Öğrencilerin Gelecek Umutları

Öğrencilerin Gelecek Umutları

Kamil HACISALİHOĞLU

Antalya Konyaaltı Endüstri Meslek ve Teknik Lisesi'nde 35 yıllık tarih öğretmeni 57 yaşındaki Ahmet Hilmi Kancı, geçen öğretim yılı sonunda derse girdiği sınıfta biri hariç tüm öğrencilerin uyuduğunu görünce emekliye ayrıldı.
 
Ödev verildiğinde yapmayan öğrencinin rahatlıkla 'yapmadım' deyip, zayıf verilse de umurunda olmadığı bir tavır sergilediğine işaret etti.
 
"Örneğin okulun önündeki caddede sigara içen öğrencileri görüyorum, yanlarına gidiyorum ama içmeye devam ediyorlar ve niye sigara içtiklerini, doğru olmadığını söylediğimde de 'okulun içinde içmiyoruz' diye çok rahat cevap verebiliyor.
 
Eğitim sistemimiz artık Milli Eğitim çalışanları, okul idarecileri ve öğretmenlerimizi yalnızlaştırmıştır. Okullarımızdaki genel disiplin maalesef zayıftır.
 
Eğitim çalışanları veli karşısında savunmasız bırakılması, haklarının savunulmuyor olması gibi nedenlerle okul idarecileri ve öğretmenler öğrencilere müdahale edemez duruma gelmiştir." 
Öğrenciye yazılı esnasında yerini değiştirmesi söğlendiğinde rahatlıkla geçmiyorum diyor.
Öğrencileri çalışmaya zorlayacak bir yaptırım gücü yoktur.
Bir çok öğrencinin gelecek endişesi yok, istekler bakımından doyuma ulaşmıştır.
Yinne bir kısım öğrenciler de üniversiteyi kazanmanın bir avantaj sağlamadığına inanıyor. Üniversiteyi kazanmanın ve okumanın sonucuda bir mesleğe geçemeyeceği veya KPS sınavında eleneceği öğrencilerde bir umutsuzluk yaratmıştır.
Ayrıca yönetmenlikler öğretmene saygıyı ve okul disiplin kurallarını görmezlikten gelmesi eğitim sisteminin çöküşüne neden olmuştur.
 
***
Değerli hocam hislerime tercüman olmuşsun

Google+ WhatsApp