Verimli Ders Çalışma Metotları

Verimli Ders Çalışma Metotları

Birey, belli bir alanda başkalarını geçebilme gücünü her zaman gösteremeyebilir, ama kendini aşma gücüne her zaman sahiptir.

ETKİLİ ÖĞRENME YÖNTEMLERİ:

1. SABAH KAHAVALTISI: Sabah kahvaltısını mutlaka yapın ve gün boyunca enerjik tutacak düzeyde iyi bir şeyler yiyin. (Bal, süt, yumurta, tereyağı, zeytin gibi gıdaları dönüşümlü olarak her gün farklı birisi mutlaka sofranızda olsun, peynirden uzak durmaya çalışın. Peynir yerseniz yanında birkaç parça ceviz alın. Yumurta yerseniz yanında birkaç parça soğan alın. Soğanın kokmak istemiyorsanız veya kokusunu sevmiyorsanız haşlanmış soğan alabilirsiniz.
2. ÖĞLEN SONRASI UYKU: Öğlen sonrası mutlaka boşluk bulduğunuz bir anda gözlerinizi kapatın başınızı sıranın veya masanın üzerine koyarak on dakika dinlenmeye çalışın. Bir iki saniye dahi uyuya bilseniz bu sizin için çok faydalı olacaktır. Normali 10 dakikadır. 10 dakika uyumanız gece uykusunun 1 saatine bedel olduğunu unutmayın
3. UYKU ÖNCESİ TEKRAR: Uyumadan önce gün boyunca öğrendiğiniz ve kavramak istediğiniz, sözcük, kelime, cümle veya önem verdiğiniz bilgileri hızlı bir tekrar yaparak başınızı yastığa koyun.
4. GECENİN DERİN SESSİZLİĞİNDE UYKU: Vücut sağlığı için en uygun vaktin gece 11:00 (23:00)- sabah 05:00 arası olduğunu unutmayın. Bu saatlerde mutlaka uykuda olun. Vücut bu saatlerde uyuduğunda kendisini yeniler, hormonal dengeleri ayarlar, vücutta aktif duruma geçen mikropları teşhis ederek onları etkisiz hale getirmeye çalıştığını unutmayın.
5. KAHVALTI ÖNCESİ DERS ÇALIŞMA: Sabah uyanıp kahvaltı yapana kadarki süre içinde yaptığınız çalışmalar gece leyin yaptığınız çalışmanın 3 dört katına eşit olduğunu unutmayın. Yani sabah leyin kahvaltıya kadar yapacağınız çalışmalar akşam leyin veya öğlen sonrası yapacağınız çalışmaların 3 dört katına eşit olduğunu söyleyebiliriz. 
6. SÜREKLİ VE DÜZENLİ TEKRAR: Öğrendiğiniz bilgileri düzenli ve sürekli tekrar yaparak öğrenmenizi pekiştirin. 
7. KELİME HAZİNESİ: İnsanlar bildiği kelimelerle düşünür. Anlama, kavrama ve pratikliğinizi geliştirmek için kelime hazinenizi geliştirin. Bunun için günlük olarak haberleri dinleyin, dergi ve gazete okuyun, günlük haberlere boş vakit buldukça göz atın. Buralarda karşılaştığınız ve anlamını bilmediğiniz kelimelerin ne olduğunu araştırın öğrenin ve kelime hazinenizi geliştirin. 

 

AYRICA BAŞARINIZI DAHA DA ARTIRMAK İÇİN;

Birey, belli bir alanda başkalarını geçebilme gücünü her zaman gösteremeyebilir, ama kendini aşma gücüne her zaman sahiptir. Çalışmalarınıza, karşıma çıkan zorlukları yeneceğim, başarılı olacağım ve başaracağım diye başlayınız.

Başarı doğanın esrarengiz hediyesi değildir. Eğitim sonunda elde edilen bir davranış değişikliğidir, bir sonuçtur. Bunu kazanmaya çalışınız.

Başarma girişimleriniz olumsuz sonuçlanırsa, girişimlerinizi ve çabalarınızı artırınız. Başarısızlığınızı, çabalarınızı güçlendiren bir uyarıcı olarak kullanınız.

Azimli olunuz, "AZİM" başarı alışkanlığının adıdır. Korkaklık ise, başarısızlığı getirir. Başarısızlık korkunuzu yenmeye çalışınız.

Başarısızlığı ve güçlükleri cesaretle karşılamayı öğreniniz. Okurken anlamanızı engelleyen tüm etkenleri ortadan kaldırınız. Olumsuz tüm etkenlerden kurtulmayı başarınız.

Çalışmanın, emeğin karşılığını en iyi düzeyde alabilmek ve başarılı olabilmek, verimli çalışma yollarını iyi bilmek, uygulamak ve programlı çalışma alışkanlığı geliştirmekle mümkündür.

Etkili öğrenme için aşağıdakileri uygulanır hale getirmelisiniz:

1. Çalışmalarınızı planlayınız.

Ne zaman ve nasıl çalışacağınızı belirleyiniz. Plansız çalışılan bir işten verim alamazsınız.

Her çalışma dersinizin süresini, çalışılacak konunun tipine ve zorluğuna göre ayarlayınız.

