Tenekeden İskemle
Polonyalı Oskar Zieta, geliştirdiği yeni bir teknolojiyle tenekeden iskemle yapıyor. Her biri sanat eseri kabul edilen iskemleler, uzay yolculukları için de fikir veriyor.
Tenekeden mobilyalar bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi. Bu farklı tasarımların sahibi ise Polonyalı Oskar Zieta. Zieta'nın tasarladığı ve 'Plopp' adını verdiği 3 ayaklı iskemle Paris'teki Centre Pompidou sanat müzesinde yerini almış bile. Zieta tasarımlarında sadece yeni şeyler yaratmanın peşinde değil.
Zieta, "Plopp sahip olduğumuz teknolojinin sureti aslında. Tenekeleri hava basıncıyla sağlamlaştırarak ve biçimlendirerek, 2 boyutlu cisimlerden 3 boyutlu çok güzel yeni cisimlere geçiyoruz" diyor.
Oskar Zieta 2007 yılında ailesiyle birlikte 'Zieta Süreç Tasarımı' adlı firmayı kurmuş. Firmanın Zürih ve Varşova'da büroları var. Teneke mobilyaların yapımı da şöyle: Birbirinin aynı iki parça üstüste koyularak yapıştırılıyor. Daha sonra iki teneke arasındaki boşluk bisiklet pompası gibi bir pompayla şişirilerek son iskemleye son şekli veriliyor.
İskemle oldukça sağlam. 3 kiloluk teneke iskemle 2,5 tondan fazla yük kaldırabiliyor.
Oskar Zieta 6 yıl boyunca Zürih'deki Teknik Üniversite'de araştırmalar yaparak, mühendislerle fikir alış verişinde bulunarak teneke iskemle oluşturmuş.
Uzay için fikir doğdu
Araştırmaları sonucunda yeni bir teknoloji ortaya çıkaran Zieta'nın tasarımlarına otomobil sektöründen de talepler var. Zieta, yeni fikrini şu sözlerle anlatıyod:
"Uzun süredir üstünde durduğumuz fikir müşteriyi de üretimin bir parçası haline getirmekti. Müşteri mobilyaları evde şişirerek buradan bir eğlence bile yaratabilir. Nasıl ki Ikea bir rafı parçalar halinde gönderiyorsa, biz de bu şekilde hem eğlence çıkarıyoruz hem de müşteri yeni birşey öğrenmiş oluyor. Üretimdeki son aşama aslında ilk fizik dersi gibi de görülebilir."
Oskar Zieta'nın tasarımları Polonya Enstitüsü'nde 'Geleceğin göçebeleri' adı altında sergileniyor. Zieta, "Eğer gelecekte Mars'a ya da uzaya seyahatler yapacaksak, o zaman uzaya götüreceğimiz objelerin taşınabilecek kadar sıkıştırılması, küçültülmesi ve uygun fiyatlarda olması gerekiyor" diyor.
http://www.dw.de/tenekeye-sanat-bulaştırdı/a-16948209