Akatlar

Akatlar

İlk düzenli ordu sistemini ve tarihte ilk büyük İmparatorluğu kurmuşlardır.

Mezopotamya Medeniyeti ve Asurlar

AKATLAR:
İlk düzenli ordu sistemini ve tarihte ilk büyük İmparatorluğu kurmuşlardır.

Akadlar (MÖ 4000 – MÖ 2100), MÖ 4 binde yıllarında kurulan Akatların Sami Irkından olduğu  ve kral Sargon tarafından Sümerler yenilgiye uğratılarak tarihte bilinen ilk imparatorluk devletini kurmuşlardır.
Devletin başkenti Akad’dır. İlk düzenli ordu sistemini kurmuşlardır. Sümerliler’in kuzeyinde, Fırat Nehri boylarında tarihte ilk bilinen imparatorluğu kurdular. Sümer kültüründen etkilendiler ve bu kültürü Ön Asya’ya yaydılar. Sargon’un ölümünden sonra devlet zayıfladı ve Sümerliler tarafından ortadan kaldırıldı (MÖ 2100).

Büyük Sargon ve torunu Naram-Sin Akad İmparatorluğunun en önemli liderleri olmuşlardır. Akadların zayıflama döneminde Sümer kentleri tekrar egemenliklerini elde etmiş ve 3. Ur Sülalesi’nin Mezopotamya’daki yükselişiyle birlikte Akadların dönemi son bulmuştur.

Babil medeniyetlerinin ana yurdu olan Akad’ın kuzeyinde Asur bölgesi, güneyinde ise Sümer bölgesi yer alıyordu.Akad isminin yerini zamanla Babil kelimesi almıştır.

Akat sulalesinden olan Sargon’un torunu Naram-Sin, döneminde çok güçlendiler ve en parlak dönemini yaşadılar. Naram-Sin kendisini “Akad’ın tanrısı ve dünyanın dört bölgesinin kralı” ilan ederek, ilk tanrılaştırılan kral olmuştur.

Akad, yeryüzünün ilk güçlü imparatorluğu olan Akad İmparatorluğu‘nun merkez topraklarını oluşturuyordu.

Naram Sin Büyük Sargon’un torunuydu. Hükümdarlığı sırasında imparatorluk doruk noktasına ulaştı.
Sargon’un torunu olan Akkad Kralı Naram-Sin’in (M.Ö. 2190-2154), Lullubilerin bir başka kralı Satuni’yi, yenilgiye uğrattığı bir savaşın ardından yaptırdığı, Elam başkenti Susa’da bulunmuş olan ve günümüzde Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenen “Zafer Steli”nde de benzer bir kompozisyon görülür.
Stelde, güneş diski altında, ay (Sin) boynuzlu miğferiyle Naram-Sin ordusuna komutanlık etmektedir. 

Google+ WhatsApp