Hacamat
Hacamat Nedir?
Hacamat deriden vakum yolu ile kan alınmasıdır.
Sağlığı korumak veya tedavi amacıyla vücudun belirli yerlerinden kan alınır.
Sözlükte; “Emmek” anlamına gelen “Hacm” kökünden gelir. Tıbbî tabir olarak “Kan aldırma” diye ifade edilir. Bu işi yapan kimseye, “Hacim” ya da “Haccâm” denir. Kan alma işinde kullanılan alete, “Mihcem” ya da “Mihceme” denir.
Hacamat; eski Mısırlılar tarafından da kullanılan tıp yöntemlerinden biri olduğu bilinmektedir. Hacamatın pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen bir gerçektir.
5000 yıl öncesine dayanan bir çeşit akupunktur yöntemi olan hacamat, derinin bir neşter yardımıyla çizilip ağzı geniş bir bardak, kavanoz veya şişe ile oluşturulan emme gücüyle kanın çekilmesi şeklinde yapılır. Geleneksel olarak ağrı, sızı veya hastalık olan organa yakın yerlere de yapılır.
İnsan vücudu ve organizmaların çalışması bizim sandığımızdan çok daha akıllıdır. Vücuda mikrop bulaştığında ve kanda hızlı bir şekilde bu mikroplar çoğaldığında ateşimiz çıkar ve bundan dolayı hastalandığımızın farkına varırız. Eğer vücuda mikrop bulaştığında ateşimiz çıkmasaydı ne olurdu hiç düşündünüz mü? Biz hastalandığımızın farkına varmayacak bir süre sonra mikroplarla kuşatılan vücut organlarımız işlevini yapamayacağından ölümümüze neden olacaktı. Oysa vücuda mikrop bulaştığında vücut ateşi yükselterek mikropların hızla üremesinin önlemeye çalışmaktadır. Ayrıca mikropları yüksek ateşte imha etmektedir. Bu arada biz de bu sayede hastalığımızın farkına vararak gerekli önlemleri almaktayız.
Vücuttaki besinler, hücrelerde harcandıktan sonra atıl duruma gelmektedir. Ayrıca vücut hücreleri öldüğünde ölen hücreler alınarak yerine yenileri yani yeni hücre inşa edilmektedir. İşte vücuttaki atıl durumda olan bu zararlı atıklar böbrek ve karaciğer tarafından gerçekleştirilmektedir. Karaciğer ve böbrekler belirli miktardaki maddeleri yok etmektedir. Misal olarak diyelim ki bir günde böbrek ancak 10 gram zararlı maddeleri süzebilir. Oysa bir günde 12 gram böbreklere geldiğinde böbrek bunun 2 gramını tekrar kana karıştırır. Kana karışan bu atıl durumdaki zararlı maddeleri, vücudumuz; kan akışının en ağır işlediği kılcal damarlara yönlendirir ve bu zararlı atıkları o yerlerde toplar. İşte vakum yoluyla kılcal damarların deri yüzeyine en yakın yerinden alınması olayına hacamat denir. Hacamatın yapılma zamanları vardır. Özellikle ayın dolun ay olduğu ve ay çekimin yüksek olduğu dönemlerde atılması en uygun zamandır.
Hacamatın kan verme ile ilgili hiçbir benzerliği yoktur. Çünkü bazıları hacamat yaptıracağına git kan ver demektedir. Oysa Kızılay’a kan vermek temiz kanın verilmesidir. Hacamat ise vücudun belirli yerlerinde deri yüzeyine yakın kılcal damarlarda toplanmış zararlı kanın atılması olayıdır ki bunun birçok faydası vardır.
Hacamat'ın faydalarını şu şekilde sıralaya biliriz;
Başa yapılan hacamat; delilik, cüz zam, gece körlüğü, alaca, baş ağrısı, diş, göz, kulak gibi hastalıklara ve daha birçok hastalığa şifadır.
Hacamat bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır.
Kırmızı kan hücrelerini (alyuvarları) büyüten kanı katılaştıran, dolaşımı bozan fazla asitleri hacamatla vücuttan dışarı atabiliriz.
Kan ve dokulardaki gaz ve toksinleri atar.
Ödemleri çözer.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır.
Kan üretimi ile görevli organları uyarır.
Beyin fonksiyonlarını canlandırır.
Ağrıları giderir.
Hastalıkları önler.
Bel, boyun fıtığı, eklem ağrıları, karaciğer, kalp hastalıkları, psikolojik hastalıkların ve bunun gibi tüm hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.
