İngiltere ve Fransa Arasındaki Yüzyıl Savaşları

YÜZYIL SAVAŞLARI (1337 -1453)

Yüzyıl Savaşları İngiltere ile Fransa arasında yapıl­mıştır.Savaşın nedeni; İngiltere'nin, Fransız topraklarına hakim olmak istemesidir. Aralıklarla iki devlet arasında 116 yıl devam eden savaşlar sıra­sındaKresy Savaşı'nda tarihte ilk defa İngilizler tarafından top kullanılmıştır.

Yüzyıl Savaşlarının başlangıcında İngiltere üstünlük sağlamıştır, İngilizlerin birçok Fransız toprağını iş­gal ederek Orlean'ı kuşattıkları sırada, Fransa'da gaipten sesler duyduğunu ve krala yardım etmekle görevlendirildiğini söyleyenJan Dark ortaya çıktı. Jan Dark Fransızların cesaretini ve savaşı kazanacaklarına olan inançlarını artırmış ve savaşların gidişatını değiştirmiştir, İngilizlere esir düşen Jan Dark'ın yakılarak öldürülmesi Fransa halkında ulu­sal heyecana yol açmış ve Yüzyıl Savaşlarında, Fran­sa üstünlük kurmuşsa da Türklerin İstanbul’u fethetmesiyle Papa; İngiltere ile Fransa’yı barıştırmasıyla savaş sona ermiştir (1453).

Yüzyıl Savaşlarının Sonuçları

-Fransa'da zayıflayan derebeyliklerle mücadele edilerek kuvvetli bir krallık kurulmuştur. Bu ge­lişmeler sonucunda derebeylik sistemi kaldırılarak Fransa'da siyasal birlik sağlanmıştır.

-İngiltere'de Çifte Gül Savaşları adıyla bilinen ve otuz yıl süren iç savaşlar yaşanmıştır.

-Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki ilerleyişi ko­laylaşmıştır.

-Avrupa'da, bir devletin sömürge durumuna geti­rilemeyeceği anlaşılmıştır.

http://tarih34.com/magna-charta-buyuk-sart-_h2161.html

Google+ WhatsApp