Bir ders çalıştıktan sonra hemen bir benzer ders çalışmayınız.

Size güç gelen dersleri, günün en verimli olarak çalıştığınız saatlerine koyunuz. En kalıcı ve etkili öğrenme gece yatmadan önce yapılan öğrenme olduğunu unutmayınız.

2. Okuma tekniğinizi artırınız.

Mırıldanarak ve dudak hareketleri ile okumaktan vazgeçiniz. Aksi taktirde yüksek sesle okuyormuş gibi zaman kaybedebilirsiniz.

Sesli okuma sessiz okumanın üç katı kadar zaman alır.

Sözcükler için değil de fikirler için okuyunuz.

Her paragraftaki anlatılmak istenen fikri kavramaya çalışınız.

Dikkatinizi yalnız anlamaya toplayınız. Dikkatiniz diğer konulara kaydığı taktirde, konunun bittiğini ve hiçbir şey anlamadığınızı görürsünüz.

Daha çabuk okumayı deneyiniz.

3. Ders çalışmak için en uygun zaman

Ders çalışmak için en iyi vaktin ne olduğu, kişiden kişiye değişir. Fakat günün belirli vakitleri diğer saatlere göre daha verimlidir. Örneğin zihnin açık olduğu sabah vakitleri, öğleden sonranın bir kısmı, akşamın belirli saatleri daha kolay öğrenilebilen zamanlardır. Yine yatmadan önce tekrar edilen bilgiler uyku esnasında unutma azaldığı için daha kalıcıdır. Her öğrencinin ders çalışma alışkanlığı farklı olduğu gibi zamanları da farklıdır. Ders çalışmayı şu zaman, bu zaman diye ertelemek doğru değildir. Önce belirli bir program yapılmalı ve ona uygun hareket edilmelidir. Bazı eksiklikler, aksaklıklar olsa da programın dışına kesinlikle çıkılmamalıdır. Bunun için:

  • Günde en fazla 3-4 farklı ders çalışmanız gerekmektedir.
  • Ders aralarında mutlaka en az 10-15 dakika mola vermelisiniz.
  • Ders / ara / ders şeklinde çalışmanız en uygun yöntemdir.
  • Öncelikle kendinizi ve ders çalışacağınız ortamı ders çalışmaya hazır hale getirmelisiniz.
  • Tüm psikolojik ve fizyolojik ihtiyaçlarınızı gidermelisiniz.
  • Çalışma esnasında kullanacağınız tüm materyalleri hazır hale getirmelisiniz.
  • Zihninizi kaygı ve kuruntulardan arındırmalısınız.
  • Konuları çalışırken bedeniniz de çalışmaya aktif olarak katılmalıdır. Bu nedenle yatarak,
  • uzanarak değil masa başında oturarak ders çalışmalısınız.
  • Tekrar ederken; çalıştığınız tüm materyaller kapalı olmalıdır. Yazarak yada şema yaparak tekrar etmek daha sağlıklı bir yöntemdir. Yaptığınız özetler anahtar kelimeler içermelidir. Şematik olan her şey daha kolay hatırlanır. Bu nedenle çalışılan konuların notları şematik olarak yıpılmalıdır.

Şema anlatılan konunun özetidir ve akılda kalması daha kolaydır. Ateşin dönemi sorulduğunda hiç zorlanmadan cevap verebiliriz.

5. Çalışma ortamı nasıl olmalı?

  • Ortam kişiyi çalışmaya itecek psikolojik ve fiziksel nitelikler taşımalı.
  • Çalışma odası mümkün olduğu kadar fazla sıcak veya soğuk olmamalı, iyi
    havalandırılmalı ve sessiz olmalıdır.
  • Çalışma masası ve yüksekliği kişinin boyuna göre ayarlanmalıdır.
  • Odanın tertipli ve düzenli olması, ders çalışma planının görülebilecek bir yerde asılı bulunması gerekir.
  • Masa başında ders çalışmaya başlama, öğrenciyi daha kısa sürede motive eder.
  • Çalışma masasını, çalışma faaliyeti dışında işler için kullanmamak; ha­yal kurmak, mektup yazmak, yemek yemek gibi her türlü faaliyeti ait ol­dukları yerde yapmak gerekir.
  • Yemek masası çalışma masası olarak kullanılıyorsa, hiç olmazsa örtü­sünü değiştirerek, üzerine bir lamba ekleyerek yeni amacına hazır et­mek yerinde olur.
  • Çalışma odasına asılan afiş ve posterlerin öğrenciyi çalışmadan alıkoyan nitelikte olmaması gerekir.
  • Belirli bir çalışma alanı ile çalışma davranışı arasında şartlı refleks tü­ründen ilişki kurabilmek büyük önem taşır. Böylece çalışma masasına oturmak, çalışmaya başlamak için “uyarıcı” rolü oynar ve çalışmayı başlatır.
  • Çalışmaya başlamadan önce çalışma sırasında gerekli olacak bütün malzemenin el
    altında bulunması, dikkatte kopmalara yol açacak kesin­tileri Önlemek açısından yararlıdır.
  • Öğrenci, kendisini çalışmaya yöneltecek sloganlar üretebilir.

 

Google+ WhatsApp