GÜNCEL 9. SINIFT TARİH DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI ÖRNEK SORULAR VE CEVAP ANAHTARI

GÜNCEL 9. SINIFT TARİH DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI ÖRNEK SORULAR VE CEVAP ANAHTARI

"Bilim okyanus, bilmek kapasite, eğitim ise kapasite oranında okyanustan su almaya benzer." (A. Vedat Akbulak)

Kazanım Kavram Testi: 11

Kazanım Kavram Testi: 12 
(İnsanlığın İlk Dönemleri)

Test Cevap Anahtarı

Öğrenci Ders Çalışma Notu   

Tarım Devrimi SLYT 

ÖRNEK SORU TİPİ 1    PDF

S-2) İlk insanlar varlıklarını sürdürebilmek amacıyla önce akıllarını ve ellerini kullandı. O dönemde işlerini kaba taş aletlerle yapan bu insanlar, zamanla avcılık yapmak için ilkel araçlar tasarlamaya başladı. Ayrıca doğa- dan topladıkları besinleri de parçalara ayırarak tahılların ve meyvelerin tohumlarını çıkardı. Çıkarılan tohumların toprağa ekilmesi ve farklı ürünlerin hasat edilmesiyle Tarım Devrimi adı verilen bir süreç başladı.

Tarım Devrimi'nin getirdiği değişimlerin Eski Çağ medeniyetlerinin sosyal yapısı üzerindeki etkilerini yorumlayınız.

CEVAP: Tarım Devrimi, insanlık tarihindeki en önemli dönüşümlerden biri olarak Eski Çağ medeniyetlerinin sosyal yapısını derinden etkilemiştir. Tarımın başlamasıyla birlikte insanlar yerleşik hayata geçmeye başladılar. Bu durum, toplulukların büyümesini ve kalıcı yerleşim yerlerinin oluşmasını sağladı. Yerleşik hayata geçiş, insanların üretim yapmalarına olanak tanıdı. Artık, yiyeceklerini doğadan toplamak yerine kendi tarım alanlarında yetiştirebiliyorlardı. Bu, gıda temininde güvenliği artırarak nüfusun artmasına yol açtı. Nüfus artışı sosyal yapının daha karmaşık hâle gelmesini, farklı meslek gruplarının ortaya çıkmasını ve toplumsal hiyerarşilerin oluşmasını sağladı. Tarımın getirdiği artan üretkenlik, zenginlik birikimini de beraberinde getirdi. Bu durum; mal ve hizmet alışverişinin başlamasına, ticaretin gelişmesine ve şehirlerin ortaya çıkmasına olanak sağladı. Ticaret, sosyal etkileşimleri artırarak kültürel değişimlere yol açtı. İnsanlar farklı bölgelerden gelen ürünleri ve bilgileri paylaşmaya başladılar. Ayrıca tarım sayesinde elde edilen fazla ürün, toplumda bir grup insanın tarımsal faaliyetlere katılmaktan başka işlerle uğraşmasına olanak tanıdı. Bu; sanat, bilim, din ve yönetim gibi alanlarda uzmanlaşmayı teşvik etti. Böylece sosyal sınıfların ve yöneticilerin ortaya çıkmasına zemin hazırladı.

 

ÖRNEK SORU TİPİ 2: 

S-3) Hititlerde kral, Pankuş denilen asiller meclisince hanedan üyeleri arasından seçilirdi. Pankuş'un, kralı ve kraliçeyi yargılayıp cezaya çarptırma yetkileri vardı. Ancak devlet işlerinde son sözü söyleme yetkisinin Tanrı tarafından krala verildiği kabul edilirdi. Hitit kralı Tanrı adına devleti yönetir, orduya başkomutanlık yapar, kanunları koyar ve başyargıç olarak bu kanunları uygulardı. Aynı zamanda başrahip sıfatıyla dinî tö- renleri idare ederdi. Hitit halkı, krallarının Tanrı tarafından görevlendirildiğine inanır ve onun emirlerini Tanrı emri olarak görürdü.

Buna göre, Hitit toplumunda kralların meşruiyetini pekiştiren unsur nedir? Açıklayınız.

CEVAP: Hitit toplumunda kralların meşruiyetini pekiştiren en önemli unsur, kralların Tanrı tarafından atanmış olduğuna dair inançtır. Hititler, krallarının devlet işlerinde son sözü söyleme yetkisinin Tanrı tarafından verildiğini kabul ederdi. Bu durum, kralın otoritesini ve yönetim yetkisini ilahi bir kaynağa dayandırarak meşrulaştırıyordu. Kralın Tanrı adına devleti yönetmesi, ordunun başkomutanlığını yapması, kanunları koyması ve başyargıç olarak görev yapması gibi rolleri onu yalnızca siyasi bir lider değil aynı zamanda dinî bir otorite olarak da konumlandırıyordu. Hitit halkı, krallarının emirlerini Tanrı emri olarak gördüğü için kralın kararları ve yönetim biçimi kabul gören ve desteklenen bir otoriteye dönüşüyordu.

 

ÖRNEK SORU TİPİ: 3

Mete Han'ın Çin İmparatoruna Mektubu

Batıda Yüe-çileri, göğün yardımı ile askerlerimizin üstün yetenekleri ve dayanıklı atlarımızın gücü ile yendim. Bundan sonra yirmi altı kavmi daha hâkimiyetim altına aldım. Bunların hepsi Hun oldu. Yay çekebilen bütün kavimler tek bir aile gibi birleştiler. Şimdi kuzeydeki bütün ülkelerde dirlik ve düzeni kurdum. Artık silahları bir tarafa koymak, subay ve birliklerimi dinlendirmek, atlarımızı beslemek istiyorum. Çocuklarımız ve gençlerimiz büyüsünler, yaşlılarımız rahat ve huzur içerisinde yaşasınlar.

Mete Han'ın mektubundan hareketle Asya Hun Devleti'nin yönetim anlayışı hakkında ne söylenebilir?

CEVAP: Mete Han, farklı kavimleri tek çatı altında birleştirerek devletin birlik ve dirliğini sağlamıştır. Mektupta silahların bırakılması ve dinlenme çağrısı, barışın ve huzurun önemini vurgular. Ayrıca çocukların büyümesi ve yaşlıların huzur içinde yaşaması gerektiğine dikkat çekmesi, devletin sosyal refahı gözeten bir anlayışı benimsediğini gösterir. Sonuç olarak Asya Hun Devleti'nin yönetim anlayışı; birlik, bütünlük ve sosyal refahı gözetme üzerine kuruludur.

Tarım devrimi etkinlik: Boşluk doldurma, doğru yanlış soruları 

Tarım Devrimi soruları cevap anahtarı

Cevap Anahtarı: Etkinlik1   Etkinlik 2  

Mezopotamya Medeniyeti( Sümerler, Babiller, Akatlar, Asurlar)

Hitit  gunes Kursu

Maarif Modeli

ETKİNLİK

Sümerler

Çatalhöyük

Çağdaş Avcı ve Toplayıcılar

MÖ 52’de cereyan eden Alesia (Alezya) Savaşı

 

 

 

 

Google+ WhatsApp