Hz. İsa ve Hz. Meryem (a.s.) İle İlgili Bir Kıssas

Hz. İsa ve Hz. Meryem (a.s.) İle İlgili Bir Kıssas

Hz. İsa' annesinin öldüğünü görünce ağlamaya başladı

Hz İsa (a.s), annesi Meryem’le Roma askerlerinin bulamayacağı bir dağda Allah'a ibadetle meşgullerdi ve gündüzleri oruç tutmaktaydılar. Yemekleri ise, Hz İsa'nın (a.s) hazırlayıp getirdiği dağ bitkileriydi. Bir gün, gün batımına yakın Hz İsa (a.s), annesini yine her zamanki gibi yalnız bırakıp sebze ve yeşillik toplamak için dağın eteklerine gider. İftar vaktinin yakınlaştığında Hz. Meryem namaz kılmak için ayağa kalkar. Aniden Azrail, Hz. Meryem’in yanına gelerek ona selam verir. Hz. Meryem sorar: “Sen kimsin, bizi nasıl buldun, akşamın bu karanlık vaktinde bana selam verdin ve benim içime korku düşürdün?”
Azrail: “Ben ölüm meleğiyim.”
Hz Meryem: “Ne için buraya geldin?”
Azrail: “Senin ruhunu almak için geldim.”
Hz. Meryem: “Birkaç dakika bana mühlet ver ki oğlumla görüşeyim.”
Azrail: “Müsaade yoktur.” der ve o an Hz. Meryem’in ruhunu alır.
Hz İsa (a.s) annesinin yanına geldiğinde, annesinin namaz kılmaktayken uyuya kaldığını sanar. Bu arada getirdiği bitki ve dağ otları ile annesi için yemek hazırlar. Hazırlığını tamamladığında hala annesi kalkmamıştı. Bir müddet daha bekledikten sonra bakar ki annesi uyanmıyor ve iftar vakti de geçiyor. Bunun üzerine Hz. İsa annesine seslenir: “Anne, kalk iftar et!”

 Bunun üzerine annesinin baş tarafından bir ses duyar: “Annen dünyadan göçtü. Yüce Allah, annenin vefatından dolayı sana mükâfat versin.”
Hz İsa (a.s), hüzünlü kalbiyle annesinin cenazesini hazırlamaya koyulur. Hz. İsa bir kabir kazar ve O’nu kabrine koyar ve annesinin kabri üzerinde kederli kederli ağlarken bir ses işitir. Bu sesin geldiği tarafa bakmak için başını kaldırdığında, annesini berzah cennetinde, yakuttan bir tahtın üzerinde olduğunu gördü ve ona: “Anne, senden ayrıldığımdan dolayı çok üzülüyorum!” dedi.
Hz Meryem: (s.a) “Oğul, Allah’ı kendine dost edin ki üzüntüden kurtulasın.”
Hz İsa: (a.s) “Anneciğim, sana yemek hazırlamıştım aç karnına, oruçlu halde dünyadan gittin!”
Hz Meryem: (s.a) “Allah bana, eşi ve benzeri olmayan en tatlı yemek sundu.
Hz.İsa (a.s): “Anne, benden hiç arzun ve isteğin var mı?
Hz Meryem (a.s) “Dünyaya bir daha dönüp gündüzleri oruç tutup geceleri de namaz kılmayı arzu ediyorum. Ey oğul, ölüm peşine gelmeden önce dünyada ahiret azığını toplamaya çalış.”..

ÖLÜMLE BAŞLAYAN YOLCULUK

(Menahicu’ş-Şari’în, Menhec: 13, s. 591)

Google+ WhatsApp