Yeni Gine Manam Volkanı

Yeni Gine Manam Volkanı

Neler oluyor Volkanlar ardı arkası kesilmeden faaliyete geçiyor.

Manam'dan yükselen kül tüyleri için birkaç havacılık uyarısı yayınladı. 17-19 Mayıs'ta, kül bulutları deniz seviyesinden 2,4 kilometreye veya 1,5 mil yüksekliğe ulaştı ve kuzeybatı ve batıya doğru sürüklendi.

Bugün, NASA Dünya Gözlemevi, Papua Yeni Gine'nin kuzeydoğu kıyısındaki Bismarck Denizi'nde bulunan Manam adasından yükselen bir kül tüyüne sahiptir. Ada, Güney Pasifik'teki en aktif volkanlardan biri olan Manam yanardağı tarafından yaratılmıştır.

Manam'ın 9.000 sakininin çoğu, 2004'teki büyük bir patlama sırasında tahliye edildi, ancak o zamandan beri birçok insan geri döndü. 2005 yılındaki bir patlama, Yeni Gine adası üzerinde batıya doğru sürüklenen büyük bir kükürt dioksit bulutu gönderdi.

Yerel olarak çığ vadileri olarak adlandırılan vadilerden üçü görüntüde görülmektedir. Vadiler, bazıları denize giren önceki lav ve piroklastik akışların çoğunu kanalize etti. Bununla birlikte, bazı püskürmeler vadilerden dışarı fırladı ve yanardağın alt kanatlarındaki nüfuslu bölgelere ulaştı.

Manam, çoğunlukla kül tüyleri üreten bir tür olan bir stratovolkandır. Bazen daha büyük püskürmeler lav ve piroklastik akışlar üretir. Manam'ın deniz seviyesinden 5.900 fit yükseklikteki zirvesinden yayılan dört vadi var.

Papua Yeni Gine, tahmini 250.000 kişi için risk oluşturan 14 aktif ve 22 sönmüş yanardağa ev sahipliği yapıyor. Bunlardan Manam, bilim adamlarının yüksek riskli olarak kategorize ettiği altı kişiden biridir. Ada ayrıca, bir patlamanın veya yan çökmenin muhtemelen bir tsunami üretebileceği birkaç volkandan biri olarak tanımlandı.
 

Google+ WhatsApp