II. Murat Dönemi (1421-1451)

II. Murat Dönemi (1421-1451)

Padişah I. Mehmet Çelebi'nin ölümü üzerine yerine oğlu II. Murat padişahlık tahtına oturmuştur.

II. MURAT DEVRİ (1421-1452)

Dönemin Önemli Siyasi Olayları:

1. Mustafa Çelebi İsyanı:

-II. Murat, hükümdar olduktan sonra Bizans İmparatorluğu Mustafa Çelebi’yi yeniden ayaklandırmıştır. Bu isyanı bastırarak Mustafa Çelebi’yi idam ettirmiştir.

2. Bizans’ı Cezalandırmak Amacıyla İstanbul’un Kuşatılması;

Bizans Mustafa Çelebi’yi destekleyerek isyana kışkırtması nedeniyle  II. Murat, Bizans’ı cezalandırmak için İstanbul’u kuşatmış. Bizans İmparatoru da bu durum karşısında II. Murat’ın 13 yaşındaki kardeşini isyan ettirmiştir. Bu isyan Karaman ve Germiyan beyliklerinin kuvvetleriyle desteklenmiştir ve Bursa’nın kuşatılması üzerine II. Murat İstanbul kuşatmasını kaldırmış ve isyanı bastırmıştır.

3. II. Murat Döneminde Dışarıdaki Siyasi Gelişmeler:

-Anadolu’da Türk birliğini güçlendirmeye çalışmıştır.

-Balkanlarda; Sırp, Eflâk, Macar kuvvetlerine önemli kayıplar verdirildi.

-Balkanlardaki toprakların büyük kısmı-Sırbistan ve Belgrat dışındaki yerler; Osmanlı ülkesine katıldı.

Osmanlı Kuvvetlerinin Balkanlardaki Yenilgisi:

1443’te Macaristan, Lehstan, Sırbistan, Bosna ve Eflâk, Papalığın da desteğini alarak harekete geçip Osmanlı kuvvetlerini yendiler. Bu sırada Anadolu’da bulunan II. Murat, Karamanoğulları ile antlaşma yaparak Rumeli’ye geçti. İzlandi Geçidi, Derbend ve Yalvaç’ta yapılan savaşları, Osmanlı kuvvetleri kaybetti.

   Edirne Segedin Antlaşması:

   Bunun üzerine II. Murat, Macarlarla Edirne-Segedin Antlaşması’nı yaptı (1444). Bu antlaşma ile Osmanlılar bir miktar toprak kayıp etmişlerdi. Yapılan antlaşmaya göre:

1. Sırp Krallığı yeniden kurulacak ve Osmanlı Devleti’ne vergi verecekti.

2. Macaristan korumasındaki Eflâk, eskiden olduğu gibi Osmanlılara vergi verecek.

3. Tuna Nehri sınır olacak.

4. Antlaşma 10 yıl geçerli olacaktı.

5. Her iki taraf anlaşmaya sadık kalacaklarına dair kutsal kitap üzerine yemin ettiler

Not: Edirne-Segedin Antlaşması, Osmanlıların Rumeli’ye geçtikten sonra Haçlılarla yaptığı ilk antlaşma olması nedeniyle önem taşır.

 Daha sonra Sultan II. Murat, Karamanoğullarının tutumlarından dolayı devrin alimlerinden fetva alarak bunların üzerine yürüdü. Karamanoğlu Beyi İbrahim Bey Osmanlılardan savaşmaktan çekinerek af dilemesi üzerine Karamanoğullarının varlığına son vermedi.

Germiyenoğulları vasiyeti üzerine ölümünden sonra toprakları Osmanlı Devletine katıldı.    

 Sultan II. Murat bu anlaşma sonunda yorulduğunu ileri sürerek tahtı oğlu II. Mehmet’e bırakarak Manisa’ya çekildi.

     Varna Savaşı (1444):

      Balkanlar’da Osmanlıların İzlandi Geçidi, Derbend ve Yalvaç’ta yenilgileri Haçlılarda Türklerin Avrupa’dan atılacağı umudunu güçlendirmişti. Bu nedenle Macarlar II. Murat’ın da tahtan çekilmesi fırsatını değerlendirmek istedi. Edirne Segedin Antlaşması’nı bozarak bir Haçlı ordusu oluşturdular. Vezir Candarlı Halil Paşa, II. Mehmet’ten babasının ordunun başına geçmesini istedi. II. Murat, bu istek üzerine ordunun başına geçerek Varna Savaşı’nda Haçlı Ordusu’nu ağır bir şekilde yenilgiye uğrattı (1444).

-Bu zafer Balkanlar’da Türk hâkimiyetini yeniden sağladı.

-Bizans’ın umutları kırıldı.

-Yeni fethedilen topraklarda izlenen siyaset gereği; Anadolu’dan getirilen Türk boyarı, Bulgaristan’a yerleştirildi.

Not: Varna Savaşı ile Osmanlı Devleti daha önceki yenilgilerin etkisini sildi ve Balkanlardaki Osmanlı egemenliğinin kalıcılığı arttı.

 II. Kosova Savaşı (1448):

     Erdel Beyi Jan Hunyad; Varna’da uğradığı yenilginin izlerini silmek ve bu savaşta ölen Macar kralının intikamını almak için Eflâk prensini de yanına alarak; Bohemya, Polanya ve Almanlardan sağladığı kuvvetlerle Sırbistan’ı işgal etti ve Tuna’ya doğru harekete geçti. Bunun üzerine Padişah II. Murat, jan Hunyad’ı Kosova’da savaşmaya mecbur etti. Savaş Osmanlıların zaferiyle sona erdi (1448). Tuna’nın güneyi Osmanlı egemenliğine geçti. Osmanlıların Balkanlarda kazandığı zaferlerin en büyüklerinden bir olan İkinci Kosova Savaşı Türklerin Balkanlarda kesin olarak yerleşmesini sağladı.

 Not 1:

-Bu savaştan sonra balkanlarda Türk hakimiyeti kesinleşti.

-Haçlılar Türklerin Avrupa’dan atılamayacağını kabul ettiler ve bir daha saldırmaya cesaret edemediler.

-Bizans için kurtuluş ümidi kalmadı.

 Not 2:

 -II. Murat, Ankara Savaşı’ndan sonraki bütün olumsuzlukları ortadan kaldırarak Osmanlı Devleti’ni tekrar eski gücüne getirmiştir.

-Kendi arzusuyla tahtı oğluna bırakan tek padişahtır.

Google+ WhatsApp