.

Sümerlerin kullandığı ilk yazılı kil tablet örneklerini Uruk kentlerinde rastlanmıştır. Bu tabletler tahıl ve çuvalları ve büyükbaş hayvan listelerinden oluşan tapınağın muhasebe kayıtları şeklindedir.

Hiyeroglif -Resim yazısı: Mısırlılar, Mezopotamyalılar ile yaptıkları ticaret sırasında yazıyı öğrendiler ve hiyeroglif adıyla bilinen kendilerine özgü resim yazısını geliştirdiler

Yazılarını papirüs bitkisinden ürettikleri kâğıtlara yazdılar.

Alfabe yazısı Fenikeliler tarafından icat edilmiştir. İlk harf yazısı olan 22 harften oluşan alfabeyi Fenikeliler geliştirdi. Bu alfabe yazısını, İyonyalılar, Romalılar ve Yunanlılar kullandılar.

Not:

Papirüs kâğıdı Mısırlılar bulmuştur

Parşömen kâğıdı Bergamalılar tarafından bulunmuştur

Kağıt; Çin tarafından bulunmuş IX. ve X.  yüzyıllarda İslam medeniyeti kağıt üretimini yaygınlaştırmıştır.

Not: İslam Flozof ve Tarihçileri yazının Sümerler tarafından bulunmadığını yazı Hz. Adem (a.s)'ın evlatlarına yazıyı öğrettiğini, sadece Sümerlerden önce yazılı belge veya buluntu olmadığından Sümerler tarafından bulunduğu tarih kitaplarına geçmiştir.

Göbeklitepe'de yapılan kazılarda ele geçen bulgularda yazının Sümerler'den çok daha önce bilindiği teorisi ileri sürülmüştür.

DİLLERİN OLUŞUMU VE MİLLETLERİN ORTAYA ÇIKIŞI

Aşağıdaki Milletler kendi yaşadıkları topraklarda :
Hintliler; Sanskritçe

İran; Farsça

Oğuzlar (Türkler) Türkçe

Çinliler: Çince

Romalılar: Latince

İskender; Yunanca

Emeviler Arapça  dillerini yayarak hâkim kılmışlardır.

 

Google+ WhatsApp