Göze canlılık verir, gözün görme kabiliyetini artırır. Başa yapılan hacamati bir insan bunu hemen fark eder. Çünkü hacamatın etkisi hemen zuhur eder.
Unutkanlık ve dikkat eksikliği olanlar; okuduğunu zor anlayanlar için kafadan hacamat (Kupa terapisi – Cupping Therapy) çok faydalıdır. Hacamat ezber kuvvetini artırır.
Metabolizmayı düzenleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Hacamat yaptıranlar daha az hastalıklara yakalanır, daha sağlıklı ve daha dinç görünüme sahip olurlar.
Vücuda canlılık ve enerji verdiğinden dolayı cilt ve vücut daha genç görünür.
Değişik nedenlerden dolayı vücudun belli noktalarında biriken toksinler dışarı alındığında vücudun bio-elektrik enerji si ve aurası yoğunlaşır. Bu nedenle daha az uyku ve daha dinç yaşam demektir.
Akciğer tarafından yeterince temizlenemeyen kan zamanla daha koyu hal alır, kılcal damarları tıkamaya neden olur. Hacamatla bu toksik maddeler arındırılarak organlar daha düzenli çalışmaya başlar.
Tansiyon, Migren, bel fıtığı, psikolojik hastalıklar, depresyon, düşük yaşam enerjisi (Qi) eklem ve romatizma ağrıları için birçok ilaçtan daha tesirli olup ilaçlar gibi hiç bir yan etkisi de yoktur.
Hacamat yaptıranların analitik düşünme yetenekleri artar, hızlı ve doğru karar alma yetenekleri gelişir.
Sağ ve sol beyin lobları daha etkin ve dengeli kullanılmaya başlanır.
Çocuklarda ve gençlerde hacamat daha dengeli bir ergenlik, geçirmelerine yardımcı olur.
Lenfatik sistemi (mikroplarla savaşan lenf sistemini) harekete geçirir.
Daha hacamat yaptırmaya başlar başlamaz beyin ağrı kesici etkiye sahip endorfin salgılamaya başlar.
Depresyona maruz, psikolojik rahatsızlıkları olanlar, histeri, uykusuzluk, ankesiyete, ilaç bağımlılarını hacamatla başarıyla tedavi etmek mümkündür.
Ağrı eşiği düşük olanlar için çok faydalıdır.
Hacamat yaptıranların bağışıklık sistemi hastalıklara karşı daha dirençli olur. Ve Düzenli Hacamat yaptıranlar kolay grip ve soğuk algınlığına yakalanmaz.
Yüksek kan basıncını düşürücü ve dolaşımı düzenleyici etkisi vardır. Deri üzerinde atıl durumda ki kan ve damarları çevresindeki pleksus lifleri uyarılmak sureti ile ve tıkanıklığa sebebiyet veren jöle kıvamındaki damarda dolaşmayan atıl maddelerin temizlenmesi ile dolaşımı düzenleyici etkisi vardır.
Hipofiz bezini uyarmak sureti ile yapılan hacamat görevi hormonların salgılamasını kontrol eden bu bezeyi daha etkin hale getirir. Aşırı kilo başta olmak üzere bir çok hormonlarla alakalı konularda çok tesirlidir.
Şeytanın vesveselerine karşı kalbin arkasından yapılan hacamat çok faydalıdır. 50 senelik kökleşmiş büyünün, kalp karşısından yapılan hacamatla kaldırıldığı rivayeti vardır. Çift uzuvlarda hacamat faydalıdır. (İki diz, iki ayak gibi…) Kansızlık, şeker ve kan hastalıklarından birisi bulunan kişiler usta bir hacamatçıya en uygun yerden hacamat olunmalı… Bir insan bünyesine, dayanıklılığına ve vücudunun kan oranının azlığına yada çokluğuna göre 1 yerinden, 4 yerine kadar aynı anda hacamat olabilir.
Modern tıp açısından hacamat:
Vikipedi'de yer alan bilgilere göre kansızlık, demir eksikliği, tansiyon düşüklüğü olan kişilerde, demir eksikliği ve beslenme problemleri nedeniyle dikkat eksikliği ve zihinsel yetersizlik yaşayanlarda akıtılan kan volümüne bağlı olarak durumu ağırlaştırabilir. Steril şartlarda yapılmayan uygulamalar hepatit B, HCV, HIV gibi tedavisi güç hastalıkların kişiye bulaştırılmasına yol açabilir. Çocuklarda, yaşlılarda, Hamile veya mensturasyon dönemindeki kadınlarda, metastatik kanser hastalarında, kemik ve kas problemleri olan kişilerde kontrendikasyon düşünülmelidir. Ayrıca DVT (Deep Vein Thrombosis) rahatsızlığında da hacamatın uygulanmaması gerektiği bildirilmektedir.
