Uyku Hapları ve Alzheimer Riski

Uyku Hapları ve Alzheimer Riski

Uyku ilaçları Alzheimer yani bunama riskini artırıyor.

Uzun süre kullanılan uyku ilaçları Alzheimer riskini arttırıyor. Bu sonucu ortaya koyan araştırma, ünlü İngiliz tıp dergisi, British Medical Journal'da yayımlandı. 
 
Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Kulaksızoğlu, araştırma hakkında şunları söyledi: "1.472 bin Alzheimer hastasını yaklaşık 7 bin Alzheimer olmayan yaşlıyla karşılaştırdılar ve Alzheimer hastalarında tanı öncesinde ülkemizde yeşil reçeteyle satılan uyku ilaçlarının kullanımının yüksek olduğunu gördüler. Bu ilaçların Alzheimer riskini % 30 arttırdığını öngördüler. 65 yaşından sonra yeşil reçeteyle satılan ilaçların kullanımını kısıtlamak gereklidir. Çünkü düşme, kafa karışıklığı ve uyku bozukluğu riski çok ciddi sonuçlara yol açabilir.”
 
GENÇLER DE RİSK ALTINDA 
 
Yeşil reçeteyle satılan uyku ilaçlarının yaşlıları olduğu kadar gençleri de olumsuz etkilediğini belirten Prof. Kulaksızoğlu, “Uyku ilaçlarının kontrolsüz bir biçimde gençlerde de uzun süreli kullanımı çok ciddi dikkat eksikliklerine ve buna bağlı olarak bellek bozukluklarına, kaza riskinin artmasına neden olabilir. Yüksek doz yeşil reçeteli ilaç kullanan bir şoförün kaza riski ilaç kullanmayana göre çok daha yüksek” dedi.
 
İLAÇLAR ZAMANLA ETKİNLİĞİNİ YİTİRİYOR
 
Uyku ilaçlarının uzun süreli kullanımı tolerans gelişimine neden oluyor, ilaç etkisini giderek yitiriyor. Dolayısıyla zamanla ilacın dozunu arttırmak gerekiyor.
 
NEDENE YÖNELİK TEDAVİ YAPILMALI
 
Uyku bozukluğunun nedeninin bulunup, tedavi edilmesinin en doğru yaklaşım olduğuna vurgu yapan Prof. Kulaksızoğlu, “Doğrudan uyku ilacı verilmesinden daha sağlıklı bir tedavi şeklidir. Uyku ilaçlarının ne olursa olsun 2 haftadan fazla kullanımı problemlidir. Mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekir” uyarısında bulundu. 
 
Kaynak:
http://www.ntv.com.tr/saglik/uyku-ilaclari-alzheimer-riskini-arttiriyor,_DovnlwULkK_USAwU1vxsQ
 

Google+ WhatsApp