Fetret Dönemi

Fetret Dönemi

Yıldırım Bayezit sonrasında çıkan 11 yıllık taht kavgaları dönemine fetret dönemi denmiştir. Osmanlı devletinde bu dönemde dağılma tehlikesi yaşandı.

 FETRET DEVRİ: (1402-1413)

Yıldırım Bayezit'in 1402'de Timurla yaptığı savaşta yenilerek Timura esir düşmesi nedeniyle yerine geçmek isteğen oğulları arasında 11 yıllık sürecek olan taht kavgaları başladı. Yıldırım Bayezit'in oğullarının birbirleri ile giriştiği taht kavgaları dönemine Fetret dönemi denir.      

Yıldırım’ın oğullarından Süleyman Çelebi Edirne’de, Mehmet Çelebi Amasya’daİsa Çelebi Bursa’da padişahlıklarını ilan ettiler.

     Mehmet Çelebi kardeşi Musa Çelebi ile anlaşarak Bursa’daki İsa Çelebi’yi ortadan kaldırdılar.

Musa Çelebi Edirne’ye gelerek kardeşi Süleyman’ı yendi ve padişahlığını ilan etti.

     Bunun üzerine Musa ve Mehmet çelebi arasında taht savaş başladı. Musa Çelebi Mehmet Çelebi tarafından yenilerek öldürüldü ve Mehmet Çelebi tek başına hükümdar oldu.

Not 1: Fetret Devri Anadolu’da en şiddetli kardeş kavgasının yaşandığı dönem olmuştur.  Zira devlet otoritesi yok olmuş ve Osmanlı Devleti siyasi birliği bozulmuşrut. Karesioğulları ve Eşrefoğulları hariç diğer Beylikler tekrar kuruldu.

Not:2: Fetret döneminde Bizans, Venedik, Ceneviz, Sırp ve Bulgarlara tavizler vermek zorunda kalınmıştır.  Bütün bu olumsuzluklara rağmen Balkanlarda önemli ölçüde toprak kaybı yaşanmadı. Bunun en önemli sebebi Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'da uyguladığı iskân politikası ve adaletli yönetim anlayışıdır.

Google+ WhatsApp