Öğrenci Başarısını Artırmak
Başarıyı artırmak için yaptığımız öneriyi dinlerseniz bir süre siz kendi kendinize bu ben miyim diyerek başarınıza şarırırsınız.
Sekiz yılık bir süreyi geride bırakarak lise sıralarına kadar gelebilmiş ve buna rağmen istediğiniz başarıyı yakalayamıyorsanız bu sizi ümitsizliğe düşürmesin. Bundan bu tarafa yapmanız gereken şeyleri şu şekilde sıralaya biliriz;
-kelime hazinenizi genişletmek,
-plânlı çalışmak,
-zamanınızı iyi değerlendirmek,
-sağlıklı beslenmek,
-derslere hazırlıklı gelmek
-öğrendiklerinizi sürekli ve düzenli tekrar etmek
Bütün bunlar sizin başarınızı ikiye veya üçe katlayabilir nitelikteki çalışmalardır. Bunları uygulayabilirseniz kendi başarınıza, kendiniz bile şaşırıp kalırsınız. Bu sizin kendi elinizdedir. Şimdi bunu biraz daha açmaya çalışalım:
1. Kelime dağarcığınızı geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmalısınız. İnsanlar, hafızalarındaki kelimelerle düşünür. Kelime hazinenizde ne kadar daha çok kelime var ise o kadar daha iyi düşünür, daha kolay kavrar ve anlama yeteneğiniz daha güçlü olur. Bu hususiyette yapmanız gereken; kelime hazinenizi güçlendirmek için boş zaman buldukça televizyon seyretmek yerine çeşitli roman ve kitaplar okuyunuz. Bunun için elinizin altında mutlaka büyük sözlükler bulundurun, anlamadığınız kelimeleri ve ilk defa karşılaştığınız kelimelerin anlamlarını sözlüklerden bularak kavramaya çalışın ve kelime dağarcığınıza bir yenisini ekleyin. Bu sizin anlama, kavrama, hayal ve yorumlama gücünüzü geliştirecektir.
2. Derslerinize; plânlı, düzenli ve metotlu çalışmalısınız. Başarısız olduğunuz derslerin öğretmenleri ile mutlaka özel görüşerek derse çalışma metodunuzu anlatın ve başarısız olduğunuz derse nasıl çalışılması gerektiği üzerine öğretmenlerinizden yardım isteyin.
3. Zamanınızı mümkün olduğu kadar iyi değerlendirin. Önünüzde 9. Sınıflar için 4 yıl, 10. Sınıflar için 3 yıl ve 11. Sınıflar için ise 3 yıl gibi bir süre vardır. Bu sınırlı süre, sizin geleceğinizi belirleyecektir. Bu süreden sonra size ikinci bir defa, bu sınıflardaki sıralarda oturmanız ve ders görmeniz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle, önünüzdeki zamanı çok iyi değerlendirmeniz gerekir. Gerekirse uyku sürenizi bile kısarak bu zamanınızı iyi değerlendirin; gözleriniz kan çanağına dönünceye kadar çalışın.
4. Mutlaka sabahları iyi bir kahvaltı yapın, mümkünse günlük olarak kahvaltınızda; süt ve yumurta bulunsun. Peynir yemekten sakının çünkü peynir, beyindeki hücreler arası bilgi akışını zayıflatmaktadır. Eğer iyi bir kahvaltı yapmadan okula gelmişseniz, işlenen derslere ilgi ve dikkatinizi toplayamaz ve gerekli konsantrasyon sağlayamazsınız. Bazı öğrencilerimiz sabahları iştahlarının olmadığını, bu nedenle kahvaltı yapmadan geldiklerini, okul-da acıkınca da; abur, cubur şeyler atıştırdıklarını söylemektedirler. Bu dengesiz ve sağlıksız bir beslenmedir, normal olarak sağlığınız üzerinde olumsuz etki yapacağı gibi, zihniniz de dikkatinizin de derslerde dağınık olması muhakkaktır. Eğer sabahları iştahınız yoksa mutlaka kahvaltı yapma saatinizden bir ya da iki saat önce iştahınızın açılması için aç karnına, bir bardak su için.
5. Mutlaka derslere hazırlıklı geliniz. Bir öğrenci ne kadar zeki olursa olsun derslere hazırlıksız gelmesi o öğrencinin başarısız olmasında yeterli bir sebeptir. Bu nedenle derslere hazırlıklı gelmelisiniz.
6. Günlük, haftalık ve aylık olarak dersleri tekrarlayınız ve mutlaka işlediğiniz konular ile ilgili sorular, yapınız ve ya konular ile ilgili test soruları çözünüz. Ders kitabınız ve bu dersle ilgili yardımcı kaynaklarınız (dergi, atlas, harita, sözlük) eksik olmasın. Dersle ilgili gerekli araç ve gereçlerinizin tam olmasında oldukça hassas olunuz.
Eğer bu kurallara uyar ve uygular iseniz bir zaman sonra kendi başarınıza kendiniz bile şaşırıp kaldığınızda, o zaman gelecek sizindir, bundan emin olabilirsiniz.