I. Dünya Savaşı Esir Osmanlı Türk Askerleri

I. Dünya Savaşı Esir Osmanlı Türk Askerleri

Mısır İskenderye'deki Seydibeşir Esir Kampın'daki Türk Askerleri çeşitli zulüm ve işkencelere maruz kaldılar. 150 bin esir Osmanlı Türk'ünden anca 15 000'ni bize teslim etmişlerdi ancak tek gözleri ile. Çünkü gözlerinin birisini kör ederek bize vermişlerdir. Diğerleri ise kayıp.

Belgesel: Esir Osmanlı Askerleri

Balkan Savaşlarındaki Esir Osmanlı Türk Askerleri

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA ESİR DÜŞEN OSMANLI ASKERLERİ

I. Dünya Savaşı yıllarında Anadolu’da Ermeni ve Rumlar tarafından yapılan katliamların yanı sıra İngilizlere esir düşen  Türkler büyük çoğunlukla soykırıma tabi tutulmuşlardır.

 İngiltere, Birinci Dünya Savaşında özellikle Çanakkale cephesinde esir düşen Türk askerlerini Seydibeşir Esir Kampı’na göndermişlerdi.

Birinci dünya Savaşı’nda İngilizlere 150 bin askerimiz esir düştüğü kamplarda çeşitli işkence ve zulümlere maruz kalarak adate soykırıma tabi tutularak hunharca katletmişlerdir.

Esaret altında esir askerlerden kafası kesilerek katledilen Türk askerinin kafası ile fotograflara poz veren İngiliz subayları

Bir kısmı esir kamplarına veya İngiltere’nin sömürge kurduğu topraklara gönderilerek maden ocaklarında çalıştırılmışlardır.
Çalışmak istemeyenler alınlarından tek kurşunla vurularak katledilmişlerdir.
 Seydibeşir Usare Esir kampının tam adı: Seydibeşir Kuveysna Osmanlı Useray- i  Harbiye kampı”
Bu kampta 1918 de Filistin cephesinde esir düşen 16. tümenin 48. alayına bağlı Osmanlı tutsak askerleri bulunduruluyordu. 12 Haziran 1920 ye kadar iki yıl boyunca her türlü işkence, eziyet, ağır hakaret ve aşağılamaya maruz kaldılar.
Çözümü ise bunlar için basitti çünkü bu gavurlar katliam ve öldürmekten başka bir şey bilmemektedirler.
 İngilizler, kamptaki esir askerlerimizi mikrop kırma bahanesi ile süngü zoruyla dezenfekte havuzuna soktular. Girmek istemeyenleri ateş ederek zorla soktular. Ancak suya normalin çok üzerinde krizol maddesi katılmıştı. Mehmetçik da ayağını soktuğunda havuza aşırı krizol maddesi nedeniyle yanıyordu. Bu nedenle girmek istemiyor ve hemen çıkmak isteyen askerlere İngiliz askerleri dipçik darbeleriyle veya ateş ederek havuzdan çıkmalarına izin vermiyordu.
Her ne kadar gelen suya başlarını sokmak istemeyen Mehmetçik bu kez İngilizler havaya ateş etmeye başlayınca askerlerimiz ölmemek için çömelerek başlarına suya soktular. Ancak başını sudan kaldıran artık göremiyordu! çünkü gözleri yanmıştı ve kör olmuşlardı. Dışarı çıkanların halini gören sıradakilerin direnişi de fayda etmedi ve 15 bin askerimiz o gün oracıkta kör oldu.
Fransızlara esir düşen Türk askerleri için ise başka bir katliam yapıldı.

 

Fransızlar esir Türk askerlerine, havuzda duş alıp yıkanmalarını istediler. Elbiselerini yıkayıp temizlenmelerini ve kirli elbeselerini de yıkamaları istendi. Çünkü bir gün sonra hepsini serbest bırakacaklarını söylemişlerdi. Esir askerlerimiz büyük bir sevinç içinde havuza girerek yıkandılar, çamaşırlarını da yıkayarak güneşli havada kuruttular. Bir gün sonra da kuruyan elbiselerini giyinerek esir kampından ayrıldılar.  Ne yazık ki duş alıp temizlenenlerin tamamı kamptan ayrıldıktan sonraki bir hafta içinde akciğer yetmezliğinden veya zatureden boğularak hayatlarını kaybetmişlerdir. 
İngilizlere esir düşen ve Seydibeşir Kampı’nda 3 yıl kalan Karamanlı bir Türk subayının bu kampta tuttuğu günlüklerden bir alıntı ve bugünlük bir başka Karamanlı olan Ahmet Duru tarafından kitaplaştırılmıştır.”Katran Kazanında Sterilize” adıyla 2004 yılında temmuz ayında okullarına sunulan kitapta bu olay Seydibeşir kampı nda yaşanan insanlık dramı ve vahşetler yer almaktadır
Günümüzde Seydibeşir esir kampı bölgesinde İskenderiye şehitliği adı verilen bir şehitliğimiz mevcut.
Esirlerden vefat edenler ve bunların arasında 13 Türk subayı da var.
Daha sonra İngiliz tarafından subayların hatıralarına hürmeten burada küçük bir kabir inşa edilerek 1941 de şehitlik yapılmıştır.
Seydibeşir başlı başına insanlık suçudur. Soykırım ve işkence merkezidir. Askerlerimiz yapılanları unutmayalım, unutturmamak için de paylaşalım.

 

Vatan için can veren tüm şehitlerimizi bu vesileyle bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum ve herkesi tarihini unutmamaya davet ediyorum.

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA ESİR DÜŞEN OSMANLI ASKERLERİ

Google+ WhatsApp