Hocali Katliamı

Hocali Katliamı

Karabağ-Hocalı Soykırımı

 

Hocalı Soykırımı: 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürüldü. Bu katliam Rusya ve Fransa’nın Ermenileri desteklemesi ve kışkırtması sonucu yapılmıştır.

"Memorial" İnsan Hakları Savunma Merkezi İnsan Hakları İzleme Örgütü, The New York Times gazetesi ve Time dergisinde bu katliam kapak sayfaya taşınmıştır. Ayrıca, Karabağ Savaşında Ermeni kuvvetlere komutanlık yapmış sonraki dönemde ise Ermenistan Cumhurbaşkanı  olan Serj Sarkisyan ve Markar Melkonyan'ın aktardığına göre kardeşi Monte Melkonyan katliamın Ermeni güçler tarafından yapılan bir intikam olduğunu açıklamıştır.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı'nı Dağlık Karabağ'ın işgalinden sonra gerçekleşen en kapsamlı sivil katliamı olarak nitelendirmiştir.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî açıklamasına göre saldırıda 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 kişi hayatını kaybetmiştir. Aşağıdaki ülkeler burada hunharca işlenen cinayet ve katliamları soykırım olarak kabul ettiler.

 

-Azerbaycan

-Meksika,

-Macaristan,

-Pakistan,

-Kolombiya,

-Çek Cumhuriyeti,

-Bosna-Hersek,

-Peru,

-Honduras,

-İslam işbirliği teşkilatı parlamentolar birliği…

Hocalı'yı "soykırım" olarak kabul etmişlerdir.

Türkiye ise bazı nedenlerden dolayı burada işlenen katliamları soykırım olarak kabul edememiştir.

Daha Detaylı Bilgi Edinmek İçin

Google+ WhatsApp