Fatih'in Son Seferi

Fatih'in Son Seferi

Fatih'in son seferi, İtalya üzerineydi. İtalya kıyılarında bazı yerler ele geçirilmiş, Türk akıncıları psikolojilerini bozmak ve yıpratmak için akınlarına başlamışlardı. Fatih de karadan İtalya'ya doğru harekete geçti ki, aniden fenalaştı kustu tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Fatih, çevresinde Rum İtalyan Yahudilerden gayrimüslim bilim adamları da bulundururdu. Yahudi bilim adamları tutucu Katolik ve ırkçılık taraftarlarının çatışmaları ile İtalya ve İspanya'da kovulmuşlardı. Fatih İspanya ve İtalya'dan kovulan bilim adamlarını ülkesinin kapılarını onlara açmıştı. İtalya'dan kaçan ve Müslüman olduktan sonra Yakup Paşa ismini alan ve Maestro Jacobo ile İspanyalı Ephraim b. Sandschie Yahudi doktorları bunlardan bazılarıdır.

Fatih Sultan Mehmet Müslüman ve gayrimüslim bilim adamlarını danışmanı olarak istihdam etmekte onlardan ihtiyaç duyduğu bu konularda ders almaktaydı. Bu bilim adamlarından doktor olanlar aynı zamanda Fatih'in özel doktorluğu görevinde yapmaktaydı. Aşağıda Fatih Sultan Mehmet'in özel doktorluğunu yapanlar;

Hamideddin El Lari:

Acem olarak bilinir. Fatih'in yanında bulundurduğu doktorlarından birisidir. Fatih Sultan’ı tedavi ederek kurtarmak istemiş ama kurtaramamıştır. Fatih'in zehelirlendiğini ileri sürmüştür. Aynı şekilde Fatih'e yanlış ilaç vererek zehirlediği iddiaları da ortaya atılmıştır. 

Yakup Paşa (Maestro Jacobo):

İtalya’dan İstanbul’a geldi. İslam dinini kabul ederek Müslüman oldu. Daha sonra halkı ücretsiz Allah rızası için tedavi etmeye başladı. Halk arasında ünü duyulunca Saraya davet edildi. Padişah Fatih Sultan Mehmet’in güvenini kazanarak baş tabibi oldu. Fatih’in son seferinde Fatih Sultan’ı zehirlediği iddiası ile askerler tarafından linç edilerek öldürüldü.

Çünkü Türk korsanları İtalya’da bulunan Papa’ya gönderilen mektupta; "Saray’ın güvenini kazandığını Fatih Sultan Mehmet’i ortadan kaldıracağı," yazılı mektubu vardı. Türk korsanları bu mektubu ele geçirince hiç vakit kaybetmeden İstanbul’a ulaşmaya çalıştılar. Ama Fatih Sultan Mehmet İstanbul’dan ayrılarak Sefer’e çıkmıştı. Fatih Sultan Mehmet’e ulaşıldığında ise Fatih ölmüştü. Eğer bu mektup ele geçirilmeseydi Fatih’in Hamideddin El Lari tarafından yanlış ilaç verilmesi sonucu hayatını kaybettiği veya Hamideddin El Lari tarafından zehirlendiği suçlamalarından kurtulamayacaktı. Bundan dolayı Yakup Paşa adı ile bilinen Maestro Jacobo adlı tıp doktoru  Fatih’in askerleri tarafından linç edilerek öldürüldü.

Bu olaydan önce Venedik Fatih Sultan Mehmet’i zehirlemek için14 suikast düzenlenmiş ancak başarılı olmamışlardı. Son Suikast teşebbüsü ise Yakup Paşa tarafından yapılmış ve Fatih’i zehirleyerek hedeflerine ulaşmışlardır.

Fatih vefat haberi Venedik'e 16 gün sonra ulaşmış ve Papa bütün Avrupa'yı kiliselerinde 3 gün 3 gece çanlar çalıp şükür aynı yapılmasını emretmiştir. İtalya ve Avrupa ülkelerinde  günlerce şenlikler yapılmış, toplar atılmıştır.

Fatih’in zehirlenmesine tepki olarak İstanbul'da Gayrimüslümlere saldırmalar olmuştur. İstanbul’da yaşayan Gayr-i Müslümler çok zor durumda kalınmış, bir çok Gayr-i Müslümün evi basılmıştır.

II. Bayezit ile Cem Sultan arasında çıkan taht kavgası nedeniyle Fatih’in naşı  ancak 16 gün sonra gömülebilmiştir.

                                             Vedat AKBULAK

Google+ WhatsApp