Japon Balıkçılar

Japon Balıkçılar

Japonların damak zevki balıklar ve balık tutmadaki maharetleri

JAPON BALIKÇILAR 


Oğuzhan Hoca:
 Japonlar taze balık düşkünüdürler. Fakat Japonya sahillerinde bol balık bulmak çok zordu.
Balıkçılar, japon nüfusu doyurabilmek için daha büyük tekneler yapıp daha uzaklara açılırlar.
Balık için uzaklara gidildikçe, geri dönmesi de daha çok vakit alır olmuş. Dönüş bir ya da iki günden daha uzarsa, tutulan balıkların da tazeliği kaybolmaktaydı.
Japonlar tazeliği kaybolmuş balığın lezzetini sevmediler. Bu problemi çözebilmek için balıkçılar teknelerine soğuk hava depoları yaptılar.
Böylece istedikleri kadar uzağa gidip, tuttuklarını da soğuk hava deposunda dondurulmuş olarak saklayabileceklerdi. 
Ancak ne var ki; japon halkı taze ile donmuş balık lezzet farkını hissedebiliyor ve donmuş olanlara fazla para ödemek istemiyorlardı. Bu nedenle de balığa olan talep ve istekleri git gide azalmaktaydı. 
 Balıkçılar bu defa teknelerine balık akvaryumları yaptırdılar. 
Balıklar içeride biraz fazla sıkışacaklar, hatta, birbirlerine çarpa çarpa biraz da aptallaşacaklardı, ama yine de canlı kalabileceklerdi. Japon halkı canlı olmasına rağmen bu balıkların da lezzet farkını anlayabiliyorlardı. 
Hareketsiz, uyuşmuş vaziyette günlerce yol gelen balığın lezzeti ve tadı, canlı ve hareketli balıklara göre Japon ağız damağının tadını vermiyordu.  
Siz olsaydınız bu sorunu nasıl çözerdiniz?
1950′lerde Ron Hubbart’ın gözlemi üzerine "insanoğlu ancak hırs iddiası içinde bulunursa anormal çabalar sarf eder ve bir o kadar üretkenliği artar. Böyle olunca ne kadar akıllı, uzman, inatçı iseniz iyi bir problemle uğraşmaktan o kadar zevk alırsınız."
Japon balıkçılar bu sorunu çözmek için tuttukları balıkları yine teknelerindeki akvaryumlarda attılar, ancak içine küçük bir de köpekbalığı bıraktılar. Tabi olay böyle olunca akvaryumdaki balıkların bir miktarı  köpekbalığı tarafından yutulmuş olsa da hayatta kalan balıklar son derece hareketli ve taze kalabilmişlerdi.
Sonuç: "beyninize bir köpek balığı atın ve nelere ulaşabileceğinizi o zaman görün." Demiş Oğuzhan Hocamız göndererek paylaştığı yazısında. 

 

Whatsap Paylaşım; Oğuzhan Hoca:

Google+ WhatsApp