Bu ilgiyi kullanan ve işinin ehli olmayan kişilerin de türediğini, bu kişilere karşı temkinli olmak gerektiğini vurguluyor.
Hadislerde Hacamata Teşvik Var:
Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“…Kuşkusuz ki sizin kendisi ile tedavi olduğunuz şeylerin en faziletlisi, hacamat olmaktır…”
Müslim 1577/62
Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Eğer sizin tedavi olduğunuz herhangi bir şeyde hayır varsa, o da hacamat yaptırmaktır…”
Buhari 12/5724, Müslim 2205/71, Ebu Davud 3857, İbni Mace 3476
Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Şifa üç şeydedir:
-Bal şerbeti içmekte,
-Hacamat aletini vurmakta (Yani hacamat olmakta) ve
- Ateş ile dağlama yapmakta. Fakat ümmetimi ateşle dağlamaktan men ederim!”
Buhari 12/5721, Müslim 2205/71, İbni Mace 3491
Asım bin Ömer bin Katade (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) başı bir bezle örtülmüş olarak geldi ve şöyle dedi:
Hacamat yaptırmadan buradan ayrılmam! Çünkü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i işittim şöyle buyuruyordu:
“Hacamatta şifa vardır.”
Buhari 12/5733
Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“İsra gecesi, (Miraca çıktığım gece) meleklerden uğradığım her büyük cemaatin hepsi bana:
–Ey Muhammed! Hacamat olmaya devam et, dediler.”
İbni Mace 3477
Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“İsra gecesi, (Miraca çıktığım gece) uğradığım melekler bana:
–Ey Muhammed! Ümmetine hacamat olmayı emret, dediler.”
İbni Mace 3479, Tirmizi 2127
-Asım bin Ömer bin Katade (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
Hangi Günlerde Hacamat Olunur?
- Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Kim, hacamat olmak isterse, ayın on yedisi veya on dokuzu ya da yirmi birinci gününü araştırıp seçsin! Kanı fazlalaşmak suretiyle herhangi birinize galebe çalıp onu öldürmesin!”
İbni Mace 3486, Tirmizi 2126
Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Kim, ayın on yedisi veya on dokuzu ya da yirmi birinci günü hacamat olursa, bütün hastalıklardan şifa bulur.”
Ebu Davud 3861
Nafi (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) bana şöyle dedi:
–Ya Nafi! Kanım fazlalaşmak suretiyle bana galebe çaldı. Bu nedenle benim için bir hacamatçı ara. Gücün yeterse yararlı ve bu işi iyi beceren bir hacamatçı seç. Bulacağın kişi ne çok yaşlı ne de küçük yaşta bir çocuk olsun. Çünkü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Hacamat olmak aç karnına daha faydalıdır. Hacamat olmakta şifa ve bereket vardır. Hacamat akıl ve hıfzetme gücünü arttırır. Artık kim hacamat olmak isterse, Allah’ın ismini anarak; Perşembe günü hacamat olsun! Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri de hacamat olmaktan sakınınız! Pazartesi ve Salı günüde hacamat olunuz! Çünkü Allah-u Teâlâ Eyyub aleyhisselam’ı beladan bugün kurtarmıştır. Çarşamba günü de hacamat olmaktan sakının! Çünkü Allah-u Teâlâ, Eyyub aleyhisselam’ı Çarşamba günü belaya çarptırdı! Şüphesiz, Cüzzam ve Baras (Alaca) hastalığı Çarşamba günü veya Çarşamba gecesi dışında hiçbir gecede meydana gelmez!”
İbni Mace 3487, 3488
“Bize, ailemizden Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) geldi. Kendisindeki bir çıban yahut bir yaradan rahatsız olan diğer bir kimse daha geldi.
Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) o adama:
–Rahatsızlık duyduğun şey nedir? diye sordu.
O adam:
–Bende, bana çok meşakkat veren bir çıban var dedi.
Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) o adama:
–Ey delikanlı! Bana bir hacamatçı getir dedi.
O adam, Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma)’ya:
–Hacamatçıyı ne yapacaksın? Ey Abdullah’ın babası diye sordu.
Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) o adama:
–O çıbanın üzerine hacamat yaptırmak istiyorum dedi.
O adam, Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma)’ya:
–Allah’a yemin olsun ki bana bir sinek değiyor yahut elbise dokunuyor da bu bile bana çok eziyet veriyor ve bana çok meşakkatli oluyor dedi.
Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma), o zatın bu çıbandan dolayı sıkıntısını ve çektiği acıyı görünce şöyle dedi:
–Ben Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den işittim şöyle buyuruyordu:
‘Eğer sizin tedavi olduğunuz bir şeyde hayır varsa, o da hacamat yaptırmaktır…’
Ravi şöyle dedi:
Sonra bir hacamatçı geldi ve o adama hacamat yaptı ve o adamın hissetmekte olduğu acı ve sıkıntı gitti.”
Müslim 2205/71
Hacamat olunacak günler:
“Pazartesi, Salı ve Perşembe.”
Hangi Günlerde Hacamat Yapılmaz?
Nafi (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) bana şöyle dedi:
–Ya Nafi! Kanım fazlalaşmak suretiyle bana galebe çaldı. Bu nedenle benim için bir hacamatçı ara. Gücün yeterse yararlı ve bu işi iyi beceren bir hacamatçı seç. Bulacağın kişi ne çok yaşlı ne de küçük yaşta bir çocuk olsun. Çünkü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Hacamat olmak aç karnına daha faydalıdır. Hacamat olmakta şifa ve bereket vardır. Hacamat akıl ve hıfzetme gücünü arttırır. Artık kim hacamat olmak isterse, Allah’ın ismini anarak; Perşembe günü hacamat olsun! Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri de hacamat olmaktan sakınınız! Pazartesi ve Salı günüde hacamat olunuz! Çünkü Allah-u Teâlâ Eyyub aleyhisselam’ı beladan bugün kurtarmıştır. Çarşamba günü de hacamat olmaktan sakının! Çünkü Allah-u Teâlâ, Eyyub aleyhisselam’ı Çarşamba günü belaya çarptırdı! Şüphesiz, Cüzzam ve Baras (Alaca) hastalığı Çarşamba günü veya Çarşamba gecesi dışında hiçbir gecede meydana gelmez!”
İbni Mace 3487, 3488
Hacamat yapılması yasaklanan günler:
“Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar.”
Hacamata Başlarken Bismillah Denir
Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“…Kim hacamat olmak isterse, bismillah desin…”
İbni Mace 3488
Hacamat Vücudun Nerelerine Yapılır?
Ebu Kebşe el-Enmâri (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), başından ve iki omuzu arasından hacamat oldu ve şöyle buyurdu:
“Kim şu kanları akıtırsa, artık başka bir hastalık için bir başka yolla tedavi olmasına gerek yoktur.”
İbni Mace 3484, Ebu Davud 3859
Cabir (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), kendisinde bulunan bir ağrıdan dolayı kalçasından hacamat oldu.”
Ebu Davud 3863, Nesei
Cabir (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) atının üstünden, bir hurma dalı üzerine düşerek ayağı çıkmıştır.
Ravi Veki demiştir ki:
Yani Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bir incinmeden dolayı ayağının üstüne hacamat yaptırdı.”
İbni Mace 3485
Abdullah bin Buheyne (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ihramlı iken Mekke yolunda Lahyu Cemel mevkiinde başının ortasına hacamat yaptırdı.”
Buhari 12/5734, Müslim 1203/88, Nesei 2850, Darimi 2/37, İbni Mace 3481, İbni Hibban 3953, Beyhaki 5/65, Begavi 1985
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in hizmetçisi Selma (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), başı ağrıyan kişiye hacamat ol derdi. Ayakları ağrıyan kişiye de ayaklarına kına yak derdi.”
Ebu Davud 3858, İbni Mace 3502, Tirmizi 2129
Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), boynundan ve iki omuz arasından üç defa hacamat oldu.”
Mamer (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
“Bir gün başımdan hacamat olmuştum, aklım başımdan gitti. Öyle ki namazımda Fatiha’yı bile ezbere okuyamıyordum.”
Ebu Davud 3860
Hacamet Nerelerden Yapılır:
Hacamat, hadislerde geldiği gibi beş yerden yapılır.
- Başın ortasından.
- Boynundan.
- İki omuzu arasından.
- Kalçasından.
- Ayaktan.
İhramlı Kişi Hacamat Yaptırabilir
Abdullah ibni Abbas Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ihramlı iken kendisine hacamat yaptırdı.”
Buhari 4/1728, Müslim 1202/87, Ebu Davud 1835, Nesei 2845, 2846, Tirmizi 839, Darimi 2/37, İbni Mace 3081, İbnu’l-Carud 442, İbni Hibban 3951, Begavi 1984, Ahmed bin Hanbel Müsned 1/221