İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Çıkrıkçı; Teknolojik Çağın Neresindeyiz!

İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Çıkrıkçı; Teknolojik Çağın Neresindeyiz!

İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Çıkırıkçı; ister kabul edelim ister etmeyelim robotlar çok yakın bir zamanda hayatımızda yerini alıyor dedi. Emin Çıkrıkçı Bey'in teşvikleri ile öğretmenlere yönelik düzenlenen teknoloji çağında biz gelişmelerin neresindeyiz adlı bir seminer düzenlendi. Seminer İstanbul Bahçelievler Şehit Mehmet Karaaslan Kız Anadolu İ.H.L'inin konferans salonunda yapıldı.

Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin ÇIKRIKÇI Bey, öğretmenlere yönelik robot teknolojisi üzerine bir seminer yapılmasını sağladı. Seminere  İstanbul üniversitesinden öğretim görevlisi de katıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü E. Çıkrıkçı Bey bu seminer toplantısınada bir konuşma yaptı.

BELGESEL:1

BELGESEL: 2

You Tube:

Asimov Kuralları

ROBOT KANUNLARI

1. Bir robot insana zarar vermez ve bir insanın zarar

görmesine izin vermez.

2. Bir robot birinci kanuna aykırı olmadığı sürece

insanlar tarafından verilen tüm emirlere itaat eder.

3. Bir robot birinci ve ikinci kanuna aykırı bir durum

olmadığı sürece kendi varlığını korur.

A. ENDÜSTRİYEL ROBOTİK:

Robotların karmaşıklığı arttıkça endüstrideki kullanım alanları da genişlemektedir.

Endüstriyel robotiğin temel işlevi, tanımlanmış rutin görevlerin aynı şekilde ve sürekli tekrar edildiği devasa üretim endüstrileri otomasyonudur.

Otomotiv endüstrisi bu geniş ve karmaşık robotların görev aldığı en belirgin örnektir.

Robotlar boyamada, sızdırmazlıkta, parçaların üretiminde ve birleştirilmesinde kullanılır.

Robotların bu görevlere uygun olmasının nedeni, sürecin kontrolü için çok az geribildirimin yeterli olmasıdır.

Endüstriyel robotlar çeşitli boyutlarda üretilebilirler ve bir insanın yapabileceğinden daha büyük işleri yapabilirler.

 

B. OPERASYONEL ROBOTİK:

İnsanın yaşamasına, sürekli çalışmasına elverişli olmayan radyasyon ortamı, sualtı, volkan kraterleri, uzay gibi ortamlarda ve mayın temizlenmesi, zehirli atık arıtımı, madencilik gibi insan için tehlike arz edebilecek işlemlerde çalışmak üzere operasyon yapabilecek robot sistemleri geliştirilmiştir.

Bu sistemler programlanabilir ve kendi kendine çalışabilir olmaktan çok uzaktan kontrollüdür. Yüksek teknoloji gerektirirler ve çalışma prensipleri amaca özeldir.

Uzaktan yönetim için güç aktarım sistemleri (Hidrolik, Pnömatik gibi) veya radyo frekansı kullanılır.

Operasyonel robotlara örnek olarak Mars yüzeyinde dolaşarak fotoğraf çeken “Pathfinder” gösterilebilir.

Robot firmasının ürettiği PackBot ise halen Irak ve Afganistan’da mayın temizleme işlemleri için kullanılmaktadır ve güncel bir operasyonel robot örneğidir.

C. TIP VE SAĞLIK ALANINDA ROBOTİK:

Sağlık alanında robotların taşıma işlevinden başka iki temel kullanım alanı mevcuttur.

Bunlar ortopedi ve cerrahidir.

Ortopedi alanında kullanılan robotik protezler piezoelektrik sensörleri ile tendonlardaki gerilimleri ( beyinden gelen komutları ) algılayarak, parmaklara veya eklemlere gerilimin şiddetine göre güç gönderebilirler.

Güç aktarımı servo motorlar ve yapay tendon sistemlerı ile yapılır. Bu protezler çok pahalı olduğundan şimdilik yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Maliyeti düsürmek için, son zamanlarda bellekli metaller üzerinde çalışılmaktadır.

D. SİBERNETİKTE ROBOTİK:

Sibernetik, makine ve canlıların sistemlerinin çalışma tarzını ve fonksiyonlarını daha iyi anlatabilmek amacıyla kontrol ve iletişim yöntemlerinin karşılaştırmalı araştırmasına dayanan bir teoridir. Yapay sinir ağlarının robotikteki en güçlü kullanım alanı sibernetiktedir.

Sibernetikte robotiğin ilk ilgi alanı konstrüktif mimari ya da dış görünüm ve beden mimarisidir. Amaç sistemi canlı dokuya benzetmek olduğu için sibernetikten başka elektronik, malzeme bilimi ve tıp da konunun içine girmiştir.

Ayrıca konstrüktif fizik, pnömatik, hidrolik ve makine gibi geleneksel mühendislik ve bilim kategorilerini de ilgilendirmektedir.

Plastik döküm yöntemleri, üç boyutlu tasarım yeteneği ve sanatsal görüş gibi soyut yetenekler ise özel gereklerdendir. 

E. HOBİ VE EĞLENCE İÇİN TASARLANAN ROBOT:

Robotların sıklıkla kullanıldığı sektörlerin içinde hobi ve eğlence sektörü kategorileri arasında oyuncak ve kişisel hobi robotları ile sinema sektöründe kullanılan robotlar sayılabilir.

F. ASKERİ ALANDA ROBOTİK:

Askeri alanda robotik özellikle insansız uçak ve tank denemelerinde yaygın olarak yer almaktadır. Robotların casusluk ve keşif görevleriyle birlikte özellikle savunma yıkıcı ve yok edici olarak da tasarlanıyor olduğu bilinmektedir. Mayın arama robotları da bu kategoriye dahil edilebilir. Önümüzdeki yıllarda gelişerek büyüyecek olan bu alan beraberinde büyük yıkım ve acı da getirmeye gebedir.

Google+ WhatsApp