Göbekli Tepe Belgeseli
İngilizce
Bazı tarihçiler, tarihi çağlara ayırırken çağı taş devri, yontma taş devri diye çağlara ayırırken yapılan kazılar bunu desteklememiştir.
Dünya tarihinin en eski tapınağı "Göbekli Tepe"
1983 yılında tarlasını karasabanla sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götüren bir çiftçinin bölgeyi fark etmesiyle kazı çalışmaları hız kazanmış.1996-2006 yılları arasında ise Şanlıurfa Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt danışmanlığında kazı çalışmaları devam etmiş.
Geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan ve dünyanın en eski tapınağına ev sahipliği yapan Göbekli Tepe, verdiği bilgilerle insanlık tarihini baştan yazdırıyor.
Şanlıurfa'da bulunan ve Harran Ovası'na 30 kilometre uzaklıkta yer alan Göbekli Tepe'nin keşfiyle birlikte ortaya çıkan bilgiler, insanlık tarihi yeniden ele alınmasına neden olacak gibi.
Göbekli Tepe'de bulunan ve geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan tapınakta yapılan kazılar, insanların açlık ve korunma içgüdüsüyle değil, dinsel inanışların etkisiyle yerleşik yaşama geçtiğini gözler önüne seriyor. Yapılan kazılarda ele geçen bulgular, Taş Devri’nde yaşayan avcı-toplayıcı insanların hayatta kalma, günlük gereksinimlerini gidermenin yanı sıra doğayı anlamaya çalışma, doğaüstü bir yaratıcıya inandıklarını göstermektedir. Allah'ın varlığına inanma, dinsel törenler için düzenli aralıklarla bir araya gelme eylemlerini gerçekleştirdiklerini gözler önüne sermektedir.
MISIR PİRAMİTLERİNDEN DAHA ESKİ
Bugün görenleri kendine hayran bırakan İngiltere'deki Stonehenge’den 7 bin yıl, Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl ve Malta Adası’nda bulunan tapınaklardan ise 6 bin 500 yıl daha eski olan Göbekli Tepe, sunduğu bilgilerle arkeologları da şaşırtan nadir ören yerlerinden biri. Şimdilik UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan bölgenin ilerleyen günlerde kalıcı listeye alınması da bekleniyor.
ÜÇ BOYUTLU HAYVAN FİGÜRLERİ
Göbekli Tepe’de ortaya çıkarılan eşyalar arasında:
-ağzı açık ve dişleri korkunç bir şekilde betimlenen kurt kafaları,
-yaban domuzları, boğa, turna, aslan, örümcek ve kafası bulunmayan insan kabartmaları tasvir edilmiştir.
Ayrıca insan heykelleri de vardır.
Sürüngen kabartmaları ise oldukça ilgi çekiyor.
Üç boyutlu kabartma şeklinde yapılan betimlemeler ise ilgi çeken kalıntılardan sadece birkaçı. Göbekli Tepe'nin en ilginç kalıntıları ise üzerinde hayvan betimleriyle süslemeler yapılan 'T' biçiminde anıtsal dikilitaşlar.
Uzmanlara göre ‘T’ ve ters 'L’ biçimli dikilitaşlar insanları simgeliyor, düşüncesindedirler
Günümüzden 12 bin yıl öncesine tarihlenen, Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e ait bir inanç merkezi olan Göbekli Tepe'de yapılan arkeolojik araştırmalar, dönem insanlarının belirli zamanlarda bir araya gelerek ibadet ettikleri bir yer olduğunu kanıtlıyor.
Kaynak: Belgesel
https://www.youtube.com/watch?v=nh4kODLjhnc&list=PLC63182BC66B8909B