Çileklerin Yararı ve Zararı

Çileklerdeki mazı toksin ve minarelleri nedeniyle bağışıklığı güçlü kılar. Ama ne yazık ki kırmızı örümcekler üzerinde yuva yapmasın diye tarım ilaçları kullanılması bu derece kıymetli bir besini zararlı hale getirmektedir. İlaçlama yapılan çileklerin üzerindeki tarımsal ilaçlar kolay kolay gitmiyor. Bu da en çok karaciyere ve bağışıklık sistemine zarar vererek bağışıklık sistemini çökertiyor.

Bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan çilek aslında masum besinler listesinde yer almaz. Bilim insanları doğadaki hem faydalı hem de bir o kadar da zararlı bir besin olarak nitelendirdikleri çilek üzerinde kırmızı örümcekler rahatlıkla yaşar.
Bu kırmızı örümcekler çilekle birebir aynı renkte olduğundan kolay kolay fark edilmez. Kırmızı örümceklerin çileklerde yuva yapmaması için bazı tarımcılar da kimyasal madde kullanılır. Yani çilekte birden fazla zararlı durum meydana gelir.
Gözenekleri olan bir yapıya sahip olduğundan iyi temizlenmediği sürece üzerindeki kırmızı örümcekler de ya da kimyasallarda kolay kolay gitmez. Uzmanlar son günlerde acillerde dolup taşan vakalara dair detaylı araştırma yaparken bir çok hastanın en son çilek yediği öğrenildi. Bunun üzerine açıklama yapan uzmanlar çilek tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. İyi temizlenmediği sürece direk tüketildiğinde çileğin mide ve bağırsakların çökmesine yol açtığı öğrenildi. Mide bulantısı, kusma, ishal ve cilt yüzeyinde kabarcıkalra neden olur. Ayrıca çilek yüksek oranda likopen madde barındırdığında alerjik reaksiyona kolaylıkla yol açabilir.
Antioksidan maddesi olan likopen vücuda yüksek oranda girdiğinde bağışıklık sistemindeki protein yapısıyla tersleşir. Bu da bağışıklık sisteminin çökmesine yol açar

c
 

Google+ WhatsApp